Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk zunanjega ministra dr. Cerarja na Dunaju

do
Dunaj, Avstrija
V sredo, 7. novembra 2018, se bo minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar mudil na delovnem obisku na Dunaju. Gre za prvo dvostransko srečanje z Avstrijo na visoki ravni od nastopa nove slovenske vlade. Poleg gostiteljice dr. Karin Kneissl se bo ločeno srečal tudi s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko.

Slovenija in Avstrija imata razvejano sodelovanje na številnih področij, med državama poteka reden dialog na vseh ravneh. Na gospodarskem področju je Avstrija tretji najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije, blagovna menjava presega 5 milijard EUR letno. Avstrija je tudi najpomembnejši tuji investitor v Sloveniji. V okviru obiska na Dunaju se bo minister dr. Cerar srečal tudi s predstavniki slovenskih podjetij v Avstriji in z avstrijskimi gospodarstveniki.

Ministra za zunanje zadeve bosta razpravljala o čezmejnem sodelovanju in skupnih projektih. Slovenija posebno vlogo namenja sodelovanju z zveznima deželama Koroško in Štajersko. Pogovor bo potekal tudi o krepitvi sodelovanja na področju kulture in povečanju prepoznavnosti skupne kulturne dediščine med državama in narodoma.

Avstrija v drugi polovici leta 2018 predseduje Svetu EU. Zunanja ministra bosta izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah, s poudarkom na prihodnjem večletnem finančnem okviru, brexitu in prihodnosti EU. Ena od prioritet avstrijskega predsedovanja, ki poteka pod motom "Evropa, ki varuje", je tudi soočanje z izzivom migracij. Slovenija namenja posebno pozornost migracijskim tokovom na zahodnobalkanski poti ter krepitvi varnosti zunanjih meja EU, ob tem pa se zavzema za polno delovanje schengenskega prostora.

Položaj slovenske narodne skupnosti v Avstriji je ena od stalnic dialoga med državama, s poudarkom na spodbujanju dvojezičnosti in finančni podpori institucijam slovenske manjšine.

Medijski program:

Sreda, 7. november 2018

14:00 IZJAVA ministrov za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja in dr. Karin Kneissl

Ministrstvo za zunanje zadeve, Avstrija