Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Danes

    Volitve v Evropski parlament 2004

    Med 6. in 9. junijem 2024 bodo državljani članic Evropske unije volili nove poslance 720-članskega Evropskega parlamenta. Volitve devetih poslancev iz Slovenije bodo potekale v nedeljo, 9. junija. Slovenija je sicer svoje predstavnike v Evropski parlament prvič volila 13. junija 2004, poldrugi mesec po svojem vstopu v evropsko povezavo. Spoznajmo nekaj dokumentov o tem.

  • Mural Anžeta Zadela obogatil najemna stanovanja za upokojence v Radovljici

    Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja je pred dnevi svečano izvedel odprtje objekta z desetimi novimi namenskimi najemnimi stanovanji za starejše v Radovljici. Izvedli so celovito rekonstrukcijo in prizidavo objekta, pri tem pa so izvajali tudi ukrep umetniškega deleža v javnih investicijskih projektih.

  • Letos bomo sedmič obeležili svetovni dan čebel

    20. maja bosta Slovenija in z njo ves svet sedmič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo zaradi zagotavljanja prehranske varnosti, odprave lakote po svetu ter zaradi skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

  • 216. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

    Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje glede Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mladinskih svetih ter soglašala s predlogom amandmajev k Predlogu Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji - Jedrska energija za prihodnost Slovenije.

  • Implementacija pakta o migracijah bo zahteven proces z vidika prenove zakonodaje in postopkov

    Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je v Gentu v Belgiji udeležil dvodnevne konference o implementaciji in operacionalizaciji pakta o migracijah in azilu.

  • eIDAS 2.0 objavljen v Uradnem listu EU

    V Uradnem listu EU je bila danes objavljena nova Uredba (EU) 2024/1183 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. aprila 2024 o spremembi Uredbe (EU) št. 910/2014 v zvezi z vzpostavitvijo evropskega okvira za digitalno identiteto.

  • Izjave ministra Luka Mesca ter državnih sekretarjev Dana Juvana in Igorja Feketija ob 1. maju

    Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter državna sekretarja Dan Juvan in Igor Feketija vsem delavkam in delavcem čestitajo ob 1. maju, prazniku dela. V Izjavah, ki jih objavljamo v nadaljevanju, poudarjajo pomen praznika in zaveze ter izzive, ki jih pred delavke in delavce, predvsem pa pred odločevalce, postavlja današnji čas.

  • Stanje na odprtih javnih razpisih za intervencije v okviru čebelarskih proizvodov do 30. aprila 2024

    Podatek o zaprošenih sredstvih je zaokrožen. Zaprošena sredstva bodo odstopala od dejansko porabljenih sredstev po opravljenih preveritvah izpolnjevanja pogojev upravičenosti.

  • Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

    Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. aprila 2024

  • Ustanovljen je Regijski park Pohorje

    Ustanovitelji Regijskega parka Pohorje so Vlada Republike Slovenije ter občine Zreče, Vitanje, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Ruše in Slovenska Bistrica. Ker gre za soustanoviteljstvo zavarovanega območja, so morali akt o zavarovanju območja poleg vlade sprejeti tudi pristojni organi lokalnih skupnosti. Občinski sveti navedenih občin so omenjeni akt sprejeli, s čimer je regijski park ustanovljen.

  • Z majem se spreminja sistem identifikacije in registracije prašičev

    S 1. majem 2024 se v Republiki Sloveniji spreminja sistem identifikacije in registracije prašičev, ki bo pomagal varovati zdravje ljudi in živali ter omogočil učinkovito izvajanje kmetijske politike. Centralni register prašičev bo omogočal sledljivost živali in obvladovanje nalezljivih bolezni.

  • Obvestilo o poslovanju Krajevnega urada Bled

    Cenjene stranke obveščamo, da bo Krajevni urad Bled, v petek, 3. maja 2024, zaprt.

  • V Luxembourgu potekalo zasedanje Sveta Evropske unije za kmetijstvo in ribištvo

    Ministri so se seznanili z napredkom pri sprejemanju ukrepov za obravnavanje kriznih razmer v kmetijstvu in s časovnico za njihovo izvedbo, s stanjem mednarodne trgovine in prvo pripravo letnega poročila držav članic o izvajanju strateških načrtov skupne kmetijske politike. Svet je tudi uradno potrdil spremembe direktiv o zajtrku, kjer so upoštevali slovenske predloge za označevanje medu.

  • Najava javnega razpisa za izbor projektov

    Ministrstvo za kulturo najavlja javni razpis za izbor projektov Trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem – vzhodna kohezijska regija (JR-EKP-KS 2024-27). Predvidena objava je v začetku junija 2024.

  • 215. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

    Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe Odloka o ustanovitvi Odbora za spremljanje programa za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo za obdobje 2021–2027, soglašala je z amandmaji k več zakonom s finančnega področja ter z amandmaji k predlogu Resolucije o Nacionalnem programu varstva potrošnikov.

  • Državljani držav članic Evropske unije lahko glasujejo na volitvah v Evropski parlament v Sloveniji

    Državljani drugih članic Evropske unije (EU) lahko na volitvah v Evropski parlament glasujejo v Sloveniji. Predhodno morajo zahtevati vpis v evidenco volilne pravice in vpisani bodo v volilne imenike.

  • Ministrica predstavila glavne ugotovitve cenilnega poročila za stavbo na Litijski 51

    Ministrica za pravosodje Andreja Katič je danes predstavila glavne ugotovitve cenilnega poročila za poslovno stavbo na Litijski cesti 51, katerega je naročilo Državno odvetništvo Republike Slovenije, izdelalo pa Združenje sodnih izvedencev in sodnih cenilcev Slovenije za gradbeno stroko (SICGRAS).

  • Četrti paket osnutkov sklepov vlade za objekte, ki jih je treba zaradi ogroženosti odstraniti

    Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih je danes poslala občinam Šmartno ob Paki, Celje, Šoštanj in Gornji Grad osnutke sklepov vlade, ki se nanašajo na objekte, opredeljene v 151. a členu Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP) iz avgusta 2023.

  • Milijon evrov za naložbe v ureditev gozdne infrastrukture

    V petek, 26. aprila 2024, je bil v Uradnem listu objavljen javni razpis za intervencijo naložbe v ureditev gozdne infrastrukture (IRP06) za leto 2024. Razpisanih je milijon evrov nepovratnih sredstev.

  • Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

    Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. aprila 2024