GOV.SI

Novice

Prilagodite izpis

Ponastavi
 • NIB sodeloval pri razvoju procesov, za proizvodnjo virusnega zdravila za gensko terapijo

  Nacionalnega inštituta za biologijo, ki je s strani Urada RS za meroslovje imenovan za nosilca nacionalnega etalona, je sodeloval pri razvoju procesov za proizvodnjo sodobnega virusnega zdravila za gensko terapijo. Zdravilo oziroma virusi v celice dostavijo izbrane gene, ki nadomestijo nedelujoče ali okvarjene gene, ki povzročajo določeno bolezen.

 • Izdana četrta knjiga s področja meroslovja v kemiji

  Založba Springer je izdala četrto knjigo iz inovativne serije s področja meroslovja v kemiji, pri nastajanju katere je bil znaten tudi prispevek slovenskega meroslovja. Knjiga»Traceability, Validation and Measurement Uncertainty in Chemistry: Vol. 3, Practical Examples«, katere urednika sta Nineta Hrastelj in Ricardo Bettencourt da Silva.

 • Bencinski servisi v Sloveniji imajo zelo točna točilna mesta za tekoča goriva

  Zaradi napredka stanja tehnike in višanja standardov zaščite potrošnikov je bila v letu 2013 sprejeta sprememba Pravilnika za merilne instrumente, ki je zmanjšala vrednost največjega dopustnega pogreška iz 0,5 % na 0,3 % pri polnjenju rezervoarjev motornih vozil pri največjem pretoku tekočih goriv.
  V obdobju med 2016 in 2018 je bil izveden pregled več kot 300 točilnih mest za tekoča goriva in rezultati so bili v Sloveniji odlični.

 • Klic za Evropski meroslovni program za inovacije in raziskave (EMPIR) 2019

  Klic za Evropski meroslovni program za inovacije in raziskave (EMPIR) 2019
  Evropski meroslovni program za inovacije in raziskave (EMPIR) je namenjen skupnim evropskim raziskavam na področju merjenj in ga financira Evropska komisija v skupnem obsegu 300 M€. Program pod vodstvom EMPIR odbora koordinira Evropsko združenje nacionalnih meroslovnih inštitutov (EURAMET).