Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Ponastavi
 • Danes

  Odločitve Vlade RS z 51. seje s področja MKGP

  Vlada je na današnji seji obravnavala in sprejela eno točko s področja MKGP

 • Ministrica dr. Pivec v Ljutomeru na posvetu o prihodnosti EU

  Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes dopoldne v Ljutomeru udeležila posveta z državljani »Kakšno Evropsko unijo si želimo državljani?«. Tema posvetovanja je bila skupna kmetijska politika EU z vidika priložnosti in izzivov, ki jih predstavlja za lokalna okolja in mlade. Poudarek je bil predvsem na tem, kakšno prihodnost zagotavlja ali bi morala zagotavljati kmetijska politika mladim, da se po izobraževanju vrnejo, prevzamejo družinsko kmetijo in jo razvijajo z dodatnimi dejavnostmi na področju turizma, obrti ali podjetništva.

 • Možnosti znanstvenega sodelovanja in raziskav ter izzivi revidiranega zakona o hrani

  Informacijska točka EFSA, ki deluje na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), je včeraj v sodelovanju z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) organizirala strokovno srečanje » Možnosti znanstvenega sodelovanja in raziskav ter izzivi revidiranega splošnega zakona o hrani na področjih delovanja Evropske agencije za varnost hrane«.

 • Četrto srečanje z mladimi prevzemniki kmetij

  Danes je potekalo 4. srečanje mladih prevzemnikov kmetij, upravičencev iz naslova podukrepa 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti iz Programa razvoja podeželja 2014-2020. Srečanja se je s sodelavci udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Po mnenju ministrice so mladi tisti, katerim še premalo usmerjamo pozornosti, čeprav se zavedamo, da brez njih ni prihodnosti. Ključno po besedah ministrice je tudi to, da podpore za mlade prevzemnike ostajajo še naprej tudi s prihodom nove Skupne kmetijske politike, saj bomo tako lahko dodatno podpirali generacijsko prenovo in inovativnost v kmetovanju, gozdarstvu in razvoju podeželja. Osrednji del srečanja so bile delavnice, kjer so predstavniki mladih prevzemnikov in predstavniki nevladnih kmetijskih institucij in ministrstva po skupinah razpravljali o aktualnih ukrepih Skupne kmetijske politike ter potrebnih spremembah za sektor kmetijstva in razvoj podeželja v novi finančni perspektivi.

 • Na Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo o okoljskih in podnebnih vidikih skupne kmetijske politike po 2020

  Na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, ki se ga je udeležil državni sekretar dr. Jože Podgoršek, so ministri razpravljali o okoljskih in podnebnih vidikih Skupne kmetijske politike (SKP) po letu 2020. Komisija je državam članicam predstavila predloga uredb o prehodnih določbah SKP, ki bosta zagotovili kontinuiteto pri izvajanju politike in dodeljevanju podpore kmetom v letu 2021.

 • Druga seja Sveta za vinogradništvo in vinarstvo

  V okviru Festivala vin v Cankarjevem domu je v petek potekala 2. seja Sveta za vinogradništvo in vinarstvo. Na seji so obravnavali usmeritve za pripravo strategije slovenskega vinogradništva in vinarstva ter razpravljali o pristopu k sektorski promociji. Seje se je udeležil tudi direktor Direktorata za hrano in ribištvo, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Bojan Pahor.

 • Tradicionalni slovenski zajtrk danes že devetič po vsej Sloveniji

  Na današnji dan slovenske hrane v slovenskih vrtcih in šolah ter drugih javnih zavodih že devetič zapored poteka Tradicionalni slovenski zajtrk. Okoli 270 tisoč otrok in drugih oseb po javnih zavodih je danes lahko uživalo v zajtrku z lokalno pridelanimi kmetijskimi pridelki in živili.

 • Poslanica ministrice dr. Aleksandre Pivec ob dnevu slovenske hrane

  Danes je za vse, ki imamo radi podeželje, ki spoštujemo tistega, ki prideluje hrano, poseben dan. Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane in na ta dan se letos že devetič odvija Tradicionalni slovenski zajtrk. Tega so posebej deležni predvsem otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in šolah. Gre za projekt, ki se je razvil iz pobude Medeni zajtrk, s katero so začeli slovenski čebelarji, zdaj pa ta pobuda postaja vse širša in odmeva celo v Evropi.

 • Na voljo 700.000 evrov za novo sodelovanje v shemah kakovosti

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo danes v Uradnem listu RS objavilo javni razpis za spodbujanje novega sodelovanja v shemah kakovosti. Nepovratna sredstva so namenjena povrnitvi stroškov, ki jih imajo kmetijska gospodarstva in pravne osebe z vključitvijo v upravičeno shemo kakovosti.

 • Odločitve Vlade RS s 50. seje s področja MKGP

  Vlada je na današnji seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja MKGP

Iskalnik