Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Izbor za slovenske kibertalente na tekmovanju European Cybersecurity Challenge 2022

  Slovenija se bo letos že drugič udeležila tekmovanja mladih talentov na področju kibernetske varnosti European Cybersecurity Challenge (ECSC). ECSC, ki je zadnjih sedem let postal prava zgodba o uspehu, je pobuda Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA v sodelovanju s 26 evropskimi državami. Izbor za ekipo, ki bo Slovenijo zastopala na tekmovanju, bo prek spleta potekal od 30. 4. do 7. 5. 2022.

 • OpenECSC - za vse, ki bi se radi preizkusili v reševanju izzivov na področju kibernetske varnosti

  OpenECSC je odprta platforma za reševanje izzivov iz kibernetske varnosti, ki so jo pripravili avstrijski organizatorji letošnjega tekmovanja European Cybersecurity Challenge (ECSC) 2022 septembra na Dunaju v Avstriji. Urad Vlade RS za informacijsko varnost je ponosni podpornik platforme.

 • Evropsko računsko sodišče objavilo posebno poročilo o kibernetski varnosti institucij, organov in agencij EU

  Sodišče v poročilu ugotavlja, da skupnost institucij, organov in agencij EU ni dosegla takšne ravni pripravljenosti na področju kibernetske varnosti, ki bi bila sorazmerna z grožnjami.

 • Aktivnosti Evropskega centra za kibernetsko varnost

  Upravni odbor Evropskega centra za kibernetsko varnost (ang. European Cybersecurity Competence Centre – ECCC) je na zasedanju 16. 2. 2022 izvolil predsednika Upravnega odbora.

 • Poročilo o kibernetskih incidentih in napadih v drugem polletju 2021

  Urad Vlade RS za informacijsko varnost je objavil poročilo o kibernetskih incidentih in napadih v drugem polletju 2021.

 • Preklic stanja povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov (Apache Log4j)

  Na podlagi drugega odstavka 22. člena Zakona o informacijski varnosti (Uradni list RS, št. 30/18 in 95/21), Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost kot pristojni nacionalni organ preklicuje stanje povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov zavezancev iz Zakona o informacijski varnosti, ki so bili s sklepom Vlade Republike Slovenije na podlagi navedenega zakona določeni kot izvajalci bistvenih storitev oziroma organi državne uprave.

 • Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost bo nacionalni koordinacijski center za kibernetsko varnost

  Vlada Republike Slovenije je 30. 12. 2021 imenovala Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost kot organ, ki bo deloval kot nacionalni koordinacijski center za kibernetsko varnost.

 • Razglašeno stanje povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov

  Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost kot pristojni nacionalni organ zaradi kritične ranljivosti javanskih knjižnic Apache Log4j verzij od vključno 2.0 do vključno 2.14.1. razglaša stanje povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov.

 • Oktober - mesec kibernetske varnosti

  Oktober je v mnogih državah, vključujoč članice EU in ZDA, mesec ozaveščanja o kibernetski varnosti (ECSM). Agencija EU za kibernetsko varnost, ENISA, je v ta namen tudi letos oblikovala številne aktivnosti in objave, s katerimi želi spodbuditi družbo k aktivnejšemu ukrepanju za zaščito pred kibernetskimi napadi.

 • Slovenija prvič na tekmovanju European Cybersecurity Challenge

  Slovenska ekipa se je prvič udeležila tekmovanja mladih talentov v kibernetski varnosti European Cybersecurity Challenge 2021 v Pragi na Češkem.

 • Izjava visokega predstavnika v imenu Evropske unije o spoštovanju demokratičnih procesov EU

  Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije med svojimi prednostnimi nalogami zasleduje tudi izboljšanje kibernetske varnosti EU in njenih držav članic.

 • Polletno poročilo o kibernetskih incidentih in napadih

  Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) je objavil poročilo o kibernetskih incidentih in napadih v prvem polletju leta 2021.

 • Urad vlade za informacijsko varnost pričenja z delovanjem

  Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV), ki je bil kot samostojna vladna služba vzpostavljen 20. 7. 2021, pričenja z delovanjem 31. 7. 2021, ko prevzema naloge Uprave Republike Slovenije za informacijsko varnost.

 • Pridruži se Kibertalentu in zastopaj Slovenijo na evropskem tekmovanju mladih talentov na področju kibernetske varnosti

  Si mladi kibertalent oziroma mlada kibertalentka? Razmišljaš o karieri na področju kibernetske varnosti? Prijavi se na nacionalni izbor, ki bo potekal v petek, 4. 6. 2021 v okviru dogodka Cyber Night in pridobi možnost sodelovanja na evropskem izzivu kibernetske varnosti 2021.

 • Krepitev kibernetske varnosti z javno-zasebnim sodelovanjem - primer ECSO in priložnosti za Slovenijo

  Uprava RS za informacijsko varnost (URSIV) je 18. 5. 2021 v sodelovanju z Evropsko organizacijo za kibernetsko varnost (ECSO) organizirala spletno srečanje pod naslovom Krepitev kibernetske varnosti z javno-zasebnim sodelovanjem - primer ECSO in priložnosti za Slovenijo za deležnike iz Slovenije.

 • Preklic stanja povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov

  Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost preklicuje stanje povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov, ki je bilo razglašeno 7. marca 2021.

 • Sporočilo za javnost o kritični ranljivosti Microsoft Exchange strežnikov

  Podjetje Microsoft je 3. marca 2021 zjutraj (po sredjeevropskem času) objavilo, da v njihovem izdelku Microsoft Exchange Server, enemu od najbolj razširjenih strežnikov za elektronsko pošto, vodenje koledarjev in stikov ter sodelovanje, obstaja več kritičnih ranljivosti. Navedeno pomeni, da strežnik Exchange Server vsebuje hude napake, ki se lahko izkoristijo za krajo informacij (tudi zbirk osebnih podatkov), šifriranje podatkov za izsiljevanje/odkupnino, posledice pa so za organizacijo lahko zelo resne in povzročijo daljši izpad poslovanja.

 • Kritična ranljivost Microsoft Exchange strežnikov

  Microsoft je 2. marca 2021 objavil, da v njihovih izdelkih Exchange Server 2010, Exchange Server 2013, Exchange Server 2016 in Exchange Server 2019 obstaja več kritičnih ranljivosti ter zanje tudi objavil popravke, ki jih je potrebno namestiti na Microsoft Exchange strežnike. Obstaja verjetnost, da so zlonamerni akterji te ranljivosti izkoriščali že od septembra 2020. Veriženje teh kritičnih ranljivosti napadalcem omogoča dostop do predalov elektronske pošte in namestitev škodljive programske opreme na ranljivi MS Exchange strežnik.

 • Polletno poročilo o kibernetskih incidentih in napadih

  Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) je objavila polletno poročilo o kibernetskih incidentih in napadih v obdobju od junija do decembra 2020.

 • Dan varne rabe interneta

  Danes poteka dan varne rabe interneta, ki ga letos obeležujemo že osemnajsto leto zapored. Ta mednarodni dogodek, ki je iz pobude projekta EU SafeBorders leta 2004 prerastel meje Evropske unije sedaj obeležujemo že v okoli 170 državah sveta.