Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar se bo v New Yorku udeležil splošne razprave 74. zasedanja Generalne skupščine OZN

do
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se bo med 23. in 27. septembrom 2019 skupaj s predsednikom vlade Marjanom Šarcem udeležil splošne razprave 74. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov ter številnih dogodkov na visoki ravni.

Naslov letošnje razprave je "Nov zagon večstranskim prizadevanjem za izkoreninjenje revščine, kakovostno izobraževanje, podnebne ukrepe in vključevanje" (Galvanizing multilateral efforts for poverty eradication, quality education, climate action and inclusion). Udeležuje se je 116 predsednikov držav ter veliko število predsednikov vlad in zunanjih ministrov. Ob osrednji temi podnebnih sprememb in trajnostnega razvoja bodo v ospredju razprav voditeljev predvsem aktualna mednarodna vprašanja povezana tudi z varnostno-političnimi razmerami v kriznih regijah sveta.

Med visokimi dogodki se bo minister dr. Cerar skupaj s predsednikom vlade Marjanom Šarcem v ponedeljek, 23. septembra, udeležil podnebnega akcijskega vrha Generalnega sekretarja Združenih narodov. Slovenija je za Podnebni akcijski vrh prijavila dva projekta v okviru koalicije Mladi in mobilizacija javnosti: prvi z naslovom "Slovenski zeleni Metal Days" ("Slovenian Green Metal Days") se nanaša na vsakoletni zeleni glasbeni festival, na katerem mladi posebno pozornost namenjajo uvajanju trajnostnega načela in skrbi za okolje; drugi z naslovom "Prehod na zeleno gospodarstvo – Primer Slovenije: model upravljanja in proces" ("Transition to a Green Economy – Slovenia's Case: Governance model and the process") pa predstavlja proces nastajanja in sprejemanja okoljskih trajnostnih politik Slovenije in s tem povezan vsevključujoč prehod družbe v krožno gospodarstvo. Slovenija se je v okviru vrha priključila tudi več zavezam, npr. pobudi o vključevanju mladih v politične procese s področja podnebne politike "Kwon Gesh", pobudi glede dviga kakovosti zraka za boljši življenjski standard in zdravje ljudi, pobudi glede vpliva podnebnih sprememb na kulturno dediščino ter pobudi o spodbujanju podnebnega ukrepanja na ravni mest.

Ob robu splošne razprave se bo minister dr. Cerar predvidoma udeležil srečanja ministrov za zunanje zadeve Evropske unije, transatlantskega srečanja ministrov za zunanje zadeve, srečanja ministrov Srednjeevropske pobude, neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče, srečanja na visoki ravni o Siriji, zasedanja na visoki ravni Skupine prijateljev mediacije in konference o pogodbi o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT).

Minister dr. Cerar se bo udeležil tudi številnih stranskih dogodkov ob robu zasedanja, kot sta Koalicija medijske svobode (Media Freedom Coalition) in Zavezništvo za multilateralizem (Alliance for Multilateralism). Zavezanost za zagotavljanje medijske svobode in zaščite novinarjev je Slovenija med drugim izkazala tudi s prispevkom za delovanje Globalnega sklada za zaščito medijev, ki je bil vzpostavljen na globalni konferenci o svobodi medijev, ki sta jo organizirala zunanji ministrstvi Združenega kraljestva in Kanade julija v Londonu. Na srečanju Zavezništva za multilateralizem, ki ga usmerjata Nemčija in Francija, bo minister dr. Cerar podprl skupno pobudo zavezništva o podnebni varnosti. Slovenija se je v okviru koalicije pridružila tudi Pozivu k ukrepanju za krepitev spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava ter Pariškemu pozivu k varnosti in zaupanju v kibernetskem prostoru.

Ob robu zasedanja Generalne skupščine OZN bo minister dr. Cerar gostil tudi ministrsko srečanje Zelene skupine (Green Group). Gre za neformalni forum zunanjih ministrov nekaterih držav, ki se je oblikoval leta 2009 na pobudo Slovenije z namenom dvigniti pomen zelene diplomacije.

Minister dr. Cerar bo v New Yorku opravil tudi več dvostranskih srečanj, na katerih bo s sogovorniki spregovoril o dvostranskih odnosih med državami ter o aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih.