Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Pojasnilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v zvezi s prenosom virusa COVID-19 z uživanjem hrane

  Glede na veliko zanimanje javnosti, vezano na možnost prenosa virusa COVID-19 z uživanjem hrane, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjuje, da kljub velikemu obsegu pandemije COVID-19 do zdaj ni bilo poročil o prenosu COVID-19 z uživanjem hrane. Po navedbah Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s COVID-19. Za glavni način prenosa COVID-19 se šteje prenos z osebe na osebo, zlasti prek dihalnih kapljic, ki jih okužene osebe izkihajo, izkašljajo ali izdihajo.

 • Ministrica dr. Pivec na obisku Osnovne šole Gorje

  Ministrica dr. Aleksandra Pivec je včeraj popoldne obiskala Osnovno šolo Gorje. Sestala se je z vodstvom šole, beseda pa je tekla predvsem o bližajočem se prvem obeleževanju 29. septembra, Mednarodnega dne ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, kot tudi o lokalni hrani v javnih zavodih.

 • Odločitve z 32. seje Vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 32. seji obravnavala in sprejela tri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Državni sekretar dr. Jože Podgoršek na obisku v Hmeljarstvu Čas in podjetjih Forminka Zelenjava d.o.o. ter Jeruzalem Ormož Sat

  Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je včeraj mudil na terenu, obiskal je Hmeljarstvo Čas na Hmeljarskem posestvu v Radljah ob Dravi ter podjetji Forminka Zelenjava d.o.o. ter Jeruzalem Ormož Sat.

 • Ministrica dr. Aleksandra Pivec je obiskala Dom starejših Ormož, si na terenu ogledala škodo po neurju na nekaterih kmetijah in se udeležila okrogle mize na temo pomoči po neurju

  Ministrica dr. Aleksandra je v domu starejših Ormož, obiskala stanovalce in se z vodstvom Doma pogovorila o izgubah hrane in odpadni hrani. 29. septembra letos prvič obeležujemo Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanju se bo aktivno pridružil tudi Dom starejših Ormož. V nadaljevanju je ministrica obiskala več kmetij na ormoškem – mladega prevzemnika kmetij, si ogledala posledice neurja in povzročeno škodo, na koncu pa sodelovala na Okrogli mizi, kjer so predstavili podatke o škodi na kmetijski proizvodnji po neurju ter nakazali možnosti pomoči prizadetim.

 • Odziv Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na grobo oviranje inšpekcijskega postopka

  Dne 8. 9. 2020 je inšpektor Inšpekcije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) - Območni urad Maribor po uradni dolžnosti, glede na predhodno anonimno prijavo, opravljal nadzor na Prvomajski ulici v Mariboru. Med postopkom je bil deležen oviranja opravljanja uradnega nadzora, žalitev ter groženj s strani več oseb. Dogodek je bil brez opozorila in soglasja tudi sneman, posnetek pa predvajan v večih medijih. Mediji v zvezi s tem niso preverili dejstva na pristojnem organu, zato so bila predvajana in objavljena napačna ter zavajajoča sporočila glede celotnega postopka oz. dogodka, posledično javnost napačno informirali in prikazali delo inšpektorja kot negativno in napačno. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zavrača tovrstno ravnanje posameznikov. Zato pričakuje v javnih objavah prikaz dejanskega stanja.

 • Čez 14 dni bomo prvič obeleževali Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani

  Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo letos obeležili prvič. Združeni narodi in Evropska komisija pozivata in vabita vse države članice, da na ta dan posvetimo pozornost tej izjemno pomembni temi ter s svojimi dejanji prispevamo k zmanjšanju izgub in odpadne hrane. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS podpira pomen in potrebo po večjem zavedanju tega problema ter ozaveščanju in spodbujanju k aktivnostim za zmanjšanje količin odpadne hrane. Slovenija bo ta dan obeležila tudi s posebnim dogodkom.

 • Odločitve z 88. dopisne seje Vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 88. dopisni seji v petek, 11. 9., obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Ministrica dr. Pivec na srečanju s hmeljarji

  Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je na povabilo hmeljarjev udeležila delovnega srečanja na temo »Opraskan od hmelja«. Po uvodnem srečanju je obiskala kmetijo, ki se ukvarja s to dejavnostjo, obisk pa je zaključila z ogledom Fontane piv v Žalcu.

 • Prvi javni razpis za ukrep »zdravje in varnost«

  V Uradnem listu Republike Slovenije bo danes objavljen prvi javni razpis za ukrep »zdravje in varnost« iz Operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014-2020 (OP ESPR).

 • Državni sekretar Stanonik na ogledu škode po neurju na območju Laškega

  Državni sekretar Damjan Stanonik si je včeraj skupaj s predstavniki Zavoda za gozdove v okolici Laškega ogledal škodo, ki je v tamkajšnjih gozdovih nastala po nedavnih neurjih.

 • Splošno sodišče EU z nepravnomočno sodbo zavrnilo tožbo Slovenije

  Splošno sodišče EU v Luksemburgu je zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti Delegirane uredbe Komisije, ki določa izjemo za označevanje hrvaške sorte vinske trte teran na vinih, pridelanih v hrvaški Istri. Slovenija nepravnomočno odločitev sodišča obžaluje in jo bo sedaj podrobno preučila ter se nato odločila o nadaljnjih korakih. Ne glede na današnjo odločitev, teran ostaja zaščitena označba porekla na ozemlju EU za slovensko vino.

 • Ministrica skupaj s kolegi iz Nemčije in Portugalske o prihodnosti ribištva v času predsedovanja tria

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je danes skupaj z ministroma za kmetijstvo in ribištvo Nemčije Julio Klöckner in Portugalske Ricardom Serrãom Santosom preko videopovezave razpravljala o odprtih vprašanjih in bodočem razvoju ribištva v času predsedovanja tria. Ministri so se v razpravi dotaknili predvsem vprašanj zagotavljanja trajnosti ribiške industrije, ob hkratnem ohranjanju in obnovi ribjih populacij ter zaščiti biotske raznovrstnosti in produktivnosti.

 • Ministrica na ogledu škode po neurju v Posavju

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je opravila drugi del ogleda posledic škode po nedavnem neurju – tokrat v Posavju, obiskala je občini Sevnica in Radeče.

 • Ministrica na otvoritvi 31. Dobrot slovenskih kmetij – premierna predstavitev filma »v objemu domovine«

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila prireditve 31. Dobrote slovenskih kmetij. V okviru prireditve se je udeležila tudi premierne uprizoritve dokumentarnega filma »V objemu domovine«, ki ga je pripravilo ministrstvo skupaj s koordinacijo AGRASLOMAK, ki povezuje slovenske zamejske kmetijske organizacije v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem.

 • Agrobiznis konferenca na temo kmetijstva in turizma v novi dobi

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila 2. Agrobiznis konference o povezovanju kmetijstva in turizma »Kmetijstvo in turizem v novi dobi«. Glavna nit pogovora na konferenci je bila, kakšen turizem nas čaka po koronakrizi.

 • Odločitve s 30. seje Vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 30. seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Ministrica dr. Aleksandra Pivec z državnima sekretarjema na ogledu posledic neurja na terenu

  Neurje je minuli konec tedna povzročilo številne nevšečnosti in prizadelo tudi sektor kmetijstva in gozdarstva po vsej Sloveniji. Z njegovimi razsežnostmi se je na terenu seznanila ministrica dr. Aleksandra Pivec. Posledice neurja sta si ogledala tudi državna sekretarja dr. Jože Podgoršek in Damjan Stanonik.

 • V okviru Dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov je največ glasov javnosti prejela Hiša vin Kokol

  V nedeljo, 30. 8., so se iztekli letošnji Dnevi odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov. V okviru tega projekta je potekalo tudi glasovanje, pri katerem je največ glasov s strani javnosti prejela Hiša vin Kokol. Po številu glasov sta sledila Izobraževalni center Eksena in Zeliščni vrt Majnika. Na kmetiji Kokol so najbolj ponosni na krožni proces pridelave in predelave grozdja oziroma grozdnih pešk. Pri tem imajo natanko nič odstotka odpadka. Hiša vin Kokol je sporočila, da je bil »dan odprtih vrat na naši kmetiji za nas izjemno doživetje, tudi zaradi obiskovalcev, ki so nas tako številčno obiskovali in nam izkazali podporo ter izjemno zanimanje za naše izdelke. Zelo veseli smo številnih novih strank, ki so prišle tudi iz drugih koncev Slovenije.«

 • Evropska komisija potrdila letno poročilo o izvajanju Programa razvoja podeželja 2014 – 2020 za leto 2019

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je kljub zahtevnim razmeram v času pandemije covid-19 uspelo pripraviti Letno poročilo o izvajanju Programa razvoja podeželja (PRP) 2014–2020 za leto 2019, ki je bilo konec junija 2020 posredovano na Evropsko komisijo, čeprav se je rok za posredovanje poročila s spremembo evropske zakonodaje podaljšal do 30. septembra 2020. Evropska komisija je ocenila, da je Letno poročilo o izvajanju PRP 2014–2020 za leto 2019 odlično pripravljeno in ga je 26. 8. 2020 tudi potrdila.

Iskalnik