Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Ponastavi
 • Danes

  Podpis kodeksa o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora v gostinskih dejavnostih

  Minister Simon Zajc je v okviru 66. Gostinsko turističnega zbora z v. d. direktorja Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedjem Pobegajlom podpisal kodeks o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora v gostinskih dejavnostih.

 • Minister Simon Zajc: »Krožno gospodarstvo mora postati nov model, če želimo ohraniti naravno okolje«

  Minister za okolje in prostor Simon Zajc na Bledu gosti Mednarodno konferenco o krožnem gospodarstvu »Krožno gospodarstvo v regiji – povezani za trajnost in rast«. Konference, ki poteka v okviru 25. Srečanja Mednarodnega panela za vire (IRP), je med drugim po video nagovoru pozdravil tudi komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella. Konference se udeležujejo tudi bivša brazilska ministrica za okolje ter sopredsedujoča IRP Izabella Teixeriro in nekdanji komisar za okolje ter drugi sopredsedujoči IRP Janez Potočnik.

 • Krožno gospodarstvo v regiji – povezani za trajnost in rast

  Ministrstvo za okolje in prostor jutri, v petek, 8. 11. 2019, na Bledu prireja mednarodno konferenco o krožnem gospodarstvu z naslovom Krožno gospodarstvo v regiji – povezani za trajnost in rast. Krožno gospodarstvo je model, ki narekuje kroženje surovin v ciklih proizvodnje in potrošnje čim dlje z namenom ohranjanja vrednosti, povečanja nadzora nad surovinami, večje konkurenčnosti ter seveda zmanjšati količino odpadkov in negativnih vplivov na okolje.

 • Odločitve 87. dopisne seje Vlade RS s področja MOP

  Vlada je na 87. dopisni seji obravnavala štiri točke s področja Ministrstva za okolje in prostor.

 • Upravljanje Naravnega rezervata Škocjanski zatok za 10 let podaljšano Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

  Minister za okolje in prostor Simon Zajc ter predsednik Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) Rudolf Tekavčič sta podpisala aneks št. 2 h Koncesijski pogodbi za upravljanje Naravnega rezervata Škocjanski zatok. Podlaga za podpis je bil sklep Vlade RS, s katerim je ta odločila, da se DOPPS koncesija po dvajsetih letih uspešnega upravljanja Naravnega rezervata Škocjanski zatok podaljšala za nadaljnjih deset let.

 • Minister Simon Zajc na pogovor glede objekta za termično obdelavo odpadkov sprejel župane 5 občin

  Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je sestal z župani in predstavniki petih občin, ki so pokazale interes za objekt za termično obdelavo odpadkov. MOP je namreč spomladi občinam poslal v poizvedovanje poziv o interesu in možnostih za termično obdelavo odpadkov. Minister in župani so se strinjali, da moramo za svoje odpadke poskrbeti sami.

 • Pričetek javne obravnave Odloka o Programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v letu 2020

  Ministrstvo za okolje in prostor je v petek, 30. 10., v javno obravnavo dalo »Odlok o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letu 2020«. V naslednjem letu se pričakuje priliv v višini 70 milijonov evrov, ob tem pa se ocenjuje prenos sredstev iz letošnjega leta v višini 114 mio evrov. Skupaj bo sklad naslednje leto tako namenil 184 milijonov evrov za ukrepe blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje. Pripombe na odlok lahko posredujete na e-naslov gp.mop@gov.si, do 30. 11. 2019.

 • Spletno posvetovanje ob pripravi Dolgoročne podnebne strategije Slovenije do leta 2050

  Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) vabi vse zainteresirane, da na temo priprave Dolgoročne podnebne strategije do leta 2050 posredujete vaša razmišljanja in preko spletnega posvetovanja pomagate sooblikovati strategijo. Spletno posvetovanje bo odprto do 15. novembra.

 • Climathon Maribor 2019: Udeleženci predstavili kreativne idejne zasnove za mestno kolesarsko mrežo

  Globalnemu gibanju Climathon se je pri iskanju inovativnih rešitev za podnebne izzive v sodobnih urbanih okoljih letos pridružilo že več kot 135 mest z vsega sveta. Na Climathonu udeleženci v timskem duhu ob podpori strokovnih mentorjev kreirajo ideje za trajnostni razvoj mest, prijaznejših meščanom in okolju. V Mariboru je dogodek potekal že četrtič, in sicer v petek, 25. oktobra 2019, od 16. ure v Centru mobilnosti Maribor.

 • Izvajanje projekta lokacijske izboljšave zemljiškokatastrskega prikaza se nadaljuje na območju geodetskih pisarn Kranj, Radovljica in Škofja Loka

  Geodetska uprava RS (GURS) obvešča, da bo od 4. 11. 2019 do konca februarja 2020 na območju geodetskih pisarn Kranj, Radovljica, Škofja Loka ter v manjšem delu tudi na območju sosednjih pisarn Tolmin in Idrija v okviru Programa projektov eProstor potekal pregled obstoječih podatkov na terenu in terenska izmera podatkov (koordinat točk). Te meritve, ki bodo podlaga za izvedbo izboljšave pozicijske natančnosti katastrskega načrta, bodo izvajali predstavniki geodetskih podjetij, ki so bili za izvedbo naloge izbrani na javnem razpisu: LGB d. o. o., Digidata d. o. o., Geodetski zavod Celje d. o. o., Monolit d. o. o. in Ljubljanski urbanistični zavod d. d.