Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

  • Ministrica Fajon: “Želimo si tesnejšega sodelovanja z državami Indopacifika in jugovzhodne Azije”

    Ministrica Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila ministrskega foruma EU – Indopacifik in ministrskega zasedanja EU – Združenje držav jugovzhodne Azije (angleško Association of Southeast Asian Nations – ASEAN). V svojih nastopih je poudarila, da se Slovenija zavzema za krepitev sodelovanja EU z državami Indopacifika in juhovzhodne Azije zaradi izjemnega ekonomskega in geostrateškega pomena le-teh.

  • Srečanje s podpredsednikom Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference LR Kitajske

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal s podpredsednikom Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference Ljudske Republike Kitajske Wang Yongom. Sogovornika sta potrdila tradicionalno prijateljske odnose med državama in visoko raven sodelovanja na področju gospodarstva, kulture in znanosti.

  • Pekinški pogovori št. 4-9

    Pekinški pogovori so projekt slovenskega veleposlaništva in muzeja sodobne umetnosti v zasebni lasti Inside-Out Art Museum v Pekingu. Od decembra 2022 do decembra 2023 se je v okviru projekta prek spleta ali v živo zgodilo že devet pogovorov.

  • Ministrica Fajon v Varnostnem svetu o razmerah na Bližnjem vzhodu: "Trajno premirje v Gazi je nujno"

    Ministrica Tanja Fajon je v New Yorku prvič nastopila na zasedanju Varnostnega sveta OZN o razmerah na Bližnjem vzhodu. V imenu Slovenije, ki bo s 1. januarjem 2024 postala nestalna članica Varnostnega sveta, je pozvala k takojšnjemu trajnemu premirju v Gazi, zaustavitvi nasilja, zaščiti civilistov, in pozvala Varnostni svet, da okrepi napore za vzpostavitev trajnega in pravičnega miru v regiji.

  • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

  • Udeležba veleposlanice Suhadolnik na okrogli mizi 9. Foruma Centra za Kitajsko in globalizacijo

    21. 9. 2023 je VP Suhadolnik sodelovala na okrogli mizi "Kitajska, ZDA, EU in globalni podnebni dialog za trajnostno 21. stoletje" na 9. Forumu Centra za Kitajsko in globalizacijo (CCG).

  • Svetovne poletne univerzitetne igre v Chengduju

    Od 28. julija do 8. avgusta v Chengduju na Kitajskem potekajo letošnje svetovne poletne univerzitetne igre "Chengdu uresničuje sanje".

  • Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Stojmenova Duh na Svetovnem gospodarskem forumu v Tianjinu

    Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je udeležila 14. poletnega Svetovnega gospodarskega foruma, ki je v Tianjinu potekal od 27. do 29. junija 2023. 

  • Svečani sprejem ob dnevu državnosti Republike Slovenije v Pekingu

    Slovensko veleposlaništvo v Pekingu je 29. junija 2023 organiziralo svečani sprejem ob dnevu državnosti Republike Slovenije.

  • Udeležba Veleposlanice Suhadolnik na konferenci znamke Gorenje

    Gorenje je v času oblikovalskega festivala v Šanghaju (8. in 9. junij 2023) organiziralo svojo brand konferenco, katere se je udeležilo več kot 200 oblikovalcev, distributerjev in drugih partnerjev podjetja.

  • Predaja poverilnih pisem veleposlanice Alenke Suhadolnik v Socialistični Republiki Vietnam

    Veleposlanica Alenka Suhadolnik je 24. maja 2023, dan po obisku podpredsednice vlade in ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon, predala poverilna pisma predsedniku Socialistične Republike Vietnam Vo Van Thuongu.

  • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon na obisku v Socialistični republiki Vietnam

    Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se je skupaj z gospodarsko delegacijo mudila v vietnamski prestolnici Hanoj, kjer se je srečala s tamkajšnjim zunanjim ministrom Bui Thanh Sonom. Fajon je obisk sklenila še s srečanjem z vietnamskim premierjem Pham Minh Chinhom in vietnamskim ministrom za industrijo in trgovino Nguyenom Hongom Dienom.

  • Slovenija na dnevu Evrope v Ulan Batorju

    Veleposlaništvo Republike Slovenije je 14. maja 2023 skupaj s častno konzulko Republike Slovenije v Ulaan Batorju dr. Bolormo Batbayar na glavnem trgu Ulan Batorja Sukhbaatar postavilo slovensko stojnico v obliki šotora ob dnevu Evrope.

  • Ustanovitev Slovenskega študijskega centra v Ningbu

    Med 3. LRK-CEEC EXPO 2023, ki je potekal med 16. in 20. majem, je bil na Fakulteti za humanistične vede in umetnost Tehnološke univerze v Ningbu ustanovljen Slovenski študijski center.

  • Evropski virtualni muzej

    18. maja je mednarodni dan muzejev. V namen obeležitve je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu sodelovalo pri projketu EU delegacije v Pekingu z naslovom "Evropski virtualni muzej".

  • Praznovanje Dneva Evrope 2023 v Pekingu

    V torek, 9. maja 2023 se je Slovensko veleposlaništvo na Kitajskem aktivno udeležilo praznovanja dneva Evrope 2023 v organizaciji Delegacije Evropske unije v Pekingu.

  • Udeležba VPE na srečanju mreženja kitajskih in tujih univerz v Pekingu

    Kitajsko izobraževalno združenje za mednarodno izmenjavo je 19. aprila 2023 organiziralo »Chinese-Foreign Universities B2B Networking Session«, kjer je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu predstavilo tudi obstoječe sodelovanje med državama na področju izobraževanja. Slovensko visoko šolstvo je na srečanju predstavila ataše korespondentka VPE Nina Pejić.

  • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

  • Seminar o multilateralizmu danes v organizaciji VPE in predstavništva OZN v Pekingu

    4. 4. 2023 je VPE v okviru slovenske kandidature za nestalno članstvo v VS OZN 2024-25 v Pekingu skupaj z lokalnim predstavništvom OZN v Pekingu organiziralo seminar z naslovom »O multilateralizmu danes: pogovor s članoma Visokega panela GS OZN za učinkoviti multilateralizem«.