Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2022

  Geodetska uprava je objavila Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2022.

 • Zasedanje generalne skupščine EuroGeographicsa

  V času od 19. do 21. marca 2023 je v Valletti na Malti potekala redna generalna skupščina združenja evropskih geodetskih uprav EuroGeographics. Skupščine, ki jo je letos organizirala Uprava za prostorsko načrtovanje Malte, se je udeležilo 110 udeležencev iz 35 držav in 11 partnerskih organizacij.

 • Objavljeno poročilo o trgu poslovnih nepremičnin

  Geodetska uprava je objavila poročilo o slovenskem trgu poslovnih nepremičnin v letih 2020 do 2022.

 • Pojasnilo o izvajanju odločbe Ustavnega sodišča v prehodnem obdobju

  Geodetska uprava in Inženirska zbornica Slovenije sta pripravili skupno pojasnilo o izvajanju odločbe Ustavnega sodišča št. U-I-14/18-27 v prehodnem obdobju.

 • Generalni direktor Geodetske uprave gost v oddaji Radia Koper

  Generalni direktor Geodetske uprave Tomaž Petek je odgovarjal na vprašanja novinarke Petre Rolih v oddaji Radio Koper svetuje.

 • Razstava Vsak milimeter šteje na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo

  Razstavo, ki je bila od maja 2022 na ogled v depojih državnih muzejev v Pivki, sedaj gosti Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo (FGG). Slavnostna otvoritev razstave, ki jo je pripravil Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Geodetsko upravo, Zvezo geodetov Slovenije ter Oddelkom za geodezijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, je bila v sredo, 15. februarja.

 • Delavnica evropske skupine za opazovanje Zemlje - EuroGEO 2022

  V času od 8. do 10. decembra 2022 je v Atenah potekala delavnica v organizaciji regionalne iniciative EuroGEO, ki je del globalne skupine za opazovanje Zemlje (angleško Group on Earth Observations – GEO). Zasedanja se je udeležilo več kot 200 predstavnikov.

 • Konferenca stalnega odbora za kataster pri Evropski uniji

  V glavnem mestu Češke republike, ki trenutno predseduje Evropski uniji - Pragi, je 22. in 23. novembra 2022 potekala Skupna konferenca stalnega odbora za kataster pri Evropski uniji (angleško Permanent Committee for Cadastre – PCC) in skupine za kataster in zemljiške knjige - CLR KEN, ki deluje pri EuroGeographicsu.

 • Zaključek projekta Program projektov eProstor

  Z zaključno konferenco, ki je potekala 22. novembra 2022 v Ljubljani, se je končal šestletni projekt Program projektov eProstor. Program, katerega osnovni namen je bil zagotoviti večjo preglednost in učinkovitost pri urejanju prostora, graditvi objektov in upravljanju nepremičnin, sta izvajala Geodetska uprava in Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), Direktorat za prostor, graditev in stanovanja.

 • Mednarodno srečanje upravljavcev državnih geodetskih omrežij

  V Ljubljani je 15. in 16. novembra potekalo mednarodno srečanje EUPOS (angleško: European Position Determination System). EUPOS je mednarodno neprofitno združenje javnih ustanov iz srednjeevropskih držav, ki zagotavljajo GNSS (Globalni Navigacijski Satelitski Sistem) omrežne storitve.

 • 8. slovenski INSPIRE dan

  8. novembra 2022 je v Kristalni palači v Ljubljani potekal 8. slovenski INSPIRE dan, v organizaciji Geodetske uprave in v sodelovanju s partnerstvom IKT horizontalna mreža. Vsebina konference je bila osredotočena na uporabno vrednost prostorskih podatkov ter je usmerjala pogled v nadaljnji razvoj in povezovanje infrastrukture za prostorske informacije z novimi perspektivami in področji.

 • Objavljeno Polletno poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2022

  Geodetska uprava je na spletnih straneh Portala Prostor objavila Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2022.

 • Konferenca ob jubileju Geodetske uprave Severne Makedonije

  Geodetska uprava Severne Makedonije (angleško Agency for Real Estate Cadastre - AREC) je v Skopju med 12. in 14. oktobrom 2022 organizirala mednarodno konferenco ob dvojnem jubileju, 95 let geodetske prakse in 75 let geodetske administracije v Severni Makedoniji. V ta namen je pripravila tudi svečano akademijo, na kateri je bil slavnostni govornik njihov predsednik vlade g. Dimitar Kovachevski.

 • Drugi svetovni kongres Organizacije Združenih Narodov o učinkovitem upravljanju prostorskih informacij

  V mestu Hayderabad v Indiji je bil med 10. do 14. oktobrom 2022 organiziran drugi svetovni kongres Organizacije Združenih Narodov o učinkovitem upravljanju prostorskih informacij (angleško United Nations World Geospatial Information Congress - UNWGIC).

 • Regionalna strokovna usposabljanja in posveti o izvajanju postopkov v skladu z ZKN

  Marca 2021 je bil v Državnem zboru Republike Slovenije sprejet Zakon o katastru nepremičnin (ZKN), Uradni list RS, št. 54/21, ki se je pričel uporabljati 4. aprila 2022 in nadomešča Zakon o evidentiranju nepremičnin (ZEN) iz leta 2006.

 • 50. geodetski dan: »Digitalna preobrazba za trajnostne odločitve v prostoru«

  V Velenju se je med 22. in 23. septembrom odvijal jubilejni 50. geodetski dan, tradicionalni strokovni posvet strokovnjakov s širšega področja geodezije, geoinformatike in upravljanja prostora. Dogodek sta organizirala Zveza geodetov Slovenije in Celjsko geodetsko društvo v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Geodetsko upravo, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo pri Univerzi v Ljubljani, Geodetskim inštitutom Slovenije, Inženirsko zbornico Slovenije ter Združenjem geodetskih izvajalcev (GIZ-GI).

 • Slavnostna akademija ob 50. geodetskem dnevu

  V četrtek, 22. septembra 2022, je bila v Domu kulture Velenje slavnostna akademija Zveze geodetov Slovenije ob jubilejnem 50. geodetskem dnevu. Akademija je bila del dvodnevnega posveta z mednarodno udeležbo, ki so ga slovenski geodeti organizirali že petdesetič.

 • 14. regionalna konferenca o katastru in infrastrukturi za prostorske informacije

  Geodetska uprava je med 21. in 22. septembrom 2022 v Laškem organizirala 14. regionalno konferenco o katastru in infrastrukturi za prostorske informacije. Konference so se udeležili predstavniki geodetskih uprav Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Kosova, S. Makedonije, Bolgarije, Švedske, Nizozemske in Slovenije ter predstavniki nekaterih mednarodnih združenj in organizacij.

 • XXVII. kongres mednarodne zveze geodetov

  Mednarodna zveza geodetov - FIG (francosko Fédération Internationale des Géomètres) je v tednu od 10. do 15. septembra 2022 v Varšavi organizirala svoj sedemindvajseti redni kongres, ki se prireja vsaka 4 leta. Naslov letošnjega kongresa je bil: »Voluntering for the future – Geospatial exellence for a beter living«.

 • Povabilo k sodelovanju kandidatom za izpraševalce za izpit za bonitiranje

  Geodetska uprava vabi k sodelovanju kandidate, ki bi kot izpraševalci želeli sodelovati pri izvajanju izpita za bonitiranje.