Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Spletni seminar EuroGeographicsa - "Talking heads"

  Združenje evropskih geodetskih in kartografskih uprav - EuroGeographics je 19. 1. 2022 organiziralo prvega v seriji spletnih seminarjev (Webinar), ki so načrtovani v letu 2022 s skupnim naslovom "Talking heads".

 • Video

  Evidenca stavbnih zemljišč – Želite graditi, pa ne veste kje?

  Ministrstvo za okolje in prostor je v okviru Programa projektov eProstor izvedlo masovni zajem poseljenih zemljišč in podrobnejše dejanske rabe poseljenih zemljišč. Na spletni strani prostorskega informacijskega sistema (PIS) si tako lahko vsak pogleda kje so obstoječa poseljena zemljišča.

 • V Skopju je potekala delavnica Digitalna preobrazba, podatki in umetna inteligenca na zahodnem Balkanu

  Generalni direktor Geodetske uprave se je v vlogi predsedujočega izvršilnemu odboru Evropskega regionalnega odbora Združenih narodov za globalno upravljanje prostorskih informacij (UN GGIM Evropa), na povabilo organizatorja udeležil delavnice na temo Digitalna preobrazba, podatki in umetna inteligenca na zahodnem Balkanu.

 • Začasni ukrepi pri vodenju upravnih postopkov in odločanju v upravnih zadevah na Geodetski upravi

  Vlada Republike Slovenije je dne 18. 11. 2021 objavila Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah (Uradni list RS, št. 180/21), s katerim so določeni začasni ukrepi, ki vplivajo tudi na uveljavljena procesnopravna razmerja med organi in strankami v upravnih postopkih.

 • Dogovor o sodelovanju Geodetske uprave z Matično sekcijo geodetov pri Inženirski zbornici Slovenije

  Geodestka uprava in Inženirska zbornice Slovenije – Matična sekcija geodetov (MSGeo), sta podpisali dogovor o sodelovanju. Ugotovljen je bil vzajemni interes za sodelovanje na področju implementacije "Programa projektov eProstor" - zagotavljanje zanesljive in učinkovite vzpostavitve enotnega informacijskega sistema kataster in pri izvajanju Zakona o katastru nepremičnin (ZKN).

 • Polletno poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2021

  Geodetska uprava je na spletnih straneh objavila Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2021.

 • Konferenca PCC in CLR KEN EuroGeographics

  Geodetska uprava je 10. in 11. novembra 2021 organizirala skupno konferenco Stalnega odbora za kataster pri Evropski uniji (Permanent Committee for Cadastre – PCC) in skupine za kataster in zemljiške knjige - CLR KEN, ki deluje pri EuroGeographicsu.

 • Geodetska pisarna Postojna se seli na novo lokacijo

  Območna geodetska uprava Koper, Geodetska pisarna Postojna bo na sedanji lokaciji na naslovu Jenkova ulica 3, 6230 Postojna delovala do vključno petka 12. 11. 2021. Od ponedeljka 15. 11. 2021 naprej bo Geodetska pisarna Postojna delovala na novi lokaciji na naslovu Gregorčičev drevored 3, 6230 Postojna.

 • 7. slovenski INSPIRE dan

  Ministrstvo za okolje in prostor ter Geodetska uprava pripravljata 7. slovenski INSPIRE dan. Spletna konferenca z naslovom Nove perspektive na področju nacionalne infrastrukture za prostorske informacije bo potekala v torek, 16. novembra 2021. SLO INSPIRE dan je vsakoletni dogodek, ki ga organizira Geodetska uprava, kot nacionalna kontaktna točka za vzpostavljanje infrastrukture za prostorske informacije v Sloveniji.

 • Izpolnjevanje pogoja PCT na Geodetski upravi

  Vsi uporabniki storitev Geodetske uprave morajo izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

 • Zasedanje Evropskega regionalnega odbora ZN za globalno upravljanje prostorskih informacij

  13. in 14. oktobra 2021 je bilo izvedeno osmo redno plenarno zasedanje Evropskega regionalnega odbora Združenih narodov (ZN) za globalno upravljanje prostorskih informacij (UN GGIM Evropa). Plenarno zasedanje je zaradi pandemije Covida-19 že drugič potekalo preko spleta. Na spletnem zasedanju je sodelovalo 116 udeležencev iz 36 držav članic OZN na območju geografske Evrope ter predstavniki 15 mednarodnih organizacij. Virtualno plenarno srečanje je bilo razdeljeno na tri seje po dve uri in pol.

 • Seja strateškega sveta za investicije in gradbeništvo Gospodarske zbornice Slovenije

  V sredo, 6. 10. 2021, je potekala seja Strateškega sveta za investicije in gradbeništvo, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije.

 • Sprememba naslova Območne geodetske uprave Ljubljana

  S ponedeljkom, 11. 10. 2021, se Območni geodetski upravi Ljubljana (OGU Ljubljana) spremeni naslov.

 • Izzivi digitalne preobrazbe katastra

  V organizaciji Primorskega geodetskega društva in Zveze geodetov Slovenije je v četrtek, 16. 9. 2021, potekal 49. Geodetski dan z naslovom Izzivi digitalne preobrazbe katastra. Dogodek je, tako kot lansko leto, potekal v spletni obliki.

 • Zasedanje Odbora strokovnjakov za upravljanje geoprostorskih informaciji, ki deluje v okviru Organizacije združenih narodov (UN-GGIM)

  Enajsto zasedanje Odbora strokovnjakov za upravljanje geoprostorskih informaciji, ki deluje v okviru OZN (UN-GGIM) je zaradi epidemije koronavirusne bolezni (COVID-19) tudi letos potekalo v pomanjšani virtualni obliki. Zasedanje je bilo izvedeno v treh dvournih srečanjih, ki so bila dne 23., 24. in 27. avgusta 2021.

 • Objavljeno je Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020

  Geodetska uprava je na spletnih straneh objavila Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020.

 • Intervju generalnega direktorja Geodetske uprave Tomaža Petka v glasilu Inženirske zbornice Slovenije

  V glasilu Inženirske zbornice Slovenije (IZS.NOVO, Letnik 24, številka 98, julij 2021) je bilo objavljenih več člankov o novo nastajajoči nepremičninski, gradbeni in prostorski zakonodaji ter nove priporočene cene inženirskih in geodetskih storitev.

 • Obnovljena državna geodetska točka 1.reda - Kucelj

  Geodetska uprava je v skrbi za zaščito aktualnih in zgodovinskih geodetskih znamenj letos skupaj z občino Grosuplje izvedla obnovo državne geodetske točke 1. reda – 173 - Kucelj. Ob praznovanju občinskega praznika, dneva državnosti in 30-letnice samostojne Slovenije je na stolpu točke zaplapolala tudi slovenska zastava. Zastavo sta izobesila predsednik Vlade Janez Janša in župan dr. Peter Verlič.

 • Evropski forum za geodezijo

  Pododbor za geodezijo (SCoG), ki deluje v okviru pobude Združenih narodov za globalno upravljanje z geoprostorskimi informacijami (UN-GGIM) je skupaj z evropskim regionalnim odborom UN-GGIM – Evropa, dne 23. 6. 2021 organiziral Evropski forum za geodezijo z naslovom Evropski prispevek na poti proti trajnostnemu svetovnemu geodetskemu referenčnemu okviru.

 • Obvestilo uporabnikom storitev Geodetske uprave

  Obveščamo vas, da je Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni Covid-19 v upravnih zadevah (Uradni list RS, št. 93/21), zaradi konca epidemije nalezljive bolezni Covid-19, prenehal veljati.