Skoči do osrednje vsebine

Dan slovenske industrije v CERN

do
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) bo v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT) in Gospodarsko zbornico Slovenije v sredo in četrtek, 9. in 10. oktobra 2019, v Ženevi pripravilo dogodek "Dan slovenske industrije v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN)".

Namen tega dogodka je poglobiti in spodbuditi sodelovanje slovenskega gospodarstva s CERN. Slovensko delegacijo bo vodil državni sekretar dr. Jernej Štromajer.

Delegacijo bodo spremljali predstavniki 25 slovenskih podjetij s področij gradbeništva, nizkih gradenj in tehničnih storitev, elektrotehnike in magnetov, elektronike in radijskih frekvenc, informacijske tehnologije, vakuuma in nizkih temperatur, strojništva in surovin, zdravja, varnosti in okolja. Prav tako je kar nekaj podjetij, ki so zainteresirana tudi za nudenje svojih storitev v CERN.

Predstavniki CERN bodo slovenski delegaciji predstavili način poslovanja podjetij s CERN, možnosti sodelovanja pri znanstvenih in razvojnih dejavnostih in oblikovanju inovativnih rešitev ter sklepanju sporazumov o sodelovanju. Predstavljene bodo poslovne priložnosti in primeri odličnega sodelovanja gospodarstva na različnih tehničnih področjih, prenos tehnologije iz CERN v industrijo, pa tudi prihajajoča javna naročila na strani CERN. Konferenčnemu delu programa bodo sledili konkretni individualni sestanki med predstavniki podjetij in predstavniki CERN.

Drugi dan obiska bo namenjen ogledu kompaktnega muonskega solenoida (CMS), ki je detektor splošnega namena pri velikem hadronskem trkalniku (LHC) in antiprotonskega deceleratorja (AD).