Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Miro Cerar se bo udeležil dvodnevnega vrha in ministeriala Berlinskega procesa 

do

Poljska bo 4. in 5. julija 2019 v Poznanju organizirala šesto konferenco v okviru Berlinskega procesa – prva je potekala leta 2014 v Berlinu, druga 2015 na Dunaju, tretja 2016 v Parizu, četrta 2017 v Trstu in peta 2018 v Londonu.

Namen konference oz. Vrhov Berlinskega procesa je ohraniti širitev EU na Zahodni Balkan na evropski agendi, regijo preko infrastrukturnih, energetskih in ekonomskih projektov konkretno približati evropskim in globalnim koridorjem ter hkrati okrepiti pritisk na države regije, da ohranijo pozitivno reformno dinamiko ter nadaljujejo z reševanjem odprtih vprašanj.

Minister dr. Cerar se bo 4. 7. udeležil srečanja ministrov za zunanje zadeve, na katerem bodo razpravljali o regionalnem sodelovanju v kontekstu zagotavljanja spodbud za socialno in ekonomsko povezovanje regije ter o vlogi Berlinskega procesa pri evropski perspektivi Zahodnega Balkana. Na srečanju bo izpostavljen pomen angažiranega širitvenega procesa, ki mora ostati kredibilen s ciljem konsolidacije EU ter pričakovanja regije, ki želi proaktivno delovanje EU in ustrezne odzive ob doseženem reformnem napredku.

5. 7. se bo minister skupaj s predsednikom vlade Šarcem udeležil Vrha Berlinskega procesa. Predvidene teme zasedanja predsednikov vlad so gospodarstvo, medsebojna povezljivost, mladi in podjetništvo ter večletni načrt za regionalno gospodarsko območje. Predsedniki vlad bodo izmenjali tudi stališča o dosedanjih dosežkih Berlinskega procesa in načrtih za prihodnost regije.

Medijski program:

4. julij 2019

10.00-12.00 Nagovor MZZ dr. Cerarja na panelu za pospešitev regionalne preobrazbe s ciljem evropske integracije na Zahodnem Balkanu

13.30-14.00 Skupinsko fotografiranje

14.00 - 15.30 Plenarno zasedanje

FOTOTERMIN

Kraj: 10 Glogowska Str., 60-734 Poznan, Hala 15