Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Oktober - mesec kibernetske varnosti

  Oktober je v mnogih državah, vključujoč članice EU in ZDA, mesec ozaveščanja o kibernetski varnosti (ECSM). Agencija EU za kibernetsko varnost, ENISA, je v ta namen tudi letos oblikovala številne aktivnosti in objave, s katerimi želi spodbuditi družbo k aktivnejšemu ukrepanju za zaščito pred kibernetskimi napadi.

 • Slovenija prvič na tekmovanju European Cybersecurity Challenge

  Slovenska ekipa se je prvič udeležila tekmovanja mladih talentov v kibernetski varnosti European Cybersecurity Challenge 2021 v Pragi na Češkem.

 • Izjava visokega predstavnika v imenu Evropske unije o spoštovanju demokratičnih procesov EU

  Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije med svojimi prednostnimi nalogami zasleduje tudi izboljšanje kibernetske varnosti EU in njenih držav članic.

 • Polletno poročilo o kibernetskih incidentih in napadih

  Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) je objavil poročilo o kibernetskih incidentih in napadih v prvem polletju leta 2021.

 • Urad vlade za informacijsko varnost pričenja z delovanjem

  Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV), ki je bil kot samostojna vladna služba vzpostavljen 20. 7. 2021, pričenja z delovanjem 31. 7. 2021, ko prevzema naloge Uprave Republike Slovenije za informacijsko varnost.

 • Pridruži se Kibertalentu in zastopaj Slovenijo na evropskem tekmovanju mladih talentov na področju kibernetske varnosti

  Si mladi kibertalent oziroma mlada kibertalentka? Razmišljaš o karieri na področju kibernetske varnosti? Prijavi se na nacionalni izbor, ki bo potekal v petek, 4. 6. 2021 v okviru dogodka Cyber Night in pridobi možnost sodelovanja na evropskem izzivu kibernetske varnosti 2021.

 • Krepitev kibernetske varnosti z javno-zasebnim sodelovanjem - primer ECSO in priložnosti za Slovenijo

  Uprava RS za informacijsko varnost (URSIV) je 18. 5. 2021 v sodelovanju z Evropsko organizacijo za kibernetsko varnost (ECSO) organizirala spletno srečanje pod naslovom Krepitev kibernetske varnosti z javno-zasebnim sodelovanjem - primer ECSO in priložnosti za Slovenijo za deležnike iz Slovenije.

 • Preklic stanja povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov

  Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost preklicuje stanje povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov, ki je bilo razglašeno 7. marca 2021.

 • Sporočilo za javnost o kritični ranljivosti Microsoft Exchange strežnikov

  Podjetje Microsoft je 3. marca 2021 zjutraj (po sredjeevropskem času) objavilo, da v njihovem izdelku Microsoft Exchange Server, enemu od najbolj razširjenih strežnikov za elektronsko pošto, vodenje koledarjev in stikov ter sodelovanje, obstaja več kritičnih ranljivosti. Navedeno pomeni, da strežnik Exchange Server vsebuje hude napake, ki se lahko izkoristijo za krajo informacij (tudi zbirk osebnih podatkov), šifriranje podatkov za izsiljevanje/odkupnino, posledice pa so za organizacijo lahko zelo resne in povzročijo daljši izpad poslovanja.

 • Kritična ranljivost Microsoft Exchange strežnikov

  Microsoft je 2. marca 2021 objavil, da v njihovih izdelkih Exchange Server 2010, Exchange Server 2013, Exchange Server 2016 in Exchange Server 2019 obstaja več kritičnih ranljivosti ter zanje tudi objavil popravke, ki jih je potrebno namestiti na Microsoft Exchange strežnike. Obstaja verjetnost, da so zlonamerni akterji te ranljivosti izkoriščali že od septembra 2020. Veriženje teh kritičnih ranljivosti napadalcem omogoča dostop do predalov elektronske pošte in namestitev škodljive programske opreme na ranljivi MS Exchange strežnik.

 • Polletno poročilo o kibernetskih incidentih in napadih

  Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) je objavila polletno poročilo o kibernetskih incidentih in napadih v obdobju od junija do decembra 2020.

 • Dan varne rabe interneta

  Danes poteka dan varne rabe interneta, ki ga letos obeležujemo že osemnajsto leto zapored. Ta mednarodni dogodek, ki je iz pobude projekta EU SafeBorders leta 2004 prerastel meje Evropske unije sedaj obeležujemo že v okoli 170 državah sveta.

 • Strategija kibernetske varnosti: učinkovit sistem zagotavljanja kibernetske varnosti ni zastonj

  Agencija Evropske unije za varnost omrežij in informacij (ENISA) v svoji novi strategiji poudarja okrepljeno pot zagotavljanja visokega skupnega nivoja kibernetske varnosti po celi Evropski uniji. Podobno smer si je ob pripravi posodobljene strategije kibernetske varnosti začrtala tudi Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV).

 • Nova strategija EU za kibernetsko varnost

  Nova strategija za kibernetsko varnost EU ima namen utrjevanja vodilne vloge EU pri mednarodnih normah in standardih v kibernetskem prostoru

 • Danes stopa v veljavo Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij

  Z današnjim dnem, 23. september 2020 se začne uporabljati Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (v nadaljevanju ZDSMA) za prilagoditev spletišč, objavljenih pred 23. septembrom 2018; pred natanko enim letom pa se je ZDSMA začel uporabljati za spletišča, ki so nastala po 23. septembru 2018.

 • Kibernetska varnost s koronavirusno krizo dobiva še večji pomen

  V sklopu Blejskega strateškega foruma je bila velika pozornost namenjena tudi panelu o kibernetski varnosti z naslovom ''Ali je prihodnost kibernetskega prostora zgolj polje konfliktov?''. Sodelujoči so se strinjali, da je na področju kibernetske varnosti nujno še tesnejše sodelovanje.

 • Polletno poročilo o kibernetskih incidentih in napadih

  Objavljamo polletno poročilo, v katerem nismo zabeležili kibernetskih incidentov z bistvenim vplivom na zaupnost, celovitost in razpoložljivost omrežij, informacijskih sistemov oziroma informacijskih storitev.

 • Strategija kibernetske varnosti: učinkovit sistem zagotavljanja kibernetske varnosti ni zastonj

  Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA v svoji novi strategiji poudarja okrepljeno pot zagotavljanja visokega skupnega nivoja kibernetske varnosti po celi Evropski uniji. Podobno smer si je ob pripravi posodobljene strategije kibernetske varnosti začrtala tudi Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV).

 • Uprava republike Slovenije za informacijsko varnost opozarja na zakonske obveznosti glede spletnih objav

  Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij je začel veljati pred dobrim letom z namenom, da se uredijo ukrepi za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Zavezanci tega zakona so državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava po zakonu, ki ureja javno naročanje.

 • Nova strategija agencije ENISA

  Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA je objavila svojo novo strategijo delovanja "A Trusted and Cyber Secure Europe"