Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • 25-letnica delovanja notariata v Sloveniji

  Slovenski notarke in notarji letos obeležujejo 25. obletnico ponovne uvedbe notariata v Republiki Sloveniji. V ta namen so danes, 1. junija 2020, organizirali virtualno slavnostno skupščino Notarske zbornice Slovenije. Zbrane je nagovorila tudi ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič.

 • Pojasnilo v zvezi z roki v sodnih zadevah

  Na podlagi Sklepa o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), objava Uradni list RS, št. 74/20, ki ga je Vlada RS sprejela dne 21. 5. 2020, bodo začasni ukrepi, določeni z Zakonom o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Uradni list RS, št. 36/20 in 61/20; v nadaljevanju: ZZUSUDJZ), prenehali veljati 1. junija 2020.

 • Obvestilo strankam o ponovnem odprtju Sprejemne pisarne Ministrstva za pravosodje

  Stranke obveščamo, da bo od 1. 6. 2020 Sprejemna pisarna Ministrstva za pravosodje ponovno odprta, pri čemer morajo stranke v prostor vstopati posamično (1 oseba naenkrat) ter nositi zaščitno masko.

 • Ministrica se je srečala z Informacijsko pooblaščenko

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 27. maja 2020, srečala z Informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. Srečanje je bilo namenjeno razpravi o razvoju področja varstva osebnih podatkov, tako glede prava Evropske unije kot glede zastojev pri pripravi nacionalne zakonodaje s tega področja.

 • Razpis za svetovalne storitve za podporo vzpostavitve Hiše za otroke (Barnahus) v Sloveniji

  Svet Evrope je za potrebe projekta ustanovitve Hiše za otroke po modelu Barnahus v Sloveniji, to je projekta na področju boja proti spolnim zlorabam otrok in nasilju nad otroci, objavil razpis za zagotavljanje svetovalnih storitev. Model Barnahus je vodilni evropski model za otrokom prijazni multidisciplinarni in medinstitucionalni odziv na spolno zlorabo otrok.

 • Ministrica mag. Kozlovič obiskala Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij

  Ministrica mag. Lilijana Kozlovič je danes, 27. maja 2020, v sklopu uradnih srečanj z vsemi deležniki pravosodja obiskala Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij, ki je organ v sestavi Ministrstva za pravosodje. Z generalnim direktorjem mag. Bojanom Majcnom sta se srečala v prostorih Generalnega urada, na Beethovnovi ulici v Ljubljani.

 • Na CIP prvič prek videokonferenčnega sistema izvedli obvezni seminar za pridobitev pravice pristopa k pravniškemu državnemu izpitu

  Na Centru za izobraževanje v pravosodju so danes, 25. maja 2020, prvič od ustanovitve centra izvedli obvezni seminar prek videokonferenčnega sistema. Zbrane je nagovorila tudi ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič.

 • Sproščanje ukrepov v pravosodju, devetošolci nazaj v šole

  Na novinarski konferenci glede zdajšnjega stanja epidemije bolezni covid-19 sta sodelovala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič in vladni govorec Jelko Kacin.

 • Srečanje ministrice s predsednikom Sodnega sveta

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 22. maja 2020, srečala s predsednikom Sodnega sveta dr. Erikom Kerševanom. Ob tem sta izpostavila pomen dobrega sodelovanja tudi v prihodnje.

 • Sprejem pravosodnih policistov in občana pri ministrici Kozlovič ter generalnem direktorju Majcnu

  Na Ministrstvu za pravosodje je danes, 21. maja 2020, potekal sprejem dveh pravosodnih policistov in občana, ki so uspešno posredovali v izrednem dogodku – poskusu pobega zaprte osebe. Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič je vsem udeleženim v dogodku, ki se je zgodil 5. maja 2020 v Ljubljani, podelila pohvale.

 • Spodbudni rezultati analize izvajanja sodne oblasti v letu 2019

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič je danes sprejela predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damijana Florjančiča, ki ji je predal Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč 2019.

 • Pojasnilo o veljavnosti interventnih ukrepov s področja pravosodja

  Vlada RS je dne 14. maja 2020 na podlagi četrtega odstavka 7. člena Zakona o nalezljivih boleznih z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Uradni list RS, št. 68/20 z dne 14. 5. 2020; v nadaljevanju: Odlok o preklicu epidemije) preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020, saj je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji.

 • S predstavniki pravosodja o ukrepih za obvladovanje epidemije v pravosodju in postopnem sproščanju v prihodnje

  Danes, 13. maja 2020, je na Ministrstvu za pravosodje potekal sestanek s pravosodnimi deležniki glede ukrepov za obvladovanje epidemije v pravosodju in njihovem postopnem sproščanju v prihodnje. Na sestanku so poleg vodstva Ministrstva za pravosodje sodelovali predstavniki Vrhovnega sodišča RS, Vrhovnega državnega tožilstva RS, Državnega odvetništva RS, Odvetniške zbornice Slovenije, Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij in Uprave RS za probacijo.

 • Ministrica za pravosodje se je srečala z vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 12. maja 2020, srečala z vodjo Predstavništva Evropske komisije v RS Zoranom Stančičem. Govorila sta o ukrepih Slovenije in EU v času epidemije COVID-19 ter o vladavini prava.

 • Projekt digitalizacije: Z videokonferenčnim sistemom do še večje učinkovitosti pravosodja

  Ena od prednostnih nalog ministrice za pravosodje v tem mandatu je digitalizacija pravosodnih organov, ki omogoča še večjo učinkovitost in transparentnost dela.

 • Ministrica za pravosodje na delovnem obisku Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob

  Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je na delovnem obisku Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pohvalila pravosodne sodelavce za njihovo izjemno delo v času epidemije COVID-19, da so uspeli ohraniti zdravje in življenja zaprtih in zaposlenih.

 • Državni zbor sprejel novelo zakona za postopno sproščanje sodnih in upravnih zadev

  Državni zbor je na 35. izredni seji s 86 glasovi za in brez glasu proti sprejel Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

 • Slovenija v tretjini držav Sveta Evrope z najmanj pritožbami pred ESČP

  Evropsko sodišče za človekove pravice je predstavilo statistične podatke glede števila pritožb, o katerih mora še odločiti. Na dan 1. aprila 2020 je bilo le-teh 60.712. Po tej statistiki je Slovenija po številu pritožb pred tem sodiščem glede na lani napredovala za eno mesto in sicer na 33. mesto, kar nas uvršča v skupino skandinavskih držav ter držav, kot so med drugim Luksemburg, Malta, San Marino, Avstrija in Estonija.

 • Ministrica Kozlovič s predsednikom KPK Šumijem o krepitvi protikorupcijske komisije

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes srečala s predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije RS dr. Robertom Šumijem, predvsem da preveri podporo komisije noveli Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter kakšna morebitna drugačna orodja bi komisija še potrebovala za ustrezno naslavljanje korupcije.

 • Ministrica Kozlovič se je srečala s predstavniki Odvetniške zbornice Slovenije

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je sestala s predsednikom Odvetniške zbornice Slovenije mag. Romanom Završkom. Na današnjem srečanju sta nadaljevala z izmenjavo mnenj glede nadaljnjega postopnega sproščanja sodnih postopkov, predsednik zbornice pa je ministrici predstavil tudi njihov predlog Zakona o odvetništvu s katerim želijo v zbornici normativno urediti odvetniški poklic. Predsednika zbornice so spremljali podpredsednika zbornice Janez Starman in Alenka Košorok Humar ter glavna tajnica zbornice Tanja Sedušek, poleg ministrice pa sta na sestanku sodelovala tudi njena državna sekretarja Matic Zupan in Zlatko Ratej.

Iskalnik