Skoči do osrednje vsebine

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar bo na delovnem obisku z gospodarsko delegacijo obiskal Ciper

do
Minister za zunanje zadeve RS dr. Miroslav Cerar bo na povabilo ministra za zunanje zadeve Republike Ciper Nikosa Christodoulidesa uradno obiskal Ciper 17.-18. oktobra 2019. Spremljala ga bo gospodarska delegacija. Namen ministrovega obiska, skupaj s sektorsko fokusirano poslovno delegacijo, je okrepiti gospodarsko sodelovanje med državama ter poglobiti medsebojne odnose.

Na gospodarskem področju je še veliko potenciala, zato je temu področju potrebno nameniti posebno pozornost in si prizadevati za povečanje blagovne in storitvene menjave, turističnih tokov, storitvenih dejavnosti idr. V okviru obiska bo organiziran poslovni forum, čigar namen je organizacija poslovnih srečanj podjetnikov obeh držav po posameznih panogah. Jedro tokratne gospodarske delegacije je področje ladjarstva, logistike in špedicije.

Stiki med državama se iz leta v leto bolj intenzivirajo v vzajemno korist tako na bilateralni, evropski kot multilateralni ravni. Zunanja ministra bosta v Nikoziji izmenjala stališča do aktualnih bilateralnih, evropskih, regionalnih in globalnih vprašanj.

V okviru obiska bo prišlo tudi do odprtja kulturne razstave z naslovom Dan v Sredozemlju, ki je rezultat  kolektivne akcije, v kateri so se fotografi sočasno podali na ulice osmih evro-sredozemskih mest. Ustvarili so svojevrsten arhiv regije, ki razkriva lepoto kulturne raznolikosti in moč pogosto podcenjenih podobnosti in sinergij. Razstava, ki bo potekala v Limassolu,  je klic k pozitivni družbeni spremembi, klic k medkulturnemu razumevanju in sodelovanju. Na svež način prikazuje slovensko in ciprsko vpetost in povezanost s sredozemsko regijo ter s tem v novo luč postavlja aktualno družbeno in kulturno dogajanje.

ČETRTEK, 17. oktober 2019

12:45 Izjava za javnost ministra za zunanje zadeve RS dr. Miroslava Cerarja in ministra za zunanje zadeve Republike Ciper Nikosa Christodoulidesa

Kraj: Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Ciper, Nikozija