Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Sestanek ministra dr. Podgorška s predstavniki podjetja SAFER in Evropskega združenja inštitucij za razvoj podeželja

  Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil avdiovizualnega sestanka s predstavniki podjetja SAFER (družba za upravljanje zemljišč in razvoj podeželja) in Evropskim združenjem inštitucij za razvoj podeželja (AEIAR). Glavna tema pogovora so bila kmetijska zemljišča, izmenjava informacij o upravljanju kmetijskih zemljišč v obeh državah, tudi v luči bližnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU.

 • Predvideni javni razpisi v letošnjem letu iz spremenjenega Programa ukrepov na področju čebelarstva v RS v letih 2020 - 2022

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v letošnjem letu pripravilo spremembo Programa ukrepov na področju čebelarstva v Republiki Sloveniji v letih 2020 – 2022. Načrtujemo objavo osmih novih javnih razpisov, ki bodo predvidoma objavljeni v juliju 2021. Za sektor čebelarstva se bodo v okviru slovenskega Programa ukrepov na področju čebelarstva v Republiki Sloveniji za leti 2021 in 2022 finančna sredstva povečala za približno 70 %. Na voljo bodo dodatna sredstva v višini 538.910 evrov, kar za celotno programsko leto 2021 znese 1.298.910 evrov

 • Zaprtje drugega javnega razpisa za ukrep "Akvakultura, ki zagotavlja okoljske storitve"

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča vse vlagatelje, da bo danes, 18. maja, ob 24. uri, zaprlo drugi javni razpis za ukrep »Akvakultura, ki zagotavlja okoljske storitve« iz Operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji (ESPR) za obdobje 2014-2020.

 • Vseslovenska kampanja – Ekološko + lokalno je idealno!

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tudi letos pripravilo ozaveščevalno kampanjo o slovenski ekološki hrani. S kampanjo želi ministrstvo širšI slovenskI javnosti sporočiti, na kakšen način je pridelana in predelana ekološka hrana, njene prednosti, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo s pripisom »Kmetijstvo Slovenija«, pa tudi o koristnosti zauživanja teh živil, tako z vidika zdravja kot z vidika skrbi za okolje za naslednje generacije. Letošnja kampanja poteka na televiziji, radiu, na spletu in v tiskanih medijih, in sicer od 15. maja do 30. junija 2021.

 • Objavljen javni razpis za odpravo zaraščanja kmetijskih površin

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v petek, 14. maja, v Uradnem listu RS številka 74/21, objavilo 4. javni razpis za ukrep odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih. Razpisanih je 500.000 evrov nepovratnih sredstev. Vlaganja v odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih pomenijo ponovno vzpostavitev kmetijske pridelave na teh zemljiščih s ciljem povečanja samooskrbe s hrano v Sloveniji.

 • Ukinitev ukrepov zaradi visoko patogene aviarne influence

  Na podlagi ocene epizootiološke situacije glede aviarne influence (AI) v Sloveniji je Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) sprejelo sklep, da se ukinejo ukrepi, uvedeni zaradi pojavov aviarne influence pri prostoživečih pticah.

 • Objava razpisov za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu ter ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) obvešča vse upravičence, da bosta v današnjem Uradnem listu objavljena dva javna razpisa, in sicer za: Ukrep I: Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2021 za katerega je namenjenih do 15.000 evrov in Ukrep II: Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo v letu 2021, za katerega je namenjenih do 100.000 evrov.

 • Prihodnji četrtek četrti svetovni dan čebel: Angažirajte se - graditev novih temeljev za čebele

  Čez teden dni, 20. maja, bo Slovenija in z njo ves svet četrtič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči zagotavljanja globalne prehranske varnosti in odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel apelira na vsakega izmed nas s sloganom Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele.

 • Državni sekretar Harej na sestanku na Ministrstvu za okolje in prostor

  Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej se je danes sestal z državnima sekretarjema na Ministrstvu za okolje in prostor, dr. Metko Gorišek in Robertom Rožacem.

 • Odločitve s 75. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 75. seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Minister dr. Podgoršek z varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano

  Minister dr. Jože Podgoršek se je včeraj sestal z Varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorjem Hrovatičem, ki mu je predstavil letno poročilo. Minister je ob tem poudaril pomen aktivne vloge varuha za uspešno reševanje težav, predvsem s ciljem zaščititi najšibkejše člene in zagotavljati poštene odnose znotraj verige.

 • Odločitve s 74. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 74. seji obravnavala in sprejela eno točko s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Programski svet optimistično, a previdno o letošnjem sejmu AGRA

  Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil avdiovizualne 2. seje Programskega sveta sejma AGRA 2021, ki bo potekal od 21. do 26. avgusta letos v Gornji Radgoni. Na seji so med drugim razpravljali o pripravah na letošnji že 59. mednarodni kmetijsko – živilski sejem.

 • Minister Podgoršek na sestanku z evropsko komisarko za zdravje in varno hrano Stello Kyriakides

  Minister dr. Jože Podgoršek je danes opravil avdiovizualni sestanek s komisarko EU za zdravje in varno hrano Stello Kyriakides. Tema pogovora so bile prednostne naloge Slovenije v času predsedovanja Svetu EU.

 • Simulacijska vaja na temo afriške prašičje kuge (APK)

  Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin smo preverili odzivnost in delovanje služb, ki bi se aktivirale ob pojavu afriške prašičje kuge (APK) v Sloveniji. Simulacijska vaja je potekala danes od 9. do 14. ure. Vključeni so bili člani Državnega središča za nadzor bolezni (DSNB) in člani skupine strokovnjakov, ki se skliče ob pojavu APK.

 • Minister dr. Podgoršek na otvoritvi ocenjevanja vin 49. tedna cvička

  Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil otvoritve ocenjevanja vin v okviru letošnjega 49. Tedna cvička. Na dogodku so organizatorji – Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, Občina Trebnje ter Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije-Zavod Novo mesto – podrobneje predstavili tudi program Tedna cvička.

 • Minister Podgoršek na obisku pri Varuhu človekovih pravic Petru Svetini

  Minister dr. Jože Podgoršek se je danes sestal z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino glede vsebin s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Nadomestni Tradicionalni slovenski zajtrk bo 11. junija 2021

  Tradicionalni slovenski zajtrk je s kmetijskega, zdravstvenega in vzgojnega vidika zelo pomemben. Ker njegova izvedba v lanskem letu ni bila izvedljiva na način, da bi v vzgojno-izobraževalnih ustanovah otroci lahko pojedli zajtrk, smo se s partnerji odločili, da ga še pred koncem letošnjega šolskega leta vendarle izvedemo. Nadomestni Tradicionalni slovenski zajtrk bo v petek, 11. junija 2021.

 • Minister dr. Podgoršek na Gorenjskem o kmetijstvu v regiji in izzvih, ki jih prinašata covid-19 in nova skupna kmetijska politika

  Minister dr. Jože Podgoršek je bil danes na delovnem obisku na Gorenjskem. Obisk je bil namenjen seznanitvi z razmerami v kmetijstvu in gozdarstvu, tako z vidika posledic epidemije covid-19, kot tudi priprav na novo programsko obdobje Skupne kmetijske politike (SKP). Sogovorniki so ministra seznanili z razvojnimi načrti v kmetijstvu (posebej v turizmu in kulinariki), pogovor pa je tekel tudi o posledicah epidemije, novem programskem obdobju EU, priložnostih v povezavi z Evropsko gastronomsko regijo ter o predsedovanju Slovenije Svetu EU.

 • Odločitve s 73. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 73. seji obravnavala in sprejela pet točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.