Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Sodobna lokalna samouprava s ciljem zagotavljanja kakovostnih in dostopnih javnih storitev za ljudi

    Ob 30-letnici reforme lokalne samouprave in sprejetja temeljne zakonodaje s področja sistema financiranja, volitev in ustanovitve občin je danes na Brdu pri Kranju v organizaciji Ministrstva za javno upravo potekala slovesna prireditev pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

  • Nadaljevanje delovnih obiskov ministra na upravnih enotah Domžale in Litija

    V sklopu delovnih obiskov je minister za javno upravo, mag. Franc Props danes obiskal upravni enoti (UE) Domžale in Litija. Glavni cilj obiskov je bil »aktivno prisluhniti potrebam in izzivom, s katerimi se soočajo zaposleni, ter skozi komunikacijo in medsebojno zaupanje med vlado in zaposlenimi izboljšati pogoje dela in storitve, ki jih nudimo našim državljanom,« je poudaril minister.

  • Sistem financiranja slovenskih občin zagotavlja stabilne temelje za izvrševanje njihovih nalog

    Državni svet Republike, Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije so danes organizirali strokovni posvet Finančna avtonomija slovenske lokalne samouprave. Dogodka se je udeležil tudi minister, pristojen za lokalno samoupravo, mag. Franc Props. V uvodnih predstavitvah je navedel temeljna načela in značilnosti sistema financiranja slovenskih občin.

  • Osma seja Delovne skupine za lokalno samoupravo

    Danes se je na Ministrstvu za javno upravo osmič sestala Delovna skupina za lokalno samoupravo, ki jo izmenično vodita minister za javno upravo mag. Franc Props ter minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek. Delovna skupina, ki jo sestavljajo še predstavniki vodstev vseh treh reprezentativnih združenj občin, je namenjena dialogu med vlado in občinami.

  • Minister za javno upravo mag. Franc Props je s sodelavci obiskal Upravno enoto Koper

    Minister za javno upravo mag. Franc Props, generalna direktorica Direktorata za stvarno premoženje Maja Pogačar in vodja Službe za upravne enote mag. Mirko Stopar so včeraj obiskali Upravno enoto Koper. Neposredna srečanja so priložnost za boljši vpogled v delo, aktualne izzive in delovne pogoje dela na upravni enoti.

  • Minister mag. Props: Umetna inteligenca je priložnost za javni sektor

    Minister za javno upravo mag. Franc Props se je danes udeležil 9. akademije javnega sektorja, ki jo organizira Svetovalno-izobraževalni center Fakultete za upravo. Tema letošnjega dogodka je Vpliv umetne inteligence na zaposlene, delovna mesta in procese v javnem sektorju.

  • Konstruktivna pogajalska srečanja so edino pravo mesto za dogovor o ključnih rešitvah

    Minister za javno upravo mag. Franc Props je nagovoril udeležence seminarja sindikalnih zaupnikov Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Uvodoma je navedel pomen proaktivnega socialnega dialoga z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

  • Minister za javno upravo na spoznavnem srečanju z vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

    Minister za javno upravo mag. Franc Props se je na spoznavnem srečanju sestal z dr. Jernejo Jug Jerše, vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Rdeča nit pogovora se je nanašala na izvajanje Nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost ter doseganje zastavljenih mejnikov in ciljev.

  • Z Uredbo Evropske unije od oktobra 2025 dalje do enotnih pravil političnega oglaševanja

    Z današnjim dnem je začela veljati Uredba (EU) 2024/900 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. marca 2024 o preglednosti in ciljanju v političnem oglaševanju. Za letošnje volitve v Evropski parlament se sicer še ne bo uporabljala, saj je kot začetek njene uporabe določen 10. oktober 2025.

  • Minister Props obiskal upravne enote Kranj, Radovljica, Tržič in Piran

    Minister za javno upravo mag. Franc Props je z generalno direktorico Direktorata za stvarno premoženje Majo Pogačar ter predstavnico Službe za upravne enote mag. Janjo Zupan Novak tudi ta teden nadaljeval z obiski upravnih enot, in sicer je obiskal upravne enote (UE) Kranj, Radovljica, Tržič in Piran, kjer se je srečal z načelniki UE in tamkajšnjimi zaposlenimi.

  • Na obisku vlade dijaki iz Brežic in Maribora

    V okviru vladnega pedagoškega programa Aktivno državljanstvo so se predstavitve vlade in njenega dela udeležili dijakinje in dijaki Strokovnega izobraževalnega centra Brežice ter Lesarske šole Maribor ter njihovi profesorji.

  • Na srečanju Združenja upravnih delavcev minister poudaril usmerjenost k modernizaciji državne uprave

    Minister za javno upravo je kot častni gost nagovoril članice in člane Združenja upravnih delavcev Slovenije, ki se udeležujejo dvodnevne konference. Združenje, ki v letošnjem letu obeležuje 25 let svojega obstoja, združuje uslužbenke in uslužbence predvsem iz upravnih enot, pa tudi nekaterih ministrstev.

  • Nadaljevanje aktivnosti na projektu Razogljičimo Slovenijo

    Danes je potekal tretji sestanek delovne skupine za usmerjanje Celovitega strateškega projekta razogljičenja Slovenije preko prehoda v krožno gospodarstvo, ki se je tokrat sestala v prenovljeni sestavi. Med ključnimi točkami sestanka je bila obravnava poročila o izvajanju projekta, poleg tega pa so se udeleženci in udeleženke seznanili tudi z napredkom pri izvajanju projekta v letu 2024.

  • Zbiramo predloge za kandidate za nagrado in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2023

    Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je objavil Javni poziv k predlaganju kandidatk in kandidatov za nagrado oziroma priznanja na področju prostovoljstva za leto 2023.

  • Minister mag. Franc Props obiskal upravne enote v Mariboru, Pesnici in Murski Soboti

    Ministrstvo za javno upravo nadaljuje z obiski upravnih enot z namenom neposrednega dialoga z zaposlenimi, načelniki in končnimi uporabniki javnih storitev. Danes je minister za javno upravo mag. Franc Props s sodelavci obiskal upravne enote Maribor, Pesnica in Murska Sobota.

  • Z novelo Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi okrepljeno spoštovanje pravne države

    Včeraj je Državni zbor z več kot dvotretjinsko večino sprejel novelo Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (ZRLI-F), s čimer je prišlo do dolgo pričakovane uskladitve omenjenega zakona s spremembami Ustave Republike Slovenije iz leta 2013.

  • Pogajalski proces o reševanju stavkovnih zahtev poteka

    Na Ministrstvu za javno upravo verjamemo v napredek in zbližanje stališč v pogajalskem procesu, ki poteka med vlado in reprezentativnimi sindikati upravnih enot. Le-ta morajo biti osredotočena tako na javnofinančni okvir kot tudi vzporedno potekajoča pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju. Zato zavračamo navedbe predsednika sindikata državnih organov, da pogajalski proces ne teče.

  • Sestanek Nacionalne volilne mreže

    V prejšnjem tednu je na pobudo Nacionalne volilne mreže potekalo tudi usposabljanje na temo dezinformacij, ki ga je organizirala Upravna akademija Ministrstva za javno upravo (MJU), v sodelovanju z Uradom Vlade za komuniciranje (UKOM), med 380 udeleženci pa so se ga udeležili tudi deležniki, ki sodelujejo v volilnem procesu.

  • Osrednji fokus pri posegih v prostor naj bo dobrobit občank in občanov

    Včerajšnje Konference Zlati kamen, katere tema je bila prostorsko načrtovanje, se je udeležil tudi minister za javno upravo mag. Franc Props. Poudaril je pomen zgodnjega vključevanja prebivalcev v postopke sprejemanja zakonodaje, tudi na področju prostorskega urejanja.

  • Spoznavno srečanje ministra za javno upravo z varuhom človekovih pravic

    Minister za javno upravo mag. Franc Props se je danes sestal z Varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. Namen spoznavnega srečanja je bil izmenjava mnenj o odprtih temah človekovih pravic na področjih javne uprave v Sloveniji.