Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Strategija kibernetske varnosti: učinkovit sistem zagotavljanja kibernetske varnosti ni zastonj

  Agencija Evropske unije za varnost omrežij in informacij (ENISA) v svoji novi strategiji poudarja okrepljeno pot zagotavljanja visokega skupnega nivoja kibernetske varnosti po celi Evropski uniji. Podobno smer si je ob pripravi posodobljene strategije kibernetske varnosti začrtala tudi Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV).

 • Nova strategija EU za kibernetsko varnost

  Nova strategija za kibernetsko varnost EU ima namen utrjevanja vodilne vloge EU pri mednarodnih normah in standardih v kibernetskem prostoru

 • Danes stopa v veljavo Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij

  Z današnjim dnem, 23. september 2020 se začne uporabljati Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (v nadaljevanju ZDSMA) za prilagoditev spletišč, objavljenih pred 23. septembrom 2018; pred natanko enim letom pa se je ZDSMA začel uporabljati za spletišča, ki so nastala po 23. septembru 2018.

 • Kibernetska varnost s koronavirusno krizo dobiva še večji pomen

  V sklopu Blejskega strateškega foruma je bila velika pozornost namenjena tudi panelu o kibernetski varnosti z naslovom ''Ali je prihodnost kibernetskega prostora zgolj polje konfliktov?''. Sodelujoči so se strinjali, da je na področju kibernetske varnosti nujno še tesnejše sodelovanje.

 • 15. Blejski strateški forum o izzivih in priložnostih v obdobju po Covid-19

  V ponedeljek, 31. avgusta 2020 bo gorenjski biser prizorišče tradicionalnega dogodka, ki bo tokrat v ospredje postavil svet in z njim človeštvo, ki ju je prizadela pandemija koronavirusa.

 • Polletno poročilo o kibernetskih incidentih in napadih

  Objavljamo polletno poročilo, v katerem nismo zabeležili kibernetskih incidentov z bistvenim vplivom na zaupnost, celovitost in razpoložljivost omrežij, informacijskih sistemov oziroma informacijskih storitev.

 • Strategija kibernetske varnosti: učinkovit sistem zagotavljanja kibernetske varnosti ni zastonj

  Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA v svoji novi strategiji poudarja okrepljeno pot zagotavljanja visokega skupnega nivoja kibernetske varnosti po celi Evropski uniji. Podobno smer si je ob pripravi posodobljene strategije kibernetske varnosti začrtala tudi Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV).

 • Uprava republike Slovenije za informacijsko varnost opozarja na zakonske obveznosti glede spletnih objav

  Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij je začel veljati pred dobrim letom z namenom, da se uredijo ukrepi za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Zavezanci tega zakona so državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava po zakonu, ki ureja javno naročanje.

 • Nova strategija agencije ENISA

  Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA je objavila svojo novo strategijo delovanja "A Trusted and Cyber Secure Europe"

 • Škodljivo ribarjenje

  V poletnem času je strast marsikaterega dopustnika ribarjenje, na drugi strani pa ribarijo tudi prevaranti po spletu, ki poskušajo pridobiti občutljive podatke uporabnikov.

 • Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost postaja središčna točka za načrtovanje ukrepov za kibernetsko varnost

  Vlada RS je na položaj direktorja Uprave Republike Slovenije za informacijsko varnost z dnem 1. 7. 2020 imenovala dr. Uroša Sveteta. Ob tej priložnosti smo v pogovoru z njim zabeležili aktualni utrip delovanja uprave.

 • Naj bo elektronsko poslovanje varno

  Elektronsko poslovanje je lahko varen način poslovanja. Vendar varnost ni nikoli absolutno stanje, temveč relativen pojem. Edina in tudi največja ovira za razmah elektronskega poslovanja je strah uporabnikov glede zlorabe, zato je varnost elektronskega poslovanja, zaradi številnih informacij in vsebinske vrednosti podatkov, nujna. Največ zlorab in vdorov v računalniške sisteme se še vedno zgodi zaradi človeške napake, ki je lahko posledica malomarnosti, neznanja ali neprevidnosti pri poslovanju s pomembnimi podatki.

 • Tudi pri zlonamerni programski opremi velja pravilo: bolje preventiva, kot kurativa

  Zlonamerna programska oprema je tista, ki je bila zasnovana z namenom, da škoduje računalniku. Če se delovanje računalnika nenadoma zelo upočasni ali se sistem pogosto zruši, je to znamenje okužbe z zlonamerno programsko opremo. Pred njo se lahko zaščitimo tako, da se poučimo o tem, kaj to sploh je, kako se širi in kako jo preprečiti.

 • Internet stvari spreminja naša življenja, a previdnost ni odveč

  Socialno distanciranje je spremenilo vsakodnevno rutino pri našem delu, izobraževanju, zdravstvenem varstvu, počutju in socializaciji. Zaščita pametnih domov in pametnih zgradb pred kibernetskimi tveganji je vse bolj pomembna. To se je potrdilo tudi v času pandemije COVID-19.

 • Svetovni dan ozaveščanja o digitalni dostopnosti

  Svetovni dan zavedanja o globalni digitalni dostopnosti se je začel maja 2012, od takrat se ta dan vsako leto obeleži tretji četrtek v maju. Na ta dan naj bi čim več govorili, razmišljali in se učili o digitalni dostopnosti za vse uporabnike, še posebej uporabnike z različnimi oblikami oviranosti.

 • Ob svetovnem dnevu spodbujanja kulturne raznolikosti pozivamo k višji stopnji varnostne informacijske kulture

  Tudi na področju informacijske varnosti je zaznati kulturno raznolikost. Nekateri se pomena varnosti zavedajo bolj, drugi manj. Dejstvo pa je, da človeški dejavnik pri informacijski varnosti igra pomembno vlogo. Raziskave namreč kažejo, da se večina napadov zgodi zaradi tveganih dejanj zaposlenih.

 • Ob Svetovnem dnevu čebel opozarjamo na zaščito pred črvi

  Medtem, ko čebele veljajo za marljive in pridne delavke, računalniški črvi prinašajo le skrbi in škodo. Varnost računalnika je odvisna od njegove zaščite in naše uporabe.

 • Vsako podjetje se mora zavedati pomena kibernetske varnosti

  Vsako podjetje je lahko tarča kibernetskega napada, zato skrb za varnost ni nepotreben strošek, ampak prepotrebna naložba. Pomembno je povečevati tako kadrovske kot materialno-tehnične zmogljivosti, velik pomen pa ima tudi usposabljanje in osveščanje zaposlenih na tem področju.

 • Informacijska varnost v šolah

  V času, ko veliko odraslih svoje delo opravlja na daljavo, se podobno tudi naši šolarji, dijaki in študenti učijo doma, za povezavo s svojimi učitelji in profesorji pa uporabljajo internet. Le-ta je v teh časih res zlata vreden, ni pa čisto brez nevarnosti, zato je dobro vedeti nekaj o osnovah informacijske varnosti.

 • Zdravstvena kriza COVID-19 in vpliv na mala in srednja podjetja z vidika kibernetske varnosti

  Evropska konfederacija malih podjetij (ESBA) je 27. 4. 2020 organizirala avdio/video konferenco na temo kibernetske varnosti, saj so kibernetska tveganja med najbolj vidnimi vzroki ogrožanja malih in srednjih podjetij v Evropi, vendar pogosto nezadostno obravnavana. 60 % podjetij, ki so tarča kibernetskega napada, propade v 6 mesecih.