Skoči do osrednje vsebine

Novice, Članki

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Mednarodna delavnica na temo vodenja računovodstva v kmetijstvu s številno mednarodno udeležbo

  Na Ptuju do 4. oktobra poteka mednarodna delavnica Pacioli o inovativnih pristopih na področju mikroekonomskih baz podatkov v kmetijstvu. Osrednja tema delavnice je močno povezana s prehodom sistema za vodenje računovodstva v kmetijstvu in metodologijo knjigovodstva na kmetijah (FADN) na nov sistem z večjim poudarkom na spremljanju trajnostnosti kmetovanja.

 • Zaradi povečanega tveganja za vnos afriške prašičje kuge sprejet nujni biovarnostni ukrep

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča rejce prašičev, da je bil v petek, 29. septembra, v Uradnem listu številka 100/2023, objavljen Sklep o določitvi nujnega ukrepa v zvezi z biovarnostjo zaradi povečanega tveganja za vnos afriške prašičje kuge v obrate z gojenimi prašiči.

 • Ministrstvo sodelovalo na največji prireditvi »za vse generacije«

  Danes se v ljubljanskem Cankarjevem domu zaključuje tridnevni dogodek, s katerim obeležujemo 1. oktober, mednarodni dan starejših, to je Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki letos poteka že dvaindvajsetič.

 • Povprečne vrednosti najcenejših izdelkov osnovne in razširjene košarice nižji za okoli pet odstotkov

  Na spletnem mestu Primerjaj-cene.si so na voljo rezultati zadnjega popisa osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil z dne 26. septembra 2023. Rezultati popisa razkrivajo znižanje povprečnih vrednosti najcenejših izdelkov osnovne in razširjene košarice, ki sta ponovno dosegli najnižjo vrednost v celotnem času spremljanja.

 • Na Tednu restavracij tudi rejci in predelovalci mesa pod znamko "izbrana kakovost - Slovenija"

  Jesenskemu Tednu restavracij, ki letos poteka pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«, se prvič pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« označili jedi iz kakovostnega, slovenskega, certificiranega govejega in perutninskega mesa iz sheme »izbrana kakovost«.

 • Ministrica Šinko na forumu o oblikovanju prihodnosti podeželja

  Ministrica Irena Šinko se na povabilo ministra za kmetijstvo, ribištvo in hrano Kraljevine Španije Luisa Planasa Puchadesa in Evropske komisije (komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreira ter za komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega) udeležuje Foruma na visoki ravni o podeželski politiki »Oblikovanje prihodnosti podeželja«.

 • Četrti mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

  Jutri bomo četrtič obeleževali mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane je izjemnega pomena za prehod na trajnostne prehranske sisteme.

 • Danes obeležujemo svetovni dan boja proti steklini

  Svetovni dan boja proti steklini je namenjen ozaveščanju, preprečevanju ter zavzemanju za odpravo stekline po vsem svetu, hkrati pa tudi združevanju ljudi, organizacij in deležnikov v boju proti steklini. Zadnji primer stekline pri živalih v Sloveniji je bil ugotovljen leta 2013 pri lisici. Slovenija ima priznan status države, proste stekline. Prizadevajmo si, da tako tudi ostane.

 • Državni sekretar Krajčič na vladnem obisku na Koroškem

  Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je udeležil vladnega regijskega obiska na Koroškem. V okviru obiska sta potekali tudi ločeni srečanji z deležniki na področju kmetijstva in gozdarstva, ogledali pa so si tudi posledice večjega plazu na gozdni cesti in škode na gozdnih prometnicah.

 • Zaključen prvi javni razpis v okviru intervencije podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) obvešča, da se je zaključil prvi javni razpis za intervencijo Podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov. Z objavo javnega razpisa v letošnjem letu je MKGP vse od leta 2007 obdržal nepretrgano vsakoletno objavo javnih razpisov za dodeljevanje podpor mladim kmetom.

 • Ministrica Šinko na srečanju »Skupine za gozd« v Avstriji

  Ministrica Irena Šinko se je na povabilo avstrijskega zveznega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo, regije in vodno gospodarstvo Norberta Totschniga, udeležila prvega neformalnega srečanja »Skupine za gozd«, ki je potekalo na temo »Oblikovanje prihodnosti evropskih gozdov in gozdarskega sektorja – na poti naprej«. V skupini enako mislečih sodelujejo poleg Slovenije še Avstrija, Finska in Švedska.

 • Inšpekcija za vinarstvo tudi letos nadzira trgatve

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) - Inšpekcija za vinarstvo v skladu z zakonom, ki ureja področje vinogradništva in vinarstva, izvaja nadzor poteka trgatev tudi v letošnjem letu. Podatki o številu nadzorov in ugotovitvah bodo znani predvidoma konec letošnjega oktobra.

 • Ustanovna seja Sveta za živinorejo

  Pretekli petek je potekala ustanovna seja Sveta za živinorejo, ki se je je udeležila ministrica Irena Šinko. Na seji so člani Sveta izvolili predsednico in namestnika predsednice Sveta ter se seznanili s predlogom Programa varstva biotske raznovrstnosti v živinoreji (2024–2030).

 • 23. september bo ekološki dan

  Jutri, 23. septembra, obeležujemo Ekološki dan EU, ki je pomembna priložnost za ozaveščanje in promocijo ekološkega kmetovanja v EU. Ta dan je namenjen razmisleku o izzivih in priložnostih, povezanih z ekološkim kmetovanjem, ter ozaveščanju javnosti o prednostih prehoda na to obliko pridelave hrane.

 • Na Slovaškem potekala 9. konferenca »mir in kmetijstvo«

  Predstavnici Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta se udeležili 9. evropske letne konference »Mir in kmetijstvo«, ki jo je tokrat v mestu Modra organiziralo slovaško Ministrstvo za kmetijstvo in razvoj podeželja. Organizacijo konference je simbolično prevzelo lansko leto, ko je tovrstno konferenco organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.

 • Odločitve s 70. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 70. seji obravnavala in sprejela pet točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Zaprtje tretjega javnega razpisa za ukrep zdravje in varnost

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo danes opolnoči zaprlo tretji javni razpis za ukrep Zdravje in varnost v okviru operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014-2020

 • Visoko patogena aviarna influenca pri štorklji v ZOO Ljubljana

  Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporoča, da je bila visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1 potrjena pri štorklji v ZOO Ljubljana. Obiskovalce ljubljanskega živalskega vrta pozivajo, da upoštevajo navodila živalskega vrta glede biovarnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni.

 • Izveden nadzor nad realizacijo določil zelenega javnega naročanja na področju živil

  Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo - Inšpekcija za kmetijstvo je v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, izvedla nadzor obratov javne prehrane glede upoštevanja zahtev zelenega javnega naročanj živil v letu 2023. Nadzor je bil opravljen v vrtcih, šolah, domovih starejših občanov in bolnišnicah, glede izpolnjevanja določil Uredbe o zelenem javnem naročanju.

 • Ministrica Šinko: »Potrebna bo znatna pomoč v sektorju kmetijstva, gozdarstva in ribištva«

  Na današnjem zasedanju Sveta za kmetijstvo in ribištvo so se ministri EU seznanili s škodo, ki jo je utrpelo slovensko kmetijstvo, gozdarstvo in akvakultura zaradi nedavnih poplav in plazov. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je v predstavitvi dejala, da je ministrstvo takoj po ujmi pristopilo k zbiranju podatkov o škodi in pripravi nujnih ukrepov pomoči.