Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Ministrica Fajon: "Delovanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ne sme biti ovirano"

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Skopju udeležila 30. zasedanja Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), na katerem so zunanji ministri razpravljali o vojni v Ukrajini in aktualnih razmerah v OVSE. Do srečanja prihaja v ključnem trenutku za organizacijo, katere delovanje je zlasti po ruski agresiji na Ukrajino postalo močno oteženo.

 • Ministrica Tanja Fajon na delovnem obisku na Dunaju

  Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na povabilo predsedujočega Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), zunanjega ministra Severne Makedonije Bujarja Osmanija, udeležila zasedanja okrepljenega Stalnega sveta OVSE. Podala je tudi izjavo na 67. generalni konferenci Mednarodne agencije za jedrsko energijo, kjer Slovenija zaključuje mandat.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Odbor Združenih narodov za miroljubno uporabo vesolja (COPUOS) potrdil članstvo Slovenije

  Slovenija s tem korakom utrjuje svoj položaj države, ki aktivno prispeva k miroljubni uporabi in raziskovanju vesolja.

 • Minister dr. Logar in generalni podsekretar Združenih narodov za mirovne operacije Lacroix o razmerah v Afganistanu

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je ob robu blejskega strateškega foruma sestal z generalnim podsekretarjem Združenih narodov za mirovne operacije Jean-Pierrom Lacroixom. V središču pogovorov so bile aktualne razmere v Afganistanu in prihodnost mandata podporne misije Združenih narodov v v Afganistanu (UNAMA).

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

 • Najava kandidature Republike Slovenije za članstvo v Odboru za miroljubno uporabo vesolja pri OZN (COPUOS)

  V luči načrtov Slovenije za širitev njene prisotnosti v vesolju se je Vlada RS odločila vključiti v delo Odbora, ki že preko 60 let igra pomembno vlogo pri mednarodnem sodelovanju in miroljubni uporabi vesolja.

 • Izteka se 46. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice, prvič v celoti virtualno

  V Ženevi se je danes zaključilo 46. zasedanje Sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice, ki je med drugim sprejel resolucije o stanju človekovih pravic v Belorusiji, Siriji, Iranu, Mjanmaru in Šrilanki. Slovenija je v okviru skupine držav predstavila resolucijo o človekovih pravicah in okolju, ki nadaljuje prizadevanja za obravnavo povezave med človekovimi pravicami in okoljem ter v ta namen še naprej podpira delovanje posebnega poročevalca OZN. Resolucija, ki je bila v Svetu soglasno sprejeta, tokrat daje poseben poudarek ohranjanju biotske raznovrstnosti.

 • Poziv k sodelovanju: Esejski natečaj OVSE-IFSH 2021 za študente in mlade strokovnjake: Nadzor konvencionalnega orožja ter ukrepi za krepitev zaupanja in varnosti

  OVSE in IFSH v sodelovanju z Ženevskim centrom za varnostno politiko, Moskovskim državnim inštitutom za mednarodne odnose in Dunajskim centrom za razorožitev in neširjenje orožja vabita vse mlajše od 35 let, ki jih zanima vojaška varnost v Evropi k sodelovanju v esejskem natečaju z glavno nagrado 3.000 € in predstavitvijo eseja diplomatom na Dunaju.

 • Državni sekretar dr. Raščan nastopil na visokem segmentu Konference za razorožitev

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes z video nagovorom nastopil na visokem segmentu Konference za razorožitev. Izpostavil je vprašanje razširitve njenega članstva, saj predolgo ostaja nerazrešeno, ter pozval k napredku z namenom okrepitve univerzalnosti, transparentnosti in multilateralizma.

 • Zaključek virtualnega srečanja zunanjih ministrov OVSE

  Danes se je zaključilo 27. virtualno zasedanje Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki je predstavljalo sklepno dejanje albanskega predsedovanja organizaciji v letu 2020. V imenu Republike Slovenije se je zasedanja udeležil državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Stanislav Raščan.

 • Državni sekretar dr. Raščan na 27. Ministrskem svetu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi

  Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Stanislav Raščan se je udeležil otvoritvenega virtualnega zasedanja 27. Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki ga je gostil albanski premier in zunanji minister Edi Rama kot predsedujoči OVSE v letošnjem letu. Zasedanje se bo zaključilo jutri, 4. decembra 2020.

 • Državni sekretar Kajzer na letni Sredozemski konferenci OVSE

  Državni sekretar Tone Kajzer je danes sodeloval na letni Sredozemski konferenci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Pod okriljem švedskega predsedovanja skupini sredozemskih partnerjev za sodelovanje OVSE je letošnja konferenca potekala na temo Spodbujanje varnosti v sredozemski regiji OVSE skozi trajnostni razvoj in ekonomsko rast med pandemijo covida-19.

 • Ukrepi za povečanje transparentnosti glavna tema zasedanja Strukturiranega dialoga Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi

  Veleposlanik dr. Andrej Benedejčič se je kot posebni odposlanec ministra za nadzor oborožitve, razorožitev in neproliferacijo udeležil dvodnevnega 11. zasedanja neformalne delovne skupine za Strukturirani dialog o sedanjih in bodočih izzivih in tveganjih za varnost na območju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

 • DS Kajzer Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi podelil priznanje `Ugledni partner BSF`

  V sklopu Blejskega strateškega foruma se vsako leto podeljuje priznanje `Ugledni partner BSF`. V letošnjem letu je to priznanje prejela Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

 • Implementacija varnostnih zavez v ospredju letne pregledne varnostne konference OVSE

  Včeraj se je začela tridnevna Letna pregledna varnostna konferenca Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), na kateri udeleženci ocenjujejo dejavnosti v preteklem letu, opravili pa bodo tudi pregled varnostnih razmer in stanje implementacije sprejetih zavez na področju OVSE. Slovensko stran zastopa posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve za nadzor oborožitve, razorožitev in neproliferacijo, veleposlanik dr. Andrej Benedejčič.

 • Vpliv COVID-19 krize na evropsko varnost v ospredju zasedanja Strukturiranega dialoga OVSE

  Veleposlanik dr. Andrej Benedejčič se udeležuje 10. zasedanja neformalne delovne skupine za strukturirani dialog o sedanjih in bodočih izzivih in tveganjih za varnost na območju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Tokratno srečanje na ravni prestolnic poteka v obliki avdio-video konference, osredotočeno pa je na implikacije COVID-19 krize na politično-vojaške zaveze sodelujočih držav v OVSE, pri čemer tako v smislu sodelovanja vojaških sil v naporih za omejitev pandemije, kot tudi z vidika izvajanja ukrepov za nadzor oborožitve ter pojava novih groženj in izzivov varnosti v Evropi.