Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

  • Državni sekretar Vojko Volk na delovnem obisku v Washingtonu

    Državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost Vojko Volk se je mudil na delovnem obisku v ZDA. V Washingtonu se je srečal z namestnikom svetovalca za nacionalno varnost Združenih držav Johathanom Finerjem in s pomočnikom državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Jamesom O'Brianom ter pomočnico državnega sekretarja za mednarodne organizacije Michele Sison.

  • Veleposlanik RS v ZDA se je udeležil shoda ob 2. obletnici začetka ruske agresije nad Ukrajino

    Veleposlanik Iztok Mirošič se je v soboto, 24. februarja 2024 udeležil shoda veleposlanikov Evropske Unije v Washington-u D.C. ob drugi obletnici začetka ruske agresije nad Ukrajino. Dogodek je potekal pri spomeniku Lincoln Memorial v Washington-u D.C.

  • Praznovanje slovenskega kulturnega praznika na Veleposlaništvu RS v ZDA

    V petek, 16. februarja 2024, smo na Veleposlaništvu RS v ZDA obeležili slovenski kulturni praznik. V luči razglasitve leta 2024 za kulturno leto Rudolfa Maistra smo dogodek pripravili v sodelovanju s knjižnim klubom Beremo slovensko. Dogodek smo tokrat namenili tudi predstavitvi edinstvenosti slovenskih narečij.

  • Premier dr. Golob v Münchnu s podpredsednico ZDA in GS OZN o Bližnjem vzhodu, predvsem v Gazi

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se danes in jutri udeležuje 60. Münchenske varnostne konference. Danes se je sestal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem.

  • Turistična predstavitev Slovenije ameriškim turističnim agentom v ZDA

    12. februarja 2024 je na veleposlaništvu v Washingtonu potekala turistična predstavitev Slovenije. Podjetje Luxury Slovenia je ameriškim turističnim agentom v ZDA predstavilo slovenski turizem in možnosti za poslovno sodelovanje na turističnem področju.

  • Tečaj slovenščine za dijake

    Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik vabi na spletni tečaj slovenščine za dijake, ki želijo študirati v Sloveniji. Tečaj je namenjen dijakom zadnjih letnikov srednjih šol, ki se nameravajo vpisati na univerzo v Sloveniji, in bi radi osvežili in nadgradili svoje znanje slovenščine.

  • Predstavitev in degustacija slovenskih vin na Veleposlaništvu RS v ZDA

    V sredo, 31. januarja 2024 smo na veleposlaništvu gostili slovenske vinarje ter organizirali promocijo in degustacijo slovenskih vin. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s podjetjem Marq Wine Group. Promocija vin v Washingtonu D.C. je bila le ena od štirih promocijskih dogodkov, ki so ga skupaj s slovenskimi vinarji izvedli v ZDA.

  • Veleposlanik Mirošič je v Republiki Kostariki predal poverilno pismo

    V glavnem mestu Republike Kostarike je 26. januarja 2024 potekala slovesnost v predsedniški palači, kjer je veleposlanik Mirošič predal poverilno pismo predsednice Republike Slovenije Pirc Musar podpredsedniku Republike Kostarike Brunnerju.

  • Turistični ogledi Bele hiše in ostalih znamenitosti v Washingtonu

    Glede na številne delovne obveznosti veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu, podobno kot druga veleposlaništva, ne nudi možnosti turističnega obiska Bele hiše.

  • Ustanovitev novega Ameriško-Slovenskega Kluba v Washingtonu, ZDA

    V petek, 8. decembra 2023 je bil na novo ustanovljen Ameriško-Slovenski Klub v Washingtonu. Klub bo v prvi vrsti pomagal slovenskim podjetjem pri vstopu na ameriški trg, povezal pa bo tudi Slovensko skupnost v Ameriki ter slovensko-ameriške strokovnjake, podjetnike in posameznike, ki delujejo v ZDA.

  • Simpozij o umetni inteligenci prikaz odličnosti slovenskih raziskovalcev v ZDA

    Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu je 27. novembra 2023 v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Inštitut ASEF (Ameriška-slovenska izobraževalna fundacija) organiziralo simpozij o umetni inteligenci, ki je izpostavil izjemne prispevke slovenskih raziskovalcev, ki delajo v ZDA.

  • Pogovori državne sekretarke Sanje Štiglic v Washingtonu

    Državna sekretarka Sanja Štiglic je 16. in 17. novembra 2023 vodila slovensko delegacijo, ki je v Washingtonu opravila politične konzultacije z ZDA o temah na dnevnem redu Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN).

  • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

  • Srečanje veleposlanika Mirošiča s senatorko Amy Klobuchar

    19. oktobra 2023 se je veleposlanik Mirošič sestal s senatorko iz Minnesote Amy Klobuchar.

  • Veleposlanik Mirošič predal poverilno pismo ameriškemu predsedniku Bidnu

    Novi slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike Iztok Mirošič je 15. septembra 2023 predsedniku ZDA Josephu R. Bidnu slovesno predal poverilna pisma predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar. Predsedniku ZDA je veleposlanik prenesel tudi pozdrave predsednika vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba.

  • Ministrica Fajon na Univerzi Harvard predavala o vlogi Slovenije v svetu

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na povabilo Centra za evropske študije predavala na prestižni Univerzi Harvard v Bostonu. V predavanju z naslovom "Slovenija, Evropa in svet: krmarjenje skozi geopolitično nevihto" je predstavila našo državo in njene ambicije v Varnostnem svetu OZN, osredotočila pa se je tudi na razmere v Evropski uniji, s poudarkom na širitveni politiki.

  • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

  • Slovenija in ZDA na strateškem dialogu potrdili medsebojno zavezanost partnerstvu in zavezništvu

    Državni sekretar Samuel Žbogar in namestnica ameriškega državnega sekretarja Wendy Sherman sta danes v Washingtonu vodila tretji Strateški dialog med državama. Dialog je bil vzpostavljen leta 2020 in je okvir za pogovore in izmenjavo stališč o dvostranskem sodelovanju ter vseh aktualnih politično varnostnih in drugih vprašanjih in izzivih v mednarodni skupnosti.

  • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.