Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Šesta seja strateškega sveta za davke

  Na Ministrstvu za finance so se danes šestič sestali člani strateškega sveta za davke.

 • Četrto zasedanje delovne skupine za davke

  Na Ministrstvu za finance so se danes četrtič sestali člani delovne skupine za davke.

 • Minister Boštjančič z evropskimi kolegi o konkurenčnosti in blaginji v novi fiskalni realnosti

  Minister za finance Klemen Boštjančič je danes v Ljubljani gostil več evropskih finančnih ministrov, s katerimi so razpravljali o izzivih pri zagotavljanju družbene blaginje in konkurenčnosti gospodarstva v novi fiskalni realnosti. Med izzivi, s katerimi se soočajo vse države, so izpostavili pokojninski in zdravstveni sistem, med možnimi rešitvami pa tudi spodbujanje razvoja kapitalskih trgov.

 • Četrto srečanje članov Strateškega sveta za davke

  Na Ministrstvu za finance se je danes četrtič sestal Strateški svet za davke.

 • Tretja seja Strateškega sveta za davke

  Člani Strateškega sveta za davke so se danes tretjič sestali na Ministrstvu za finance.

 • Drugo zasedanje članov delovne skupine za davke

  Drugič se je sestala delovna skupina za davke, ki je namenjena razpravi o izzivih, s katerimi se pri svojem delu srečujejo gospodarstveniki.

 • Z delom začel tudi strateški svet za davke

  Po včerajšnjem srečanju delovne skupine za davke se je na Ministrstvu za finance danes prvič sestal tudi strateški svet za davke. Njegov namen je izmenjava mnenj, usmeritev in priporočil za oblikovanje predlogov ukrepov na davčnem področju, ki so v pristojnosti Ministrstva za finance.

 • Sestala se je delovna skupina za davke

  Na Ministrstvu za finance se je danes prvič sestala delovna skupina za davke in začela razpravo o izzivih, s katerimi se gospodarstveniki srečujejo pri svojem delu. Resorna ministrstva jih bodo v nadaljevanju preučila v okviru svojih pristojnosti. Izzive, ki se nanašajo na davčno področje, bo obravnaval Strateški svet za davke.

 • Z delom začenjata delovna skupina in strateški svet za davke

  Na Ministrstvu za finance se bo 13. februarja sestala delovna skupina za davke, dan kasneje še strateški svet za davke. Delovna skupina in strateški svet za davke sta namenjena analizi izzivov obstoječega davčnega sistema in izmenjavi predlogov možnih rešitev za naslavljanje le teh.

 • V javni obravnavi novela Zakona o trošarinah

  Ministrstvo za finance je danes na spletnem portalu eDemokracija objavilo predlog novele Zakona o trošarinah. S predlogom zakona se predlaga zvišanje trošarine za alkohol in alkoholne pijače ter tobačne izdelke in okrepitev nadzora na tem področju.

 • Slovenija pristopila k skupni izjavi o izvajanju mednarodnega okvira za poročanje o kriptosredstvih

  Slovenija je v luči potrebe po učinkovitem globalnem sistemu avtomatične izmenjave informacij o kriptosredstvih, ki bo prispeval tudi k zajezitvi davčnih goljufij, pristopila k skupni izjavi glede izvajanja novega mednarodnega standarda o avtomatični izmenjavi informacij na tem področju.

 • Evropska komisija objavila podrobna pravila za izvajanje mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah

  Evropska komisija je avgusta objavila podrobna pravila, ki urejajo izvajanje mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah (angleško Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM) v prehodnem obdobju. To se bo začelo 1. oktobra letos in bo trajalo do konca leta 2025. 1. januarja 2026 bo začel veljati dokončni sistem mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah.

 • Ukrep znižane stopnje davka na dodano vrednost se izteka

  Ukrep znižanja stopnje davka na dodano vrednost (DDV) na dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo se na podlagi veljavnega zakona izteče 31. maja 2023 in ne bo podaljšan, saj je bil ukrep sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene. Vlada dr. Roberta Goloba se je s takšnimi ukrepi uspešno odzvala na zaostrene energetske razmere v lanskem letu.

 • Podpisan protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Švico

  Minister Boštjančič in veleposlanica Švice v Sloveniji Gabriele Pia Schreier sta podpisala protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčenja, ki se nanaša na davke na dohodek in premoženje.

 • Vlada ne napoveduje dviga davka na dodano vrednost

  V izogib napačnim interpretacijam pojasnjujemo, da vlada v okviru dokumenta Program stabilnosti 2023 ne napoveduje dviga stopenj davka na dodano vrednost (DDV). Zaradi zahtev Evropske komisije je v okviru vsakoletne priprave programa stabilnosti zavezana k vključitvi analize vpliva različnih ekonomskih dejavnikov na bruto domači proizvod (BDP), ni pa to napoved njenih prihodnjih odločitev.

 • Število izdanih računov v nekaterih dejavnostih znatno upadlo

  Vlada se je pri predlogu novele Zakona o davčnem potrjevanju računov, ki uvaja ponovno obvezno izročanje računov, naslonila tudi na trende gibanja števila računov. Najnovejši podatki kažejo, da je število davčno potrjenih računov v nekaterih dejavnostih, kritičnih z vidika sive ekonomije, med letoma 2019 in 2022 znatno upadlo.

 • Obravnava čezmejnih delovnih migrantov v Zakonu o dohodnini skladna z ustavo

  Ustavno sodišče je v začetku februarja letos odločilo o zahtevi skupine poslank in poslancev za ustavno presojo delov Zakona o dohodnini, ki urejajo davčno obravnavo čezmejnih delovnih migrantov. Ustavno sodišče je odločilo, da ta ureditev ni v neskladju z ustavo, in tako zavrnilo navedbe predlagateljev.

 • Prvo zasedanje Vključujočega foruma o pristopih za blaženje emisij ogljika

  Slovenska delegacija se je 9. in 10. februarja v Parizu udeležila prvega zasedanja Vključujočega foruma o pristopih za blaženje emisij ogljika (IFCMA – Inclusive Forum on Carbon Mitigation Approaches), ki ga je izvedla Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

 • Pojasnilo o izvajanju 19. člena konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka z Avstrijo

  V medijih v zadnjih dneh odmevajo novice o sodbah Upravnega sodišča Republike Slovenije (Upravno sodišče RS) in v javnosti se posledično porajajo vprašanja o morebitni spremembi razlage v zvezi z izvajanjem določb 19. člena Konvencije med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki na dohodek in premoženje (konvencija).

 • Na Globalnem forumu OECD podpisana večstranska sporazuma

  Državni sekretar Tilen Božič je v Seviliji podpisal večstranska sporazuma o avtomatični izmenjavi informacij o dohodkih pridobljenih prek digitalnih platform in o avtomatični izmenjavi informacij v zvezi z aranžmaji za izogibanje enotnemu standardu poročanja in nepreglednimi strukturami offshore.