Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Ponastavi
 • Odločitve Vlade RS z 106. dopisne seje s področja MKGP

  Vlada je na današnji seji obravnavala in sprejela dve točki s področja MKGP

 • V Državnem zboru potekala obeležitev mednarodnega leta zdravja rastlin in delovanje prvih EU referenčnih laboratorijev

  Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes v Državnem zboru udeležila obeležitve Mednarodnega leta zdravja rastlin in delovanja prvih evropskih referenčnih laboratorijev v Nacionalnem inštitutu za biologijo-NIB. Leto 2020 je mednarodno leto zdravja rastlin in z obeleževanjem opozarjamo na pomen zdravja rastlin. Pri zagotavljanju varnih rastlin imajo iz strokovno-znanstvenega vidika pomembno vlogo tudi refernčni laboratoriji.

 • Prihodnji ponedeljek se začne letošnja kampanja oddaje zbirnih vlog – na voljo 230 milijonov eur

  V ponedeljek, 24. februarja, se začenja letošnja kampanja izpolnjevanja in oddaje zbirnih vlog. Danes je generalni direktor Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja mag. Miran Mihelič podal bistvene informacije o letošnji kampanji, ob tem pa predstavil tudi delo Agencije v minulem letu ter druge aktualne zadeve.

 • Sprejeta Resolucija »Naša hrana, podeželje in naravni viri od leta 2021«

  Državni zbor RS je dne 29. januarja 2020 na svoji 15. redni seji obravnaval in tudi sprejel Resolucijo o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva »Naša hrana, podeželje in naravni viri od leta 2021«. Namen dokumenta je opredeliti temeljni strateški okvir delovanja kmetijstva, živilstva in podeželja ter je podlaga za novo strateško načrtovanje za obdobje po letu 2021.

 • Državni sekretar dr. Jože Podgoršek je na 57. seminarju o hmeljarstvu predstavil usmeritve SKP v obdobju 2021-2027

  Državni sekretar dr. Jože Podgoršek, se je udeležil 57. seminarja o hmeljarstvu, na katerem je predstavil Resolucijo o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva »Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021«

 • Odločitve Vlade RS z 61. seje s področja MKGP

  Vlada je na današnji seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja MKGP

 • Zaprtje 2. javnega razpisa za aktivnost dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na osrednjem spletnem mestu državne uprave in spletni strani Programa razvoja podeželja objavlja zaprtje 2. javnega razpisa za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz PRP 2014-2020.

 • Občina Brda nacionalni predstavnik na 16. natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020

  Slovenija je danes Občino Brda - zmagovalko nacionalnega izbora za Najuspešnejše podeželsko območje, ki je potekalo 2019, nominirala za nacionalnega predstavnika na 16. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020. Namen natečaja pod geslom »Lokalni odgovori na globalne izzive« je predstaviti tista podeželska okolja Evropske Unije, ki s svojim delom posebej izstopajo in jih lahko postavimo kot zgled drugim.

 • Ministrica dr. Aleksandra Pivec v Izoli podpisala pismo o nameri zasaditve 3000 dreves

  Na povabilo župana občine Izola in direktorice raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE se je ministrica dr. Aleksandra Pivec danes udeležila dogodka, kjer je skupaj z ministrom za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernejem Pikalom podpisala pismo o nameri zasaditve 3000 hrastov na območju občine Izola.

 • Evropska komisija posredovala predlog finančnega popravka

  V okviru potekajočega revizijskega postopka Evropska komisija (EK) predlaga finančni popravek za Republiko Slovenijo za izvajanje podpor na površino za obdobje 2015 – 2018. V postopku revizije Slovenija utemeljuje stališče, da pravne norme nacionalne ureditve niso v nasprotju z normami prava EU. MKGP bo predložilo zahtevek za spravni postopek, ki je v skladu z Uredbo EU namenjen zbližanju stališč EK in revidiranih držav članic.

 • Jutri se izteka rok za oddajo vlog za pridobitev sredstev za razvoj majhnih kmetij

  Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja sporoča potencialnim vlagateljem, da lahko vloge na 2. javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij, oddajo do vključno 13. februarja 2020.
  Aplikacija za vnos vlog deluje brez težav. Rok za oddajo vlog se ne bo podaljšal.

 • Na 7. Agrobiznis konferenci v ospredju o podjetniški naravnanosti, povezovanju in mladih kmetih

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila 7. Agrobiznis konference. Na dogodku so podelili tudi nagrade zmagovalcem letošnjega natečaja Agro podjetnik za najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek/storitev v kmetijstvu, najboljši domači izdelek ter najboljši primer povezovanja in sodelovanja.

 • Ministrica dr. Aleksandra Pivec na Gorenjskem in Celjskem obiskala poškodovane gozdove zaradi vetroloma

  Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes na terenu seznanila z razsežnostnimi vetroloma ter predvideno sanacijo po tej naravni nesreči. Skupaj s strokovnimi službami MKGP ter predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije se je že dopoldne sestala, kjer so ji predstavili stanje po neurju. Po prvih ocenah strokovnih služb škoda ni tako velika, kot je bilo pričakovati, potrebna pa bo sanacija, pri tem pa mora biti varnost pri delu na prvem mestu.

 • Ministrica dr. Aleksandra Pivec častna pokroviteljica okroglih miz ob zaključku projekta "Odprta vrata kmetij"

  Litija, Škofja Loka, Kranj, Idrija, pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandre Pivec bodo potekale okrogle mize ob zaključku projekta "Odprta vrata kmetij". LAS Srce Slovenije, LAS loškega pogorja, LAS s CILjem in LAS Gorenjska košarica, partnerji v projektu Odprta vrata kmetij, zaključujejo ta projekt z izvedbo štirih okroglih miz.

 • Odziv ministrice dr. Aleksandre Pivec na posledice vremenskih razmer v gozovih

  Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je v zvezi s posledicami izrednih vremenskih razmer v gozdovih že odzvala z rednim spremljanjem situacije na terenu.

 • 4. seja Sveta za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost

  Danes se je na svoji 4. seji sestal Svet za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Seje se je udeležil državni sekretar dr. Janez Podgoršek.

 • Začetek javne obravnave sprememb in dopolnitev Zakona o kmetijstvu

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes pričelo z javno obravnavo sprememb in dopolnitev Zakona o kmetijstvu, ki spreminja definicijo kmeta in kmetijskega gospodarstva.

 • Prihajajoči javni razpisi za področje gozdarstva iz Programa razvoja podeželja 2014–2020

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi vzpodbuditi porabo finančnih sredstev s področja gozdarstva iz Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020. V ta namen smo skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije januarja po različnih lokacijah po vzhodni Sloveniji že izvedli vrsto predstavitev za lastnike gozdov in kmete o prihajajočih gozdarskih javnih razpisih, v drugi polovici februarja pa načrtujemo predstavitve za zahodno Slovenijo. Predstavitev se udeležuje državni sekretar Damjan Stanonik.

 • 41. seja Sveta za promocijo

  Danes se je na svoji 41. seji sestal Svet za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov. Seje se je udeležil tudi državni sekretar dr. Jože Podgoršek. Člani sveta so se na tokratni seji seznanili s pripravami na splošno promocijo shem kakovosti ekološki in izbrana kakovost, ki se načrtuje za obdobje april- maj 2020 ter promocijo v sektorju sadja, ki se bo začela predvidoma v začetku poletja 2020.

 • Nagrajena najbolj inovativna živila letošnjega leta

  Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil razglasitve najbolj inovativnih živil leta 2020. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji ter uvedena na tržišče v zadnjem letu. Ob tej priložnosti je državni sekretar izpostavil: "Z inovativnimi živili vzpodbujamo celotno verigo preskrbe s hrano, skrbimo pa tudi za razgibanost lokalnega trga, ki inovativna živila prepoznava kot posebna. S temi živili pa lokalno hrano povezujemo tudi z zdravim načinom življenja."

Iskalnik