Skoči do osrednje vsebine

Slovenski forum o odgovornem poslovnem ravnanju in človekovih pravicah v gospodarstvu

do
Maribor
Ministrstvo za zunanje zadeve bo skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo v petek 31. maja 2019 organiziralo Slovenski forum o odgovornem poslovnem ravnanju in človekovih pravicah v gospodarstvu.

Glavni namen foruma je promocija Nacionalnega akcijskega načrta RS za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu, s tem pa zagotoviti uresničevanje Smernic OZN za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu na nacionalni ravni.

Forum je namenjen predstavnikom podjetij, ki gojijo kulturo spoštovanja človekovih pravic pri poslovanju in znajo to vnovčiti kot prednost pri poslovanju. Uvodoma bodo zbrane nagovorili minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti, generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc in varuh človekovih pravic Peter Svetina. 

S predavatelji iz Švice, Francije, Združenega kraljestva in Slovenije bo pojasnjeno, zakaj je spoštovanje človekovih pravic za podjetja pomembno. Predstavljene bodo izkušnje Švice in prve izkušnje Slovenije pri izvajanju nacionalnega akcijskega načrta za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu, Smernice OECD za večnacionalne družbe, francoski zakon o obveznem skrbnem pregledu človekovih pravic za velika podjetja, prizadevanja za preprečevanje diskriminacije na delovnem mestu in Smernice za izvajanje skrbnega pregleda človekovih pravic v gospodarstvu. Pojasnjen bo tudi pomen spoštovanja človekovih pravic pri poslovanju v povezavi z mednarodnimi arbitražami in mednarodnimi javnimi razpisi ter predstavljene prve dobre prakse slovenskih podjetij.

Na forumu bo sedem velikih slovenskih podjetij slavnostno podpisalo Zavezo k spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju.