Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Dogodek "Meritve danes in jutri"

  V okviru 39. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti je potekal dogodek »Meritve danes in jutri« pod organizacijo Urada RS za meroslovje in Fakultete za organizacijske vede Kranj. Dogodek, ki je letos potekal »online«, je ponovno povezal ideje akademske in strokovne javnosti iz različnih področij našega življenja ter odgovoril na številna vprašanja, tudi v luči korona krize o pomenu meritev kot temelja zagotavljanja odličnih proizvodov, storitev in varovanja našega zdravja.

 • Nova metoda za absolutno kvantifikacijo humanega virusa citomegalije (HCMV) vpisana v bazo referenčnih metod Skupnega odbora za sledljivost v laboratorijski medicini (JCTLM)

  Metoda za natančno in zanesljivo absolutno kvantifikacijo humanega virusa citomegalije (HCMV) na podlagi določanja števila kopij značilnega tarčnega zaporedja, ki je bila razvita s strani nacionalnega inštituta za biologijo, je bila vpisna v bazo referenčnih metod Skupnega odbora za sledljivost v laboratorijski medicini (Joint Committee for Traceability in Laboratory Medicine, JCTLM), ki v svoji bazi vodi sezname referenčnih materialov višjega razreda, referenčnih metod in referenčnih laboratorijev. To je šele druga metoda s področja nukleinskih kislin, ki je bila vpisana v bazo.

 • Danes je svetovni Dan meroslovja

  Danes obeležujemo svetovni Dan meroslovja, ko se spominjamo podpisa Metrske konvencije leta 1875 v Parizu. V trenutnih razmerah smo dan meroslovja razširili na cel mesec maj in tako vsak teden oblikujemo za Vas zanimive meroslovne zgodbe iz različnih področij našega življenja. Tudi danes, ob svetovnem dnevu meroslovja je pred Vami zadnji tretji sklop, ki celoto povzema v temo letošnjega dneva »Merjenja za globalno trgovino«.

 • Dan meroslovja - drugi sklop

  Pred Vami je že 2. del Dneva meroslovja 2020, ki zajema različne raziskovalne, razvojne in izobraževalne dosežke naših partnerjev, s skupnim imenovalnikom oziroma poudarkom na meroslovju. Letošnji svetovni dan meroslovja, ki ga bomo obeležili 20. maja z osrednjo temo "Merjenja za globalno trgovino" tako že dobiva zaključeno celoto.

 • Dan meroslovja 2020 - prvi sklop

  Vsak dogodek ima svojo vrednost in pomen le, če znamo iz njega potegniti najboljše.
  Vsako leto ob svetovnem dnevu meroslovja, ki ga obeležujemo 20. maja, ko je bila leta 1875 v Parizu podpisana metrska konvencija in postavljeni temelji mednarodnemu merskemu sistemu, organiziramo večji dogodek. Žal v trenutnih razmerah dogodka z druženjem in mreženjem »meroslovcev« ne bomo mogli izpeljati v do sedaj uveljavljeni obliki. Zato smo se odločili, da letos dan meroslovja obeležimo na drugačen način.

 • Odlok o spremembah odloka o podaljšanju veljavnosti overitev meril

  Na podlagi izvedene analize je bilo ugotovljeno, da je glede na trenutne razmere v Republiki Sloveniji nujno, da se obdobje, v katerem poteče veljavnost overitev meril, podaljša še za en mesec, torej do 31. maja 2020. S predmetnim odlokom se tudi določa, da se veljavnost overitev, ki potečejo do 31. maja 2020, podaljša do 31. julija 2020.

 • Vabilo na Dan meroslovja 2020

  Vsak dogodek ima svojo vrednost in pomen le, če znamo iz njega potegniti najboljše.
  Kot veliko drugih dejavnosti in sestankov bi tokrat srečanje izvedli na »oddaljen« način tako, da bomo tudi letos primerno obeležili Dan meroslovja, se povezali z vami in vam prisluhnili malo drugače. Zato vas vabimo, da z nami delite vaše strokovne meroslovne zgodbe, dobre prakse in raziskovalno izobraževalne dosežke na področju meroslovja.

 • V skupnem evropskem projektu nadzora na trgu smo testirali vodomere

  Vsako leto se na področju meroslovnega nadzora organizira in izvede vsaj en skupni evropski projekt nadzora nad merilnimi instrumenti. V teh projektih države članice po enakih kriterijih in definiranih točkah preskusa, pregledajo v svoji matični državi določeno vrsto merilnih instrumentov.
  Inšpektorji Urada RS za meroslovje sodelujejo v večini takšnih projektov.
  Zadnji tak projekt, ki smo ga v Sloveniji ravno končali (v večini drugih držav pa še potekajo zadnje aktivnosti) je bil nadzor nad vodomeri v prometu.

 • ODLOK O PODALJŠANJU VELJAVNOSTI OVERITEV MERIL

  Obveščamo vas, da je bil 30. marca 2020 v Uradnem listu RS št. 39/20 objavljen ODLOK O PODALJŠANJU VELJAVNOSTI OVERITEV MERIL, ki ga je sprejela Vlada Republike Slovenije.

 • Nujno obvestilo

  Z namenom, da čim bolj omejimo možnost širjenja »korona virusa – COVID-19«, na Uradu RS za meroslovje do preklica uvajamo posebne ukrepe na področju poslovanja s strankami.

 • ODPOVED 8. dnevov meroslovja in strokovnega srečanja imenovanih oseb v Tehniškem muzeju Slovenije, v Bistri

  Spoštovani partnerji,

  najprej naj se vam zahvalimo za tvorno izraženo sodelovanje v okviru že 8. dnevov meroslovja v Tehniškem muzeju Slovenije. V časih, ko nam poti prekrižajo situacije, na katere nimamo vpliva in ki lahko ustvarjajo nelagodje ali ogrožajo zdravje ter življenja vseh nas, je potrebno sprejeti odločitve, da to preprečimo. Pri naši odločitvi smo sledili navodilom in usmeritvi Vlade RS ter toku dogajanja.
  Sporočamo Vam, da odpovedujemo 8. dneve meroslovja, ki bi morali potekati od 31. 3. – 3. 4. 2020 v Tehniškem muzeju Slovenije.
  Istočasno odpovedujemo tudi strokovno srečanje imenovanih oseb, ki bi v Tehniškem muzeju Slovenije potekalo 30. 3. 2020.

  Hvala za razumevanje in vso vašo podporo do sedaj.
  Lep pozdrav.

 • Ustanovni sestanek WELMEC e.V.

  21. novembra 2019 je v Bruslju 20 evropskih nacionalnih organizacij pristojnih za zakonsko meroslovje, med njimi tudi Urad Republike Slovenije za meroslovje, potrdilo in podpisalo statut WELMEC e.V.. To je bil ključni korak k preoblikovanju organizacije WELMEC v pravno osebo.

 • Predavanja s področja meroslovja na 28. letni konferenci SZKO v Portorožu

  20. in 21. novembra 2019 je v Portorožu potekala že 28. letna konferenca SZKO. Konferenca je osrednji dogodek s področja kakovosti in odličnosti v Sloveniji, kjer sta dr. Samo Kopač in dr. Irena Grabec Švegl imela zelo zanimiva in strokovna predavanja s področja meroslovja. Ob zaključku konferenca so predstavniki Urada tudi sodelovali na okroglih mizah in opozorili na področje merjen ter njihov pomen na področju zdravstva.

 • Dan raziskovalcev 2019

  Dan raziskovalcev je dogodek, ki se odvija na pobudo Evropske komisije vsak zadnji petek v mesecu septembru v številnih evropskih državah od leta 2005 dalje. Vsako leto na tem dogodku v Celju, sodeluje tudi Urad RS za meroslovje, kjer z merjenji in predavanji izobražujemo obiskovalce osnovnih in srednjih šol, o pomeni točnih meritev ter uporabi pravilnih merskih enot.

 • Predstavitev Urada na mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti MOS 2019 v Celju

  Urad RS za meroslovje se je tudi letos na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo predstavil s svojim delom in poslanstvom na mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, v soboto 14. septembra 2019.

 • NIB sodeloval pri razvoju procesov za proizvodnjo virusnega zdravila za gensko terapijo

  Nacionalni inštitut za biologijo, ki je s strani Urada RS za meroslovje imenovan za nosilca nacionalnega etalona, je sodeloval pri razvoju procesov za proizvodnjo sodobnega virusnega zdravila za gensko terapijo. Zdravilo oziroma virusi v celice dostavijo izbrane gene, ki nadomestijo nedelujoče ali okvarjene gene, povzročitelje določenih bolezni.

 • Izdana četrta knjiga s področja meroslovja v kemiji

  Založba Springer je izdala četrto knjigo iz inovativne serije s področja meroslovja v kemiji, pri nastajanju katere je bil znaten tudi prispevek slovenskega meroslovja. Knjiga»Traceability, Validation and Measurement Uncertainty in Chemistry: Vol. 3, Practical Examples«, katere urednika sta Nineta Hrastelj in Ricardo Bettencourt da Silva.

 • Bencinski servisi v Sloveniji imajo zelo točna točilna mesta za tekoča goriva

  Zaradi napredka stanja tehnike in višanja standardov zaščite potrošnikov je bila v letu 2013 sprejeta sprememba Pravilnika za merilne instrumente, ki je zmanjšala vrednost največjega dopustnega pogreška iz 0,5 % na 0,3 % pri polnjenju rezervoarjev motornih vozil pri največjem pretoku tekočih goriv.
  V obdobju med 2016 in 2018 je bil izveden pregled več kot 300 točilnih mest za tekoča goriva in rezultati so bili v Sloveniji odlični.

 • Klic za Evropski meroslovni program za inovacije in raziskave (EMPIR) 2019

  Klic za Evropski meroslovni program za inovacije in raziskave (EMPIR) 2019
  Evropski meroslovni program za inovacije in raziskave (EMPIR) je namenjen skupnim evropskim raziskavam na področju merjenj in ga financira Evropska komisija v skupnem obsegu 300 M€. Program pod vodstvom EMPIR odbora koordinira Evropsko združenje nacionalnih meroslovnih inštitutov (EURAMET).

Iskalnik