Skoči do osrednje vsebine

Novinarska konferenca ob mednarodnem dnevu pismenosti in začetku Nacionalnega meseca skupnega branja 2019

Ob mednarodnem dnevu pismenosti prirejamo novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 9. septembra, ob 12. uri v Klubu Cankarjevega doma. Na njej bodo sodelovali dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport , dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, in Renata Zamida, direktorica Javne agencije RS za knjigo. Teme pogovora: pismenost, peticija EURead in akcija Nacionalni mesec skupnega branja.

Ob mednarodnem dnevu pismenosti predstavnike medijev vljudno vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 9. septembra, ob 12. uri v Klubu Cankarjevega doma.

Na njej bodo sodelovali dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo in Renata Zamida, direktorica Javne agencije RS za knjigo. Na novinarski konferenci bodo dr. Jernej Pikalo, dr. Tanja Kerševan Smokvina in Renata Zamida podpisali skupno izjavo, s katero se bo Slovenija zavezala, da bo skrbela za načrten razvoj bralne pismenosti in bralne kulture. Hkrati pa se bomo z vpisom v veliko knjigo EURead pridružili široko zasnovani evropski kampanji Evropa bere (EURead).


Knjigo jim bo v podpis predal g. Daan Beeke, predstavnik nizozemske organizacije Stichting lezein predstavnik konzorcija EURead, ki bo imel tudi krajše predavanje o spodbujanju branja med mladimi. Skupaj z njimi se bosta v imenu predstavnikov pobudnikov Nacionalnega meseca skupnega branja v knjigo vpisala tudi Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS in mag. Savina Zwitter, predsednica Bralnega društva Slovenije.


Mednarodni dan pismenosti, ki ga obeležujemo vsako leto 8. septembra, bo hkrati tudi uradni začetek Nacionalnega meseca skupnega branja '19 (NMSB 2019). Letos ga prirejamo drugič in bo trajal vse do 13. oktobra. Cilj pobudnikov in organizatorjev te vseslovenske akcije, ki so se lani povezali v nacionalno mrežo za bralno kulturo in bralno pismenost, je dvigniti zavedanje ljudi vseh generacij o pomenu in pomembnosti branja kot dejavnosti, ki spodbuja k razmišljanju in krepi znanje, spomin in koncentracijo, pomaga izboljšati zdravje, zmanjšuje stres ... hkrati pa opozarjajo na odlično mrežo splošnih knjižnic v Sloveniji, a tudi na pomen domačih knjižnic, ki so pomembne tako z vidika bralne pismenosti kot tudi kupovanja knjig, ter na pomen trdne založniške in knjigotrške mreže ....


Pobudniki in organizatorji projekta Nacionalni mesec skupnega branja so Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnice, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije. Projekt so skupaj z Andragoškim centrom Slovenije in Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO tudi letos podprli Ministrstvo RS za kulturo, Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport ter Javna agencija RS za knjigo. Njegov pomen pa je prepoznal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je prevzel častno pokroviteljstvo nad projektom.