Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Objavljen poziv k organiziranemu ribolovu zimskih jat cipljev

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na enotnem državnem portalu objavilo javni poziv za prijavo k udeležbi pri organiziranem ribolovu zimskih jat cipljev v portoroškem in strunjanskem ribolovnem rezervatu. Ribolov zimskih jat cipljev poteka v času od 1. decembra 2020 do 30. aprila 2021.

 • Rejci drobnice odpirajo svoja vrata v soboto, 3. oktobra

  Zveza društev rejcev drobnice Slovenije vabi na dan odprtih vrat rejcev drobnice, ki bo v soboto, 3. oktobra, od 11. do 17. ure potekal na posameznih kmetijah. Rejci drobnice bodo obiskovalcem predstavili rejo drobnice, kmetovanje in pomen pridelave hrane ter ohranjanja obdelanega in poseljenega podeželja.

 • Prvič obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

  Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga letos obeležujemo prvič. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes skupaj s še 7 deležniki podpisala Izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane.

 • Državni sekretar dr. Podgoršek predal priznanje Evropske komisije »Rural Inspirational Awards« Biodinamični kmetiji Černelič

  Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je včeraj popoldne udeležil predaje priznanja Biodinamični kmetiji Černelič, ki je na letošnjem evropskem natečaju »Rural Inspiration Awards 2020« prejela največ glasov javnosti ter zasedla prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Dogodek je organiziralo Društvo Ajda Posavje.

 • Ministrica dr. Pivec na zasedanju razširjene Višegrajske skupine

  Na povabilo ministra za kmetijstvo in razvoj podeželja Poljske, Jana Krzysztofa Ardanowskega, se je ministrica dr. Aleksandra Pivec udeležila zasedanja ministrov za kmetijstvo Višegrajske skupine, razširjene s Slovenijo, Estonijo, Hrvaško, Latvijo, Litvo, Bolgarijo in Romunijo (v nadaljevanju V4+7), ki je potekalo v Poznanu na Poljskem.

 • 28. september - Svetovni dan boja proti steklini

  Danes obeležujemo Svetovni dan boja proti steklini s sloganom: »Zaustavimo steklino: sodelujmo, cepimo!« Ta dan je še posebej posvečen ozaveščanju najširše javnosti o tej nevarni bolezni, ki se prenaša z živali na ljudi. Cepljenje je najučinkovitejši ter edini način v boju zoper steklino. Slovenija je v letu 2016 dosegla status države, proste stekline, v skladu s pogoji Svetovne organizacije za zdravje živali. S preventivnimi ukrepi želimo ta status obdržati tudi v prihodnje.

 • Ministrica dr. Pivec na slavnostnem dogodku ob 70. obletnici Kmečke zveze v Trstu

  Na povabilo Kmečke zveze Trst se je ministrica dr. Aleksandra Pivec danes udeležila 70-letnice obstoja in delovanja Kmečke zveze Trst. Le-ta je pomemben steber slovenske narodne skupnosti v deželi Furlanija - Julijska krajina v Italiji, saj povezuje slovenske kmete vzdolž celotne slovensko-italijanske meje, od Milj na jugu, do Kanalske doline na severu. Z današnjim občnim zborom je Kmečka zveza zaznamovala 70 let boja za pravice slovenskega kmeta in širše slovenske skupnosti v Italiji.

 • Mednarodno leto zdravja rastlin 2020 na znamki Pošte Slovenije

  Generalna skupščina Združenih narodov, v okviru katerih deluje tudi Mednarodna konvencija za varstvo rastlin (IPPC), je razglasila leto 2020 za mednarodno leto zdravja rastlin, ki ga obeležujemo tudi v Sloveniji. V ta namen je Pošta Slovenije izdala posebno znamko in s tem pripomogla k osveščanju o pomenu zdravih rastlin, ki so vir vsega življenja, delovanja ekosistemov ter varnosti in zagotavljanja hrane.

 • Državni sekretar dr. Jože Podgoršek na delovnem obisku lesnega podjetja

  Državni sekretar dr. Jože Podgoršek in direktor Direktorata za gozdarstvo in lovstvo mag. Robert Režonja sta si včeraj na delovnem obisku v podjetju Breza commerce d.o.o. v Todrežu ogledala aktivnosti obratov tega podjetja.
  Osnovne dejavnosti podjetja so odkup in prodaja hlodovine ter uvoz in izvoz lesa, sušenje lesa in prodaja rezanega lesa.

 • Odločitve s 33. seje Vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 33. seji obravnavala in sprejela sedem točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Ministrica dr. Pivec podpisala Aneks o podpori projekta »Gorski Kotar«

  Ministrica za kmetijsko gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je danes popoldne skupaj z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Heleno Jaklitsch slovesno podpisala Aneks o podpori projekta "Gorski Kotar". Ministrstvi s tem pristopata k skupnemu projektu Vzorčne turistično - izobraževalne kmetije Gorski Kotar, ki bo locirana v kraju Prezid v Gorskem Kotarju.

 • 4. seja Sveta za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani

  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes potekala 4. seja Sveta za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani. Člani sveta so nadaljevali razpravo o vprašanjih, vezanih na spodbujanje višanja samooskrbe Slovenije, in se seznanili s strategijo za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.

 • Afriška prašičja kuga je bolezen, ki lahko povzroči veliko gospodarsko škodo

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pričenjata kampanjo ozaveščanja o afriški prašičji kugi (APK). Namen kampanje je ozaveščanje in vzpodbujanje rejcev, lovcev in potnikov k preventivnemu ravnanju, s ciljem obdržati status države, proste APK. Vse od leta 2014 se ta bolezen neustavljivo širi v Evropi, kot tudi v Aziji in predstavlja eno največjih epizootij današnjega časa, to je porast pojavov bolezni živali v večjem obsegu, ki se hitro širi in lahko povzroči veliko gospodarsko škodo.

 • Sprememba Programa razvoja podeželja 2014 – 2020 in uvedba novega ukrepa - podpora kmetom ter malim in srednjim podjetjem, ki jih je prizadela kriza zaradi covid-19

  Odbor za spremljanje Programa razvoja podeželja 2014 – 2020 je včeraj obravnaval spremembo programa in ga potrdil kot ustreznega za pošiljanje Evropski komisiji v potrditev. Sprememba programa med drugim uvaja novi ukrep, vreden 3,5 milijona evrov.

 • Čez teden dni bo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

  Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo letos obeležili prvič. Slovenija bo ta dan obeležila tudi z dogodkom, na katerem bodo deležniki podpisali posebno izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec spodbuja vso javnost in vabi k ozaveščanju ter aktivnemu vključevanju v aktivnosti za zmanjševanje odpadkov hrane. Z namenom seznanitve s stanjem po zavodih ter spodbujanja k aktivnostim je ministrica minuli teden obiskala Osnovno šolo Gorje in Dom starejših Ormož, v tem tednu pa bo obiskala Javni zavod Spotur Slovenj Gradec in Humanitarno društvo za življenje.

 • Ministrica dr. Pivec na Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes v Bruslju udeležila zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo. Ministri so osrednjo pozornost namenili razpravi o reformi Skupne kmetijske politike - SKP glede zelene arhitekture, vključno z ukrepi, kot so shema za okolje in podnebje v I. stebru SKP, elementi neposrednih plačil in nov izvedbeni model SKP.

 • Odziv ministrice dr. Aleksandre Pivec na vloženo interpelacijo

  Objavljamo odziv ministrice dr. Aleksandre Pivec na vloženo interpelacijo:

 • Pojasnilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v zvezi s prenosom virusa COVID-19 z uživanjem hrane

  Glede na veliko zanimanje javnosti, vezano na možnost prenosa virusa COVID-19 z uživanjem hrane, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjuje, da kljub velikemu obsegu pandemije COVID-19 do zdaj ni bilo poročil o prenosu COVID-19 z uživanjem hrane. Po navedbah Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s COVID-19. Za glavni način prenosa COVID-19 se šteje prenos z osebe na osebo, zlasti prek dihalnih kapljic, ki jih okužene osebe izkihajo, izkašljajo ali izdihajo.

 • Ministrica dr. Pivec na obisku Osnovne šole Gorje

  Ministrica dr. Aleksandra Pivec je včeraj popoldne obiskala Osnovno šolo Gorje. Sestala se je z vodstvom šole, beseda pa je tekla predvsem o bližajočem se prvem obeleževanju 29. septembra, Mednarodnega dne ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, kot tudi o lokalni hrani v javnih zavodih.

 • Odločitve z 32. seje Vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 32. seji obravnavala in sprejela tri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.