Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Naš vodilni motiv pri Digi info točkah je pomagati vsem

  Občina Miklavž leži na Dravskem polju, na prehodu med subpanonsko in subalpsko severovzhodno Slovenijo. Meji na Pohorje, Dravsko dolino in Slovenske gorice ter na jugu prehaja v Ptujsko polje. Občina je bila ustanovljena leta 1998. V Miklavžu na Dravskem polju je približno 7000 prebivalcev, povprečna starost je 44,3 leta (nekoliko višja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije, ki je 43,8 let).

 • 31 skrbnikov podatkov kot osnova izvajanja strateške prioritete Pot v pametno družbo 5.0

  Udeležence današnjega uvodnega srečanja omrežja skrbnikov podatkov (angleško Data Stewards) v slovenskem javnem sektorju je uvodoma pozdravila državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić. Po njenih besedah so podatki eden ključnih elementov digitalne preobrazbe. Na podatkih temeljijo gospodarska rast, konkurenčnost, inovacije, kreiranje služb in družbeni napredek.

 • Pojasnilo glede nedelovanja komunikacijskega omrežja HKOM

  Danes zjutraj okoli 9. ure je v državnem komunikacijskem omrežju HKOM prišlo do zastoja v delovanju omrežnih stikal, kar se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, pošte, telefonov ... Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov s pomočjo zunanjih strokovnjakov, ki skrbijo za vzdrževanje HKOM.

 • Obisk predstavnikov Severne Makedonije

  V tem tednu so nas obiskali predstavniki Ministrstva za informacijsko družbo in upravo ter Generalnega sekretariata Vlade Severne Makedonije z namenom seznanitve s strateškimi cilji in aktivnostmi Slovenije na področju digitalne preobrazbe. Poleg Ministrstva za digitalno preobrazbo so se srečali tudi s predstavniki Urada vlade za informacijsko varnost in Ministrstva za javno upravo.

 • Hekaton s tvistom – skupaj gradimo mostove za dekleta, ki želijo stopiti v svet tehnologije

  V torek, 21. novembra, je pod sloganom Poklici prihodnosti – Hekaton s preobratom 83 osnovnošolskih deklet med 10. in 14. letom starosti delilo vizije poklicev prihodnosti. Dogodek je bil zaključno dejanje letošnje izvedbe projekta Dekleta programirajo (angl. GirlsDoCode). V projekt se je doslej vključilo več kot 1000 deklet iz šol po vsej Sloveniji, ki so sprogramirala več kot 1000 projektov.

 • Digitalna preobrazba družbe in gospodarstva je proces, ki se mu preprosto ni mogoče izogniti

  Časnik Večer je v Mariboru gostil poslovno konferenco, v sklopu katere so podelili tradicionalno nagrado podravsko podjetje leta, s katero predstavljajo najuspešnejša podjetja na regijski, nacionalni in tudi svetovni ravni. Uvodnega dela poslovne konference se je udeležila tudi ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh.

 • Javna komunikacijska in 5G omrežja za hitrejši razvoj v poplavah prizadetih območij

  Vlada je na današnji dopisni seji potrdila besedilo predloga Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev za hitrejšo obnovo avgusta poplavljenih območij in zaščito pred prihodnjimi naravnimi nesrečami ter za pospešitev razvoja na prizadetih območjih.

 • Informativni dan za tretji razpis Evropske komisije v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope

  V sodelovanju z Evropsko komisijo vabimo na Informativni dan za tretji razpis za zbiranje predlogov/projektov v okviru Digitalnega programa, Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF - Connecting Europe Facility), ki bo potekal v spletnem okolju Webex, v četrtek, 30. novembra 2023 med 10.00 in 12.30 uro.

 • Z uporabo eOsebne bodimo zgled

  Ker je eOsebna med nami že nekaj časa, smo vsem inštitucijam javnega sektorja z dopisom predstavili eOsebno z mnogimi prednostmi, ki jih želimo predstaviti tudi vam.

 • Digitalne rešitve na kohezijski pogon: »Edino merilo našega uspeha je uporabnik«

  »Delali smo z enim samim ciljem: razviti čim boljše digitalne storitve za uporabnike,« je med drugim dejala Kristina Valenčič, v. d. generalne direktorice Direktorata za razvoj digitalnih rešitev in podatkovno ekonomijo, na predstavitvi projektov, ki so nastali v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 in so bili financirani z evropskimi sredstvi.

 • Za večjo participacijo otrok in mladih, kajti Svet smrdi, če ne upošteva mladih!

  Arja Ela Hvala, Junior ambasadorka Unicefa, je danes, na svetovni dan otrok, začasno prevzela vlogo ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenove Duh ter družbena omrežja ministrstva, ki je ključno pri krepitvi digitalne participacije mladih.

 • Tu je projekt dal odlične rezultate: »Na koncu usposabljanj je čisto druga zgodba kot na začetku«

  »Naša srečanja gredo počasi h koncu in danes bomo najprej ponovile, kar smo se naučile doslej. Kaj je tisto, kar je najbolj pomembno?«, reče učiteljica Mateja Slana Mesarič. »Odgovore mi boste poslale po elektronski pošti in ne pozabite na obliko: začnete s pozdravom in končate s podpisom; lp je za vaše prijateljice, mene pa lepo pozdravljate.«

 • Srečanje s predstavniki agencije za identifikacijske dokumente, registre in izmenjavo podatkov BIH

  Na ministrstvu smo danes gostili dr. Almira Badnjevića, direktorja in predstavnike Agencije za identifikacijske dokumente, registre in izmenjavo podatkov (IDDEEA) iz Bosne in Hercegovine. Sprejela jih je državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, ki jim je uvodoma predstavila vizijo in proces digitalne preobrazbe v Sloveniji ter vlogo in naloge Ministrstva za digitalno preobrazbo.

 • Drugi rok za prijave programov usposabljanj s področja digitalnih kompetenc za otroke in mlade

  Po odličnem odzivu otrok in mladih na prvi krog usposabljanj za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev smo na Ministrstvu za digitalno preobrazbo odprli prijave na drugi rok javnega razpisa za sofinanciranje usposabljanj za leto 2024. Prijave zbiramo do 30. novembra 2023 do 12. ure.

 • 222 Digi info točk za pomoč pri uporabi javnih digitalnih storitev

  Točno mesec dni po odprtju prvih 62 Digi info točk odpiramo novih 160 takšnih točk! Skupno zdaj po vsej Sloveniji deluje 222 Digi info točk – v vsaki občini ena, v mestnih občinah pa je takih točk več: v Celju, Kranju in Kopru po dve, v Mariboru so štiri in v Ljubljani jih je pet.

 • Obvestilo o podaljšanju roka do 16. novembra 2023 za prijave predlogov DigiVzornik.si

  Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo smo se v zvezi s pozivom k prijavi predlogov za prejem naziva DigiVzornik.si odzvali na potrebo več kandidatov po oddaji podpisane izjave po elektronski pošti brez kvalificiranega elektronskega podpisa. Zato smo dodatno podaljšali rok za en teden, do 16. 11. 2023 do 16.00 ure in dodali obrazec.

 • Korak bližje k evropski denarnici za digitalno identiteto

  Evropski parlament in Svet Evropske unije (EU) sta sprejela dogovor o uredbi za uvedbo evropske digitalno identiteto (bolj znano pod imenom eIDAS 2.0), prvi zaupanja vreden in varen okvir digitalne identitete za vse Evropejce. Med najbolj izpostavljenimi novostmi, ki jih prinaša eIDAS 2.0, je evropska denarnica za digitalno identiteto.

 • Vlada sprejela Nacionalni strateški načrt za digitalno desetletje

  Skladno z evropsko zakonodajo Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi programa politike Digitalno desetletje do leta 2030 so vse države članice obvezane, da predlagajo nacionalne strateške časovne načrte za digitalno desetletje, v katerih določijo svoje načrte k doseganju splošnih in digitalnih ciljev evropskega desetletja ter opišejo politike, ukrepe in dejavnosti za njihovo doseganje.

 • Nacionalna konferenca Umetna inteligenca – prednost in priložnost za Slovenijo

  Na gradu Jable so se zbrali predstavniki državnih ustanov, akademske sfere, gospodarstva in raziskovalci, ki se pri nas ukvarjajo z umetno inteligenco. Teme: povezovanje akademske in raziskovalne sfere z gospodarstvom in javno upravo, prioritetna področja uporabe umetne inteligence za razvoj Slovenije ter mednarodno sodelovanje.

 • Agencija za komunikacijska omrežja in storitve objavila razpis za zasebna 5G omrežja

  Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je objavila javni razpis z javno dražbo za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom v radiofrekvenčnih pasovih 2300 MHz in 3600 MHz za lokalno uporabo.