Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Danes

  Državni sekretar Irgolič na predaji čebelnjaka Osnovni šoli Korena

  Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je udeležil predaje čebelnjaka Osnovni šoli Korena v Dupleku. Čebelnjak so predali veleposlaniki Nizozemske, Belgije in Luksemburga. Učni čebelnjak s panji in tremi čebeljimi družinami bodo uporabljali člani čebelarskega krožka, ki deluje v sklopu Čebelarskega društva Pobrežje Duplek v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Donacija je mišljena kot znak praznovanja 30 let prijateljskih odnosov med Slovenijo in državami Beneluksa.

 • 20. maja praznujemo peti svetovni dan čebel

  V petek bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

 • Odločitve s 378. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 378. dopisni seji obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Izvajanje nadzora nad prodajalci sezonskega sadja in zelenjave na stojnicah

  Zaradi stalne problematike pri izpolnjevanju zahtev različne zakonodaje  inšpekcijske službe, s pristojnostmi za nadzor nad prodajo sadja in zelenjave na stojnicah, tudi v letošnjem letu že opravljajo nadzore. Prav tako so se dogovorile tudi za skupne nadzore. Poseben poudarek je namenjen  prodajalcem, ki prodajo vršijo ob cestah.

  V nadzorih, ki se bodo izvajali preko celega leta, bodo sodelovali inšpektorji Finančne uprave RS (FURS), Tržnega inšpektorata RS (TIRS), Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Inšpektorata za infrastrukturo (IRSI) ter Urada za meroslovje (MIRS).

 • Javna razpisa za produktivne naložbe v klasično akvakulturo ter predelavo ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek, 13. maja, objavilo dva javna razpisa iz Operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014-2020, in sicer za ukrep »Produktivne naložbe v klasično akvakulturo« ter za ukrep »Predelava ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture«.

 • Svetovni dan čebel priložnost za razpravo o izzivih ohranjanja čebel in aktivnostih za njihovo preživetje

  Čez teden dni, 20. maja, bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je glavna tema letošnje obeležitve mladi in čebelarstvo. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

 • Zaprtje drugega javnega razpisa za ukrep zdravje in varnost

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) bo danes opolnoči zaprlo drugi javni razpis za ukrep Zdravje in varnost v okviru operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji (RS) za obdobje 2014-2020.

 • 12. maja prvič obeležujemo mednarodni dan zdravja rastlin

  Združeni narodi so 12. maj razglasili za mednarodni dan zdravja rastlin, predvsem z namenom globalnega ozaveščanja o tem, kako lahko varovanje zdravja rastlin pomaga ohranjati biotsko raznovrstnost in naravo ter spodbujati gospodarski razvoj. Bolezni in škodljivci rastlin se lahko širijo na različne načine, tudi s potniško prtljago. Zato - ne tvegajte in ne prinašajte rastlin iz tujine ter tudi tako pomagajte ohraniti naše rastline zdrave!

 • Javni razpis za izbor raziskovalnih projektov v okviru programa »Naša hrana, podeželje in naravni viri«

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da je bil v Uradnem listu objavljen javni razpis za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa »Naša hrana, podeželje in naravni viri« v letu 2022. Rok za oddajo prijav je 23. 5. 2022 do 14:00.

 • Razpisa za nadomestilo škode (požar, strela) ter za pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v petek, 6. maja 2022, v Uradnem listu RS, objavilo dva javna razpisa, in sicer za Ukrep I: Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2022 za katerega je namenjenih do 15.000 evrov in Ukrep II: Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo v letu 2022, za katerega je namenjenih do 100.000 evrov.

 • Svetovni dan čebel letos posebej nagovarja mlade

  Čez 14 dni, 20. maja, bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je glavna tema letošnje obeležitve mladi in čebelarstvo. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo Združenih narodov (FAO) tudi letos organizira poseben dogodek z naslovom Zavzemimo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja. Svetovni dan čebel zaznamuje tudi nagrada Zlata čebela, ki bo letos 20. maja podeljena drugič. Prvo nagrado Zlata čebela je lansko leto prejel prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine.

 • Odločitve s 372. dopisne seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 372. dopisni seji obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Objavljen 6. javni razpis za odpravo zaraščanja kmetijskih površin

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v Uradnem listu RS, št. 58/2022 z dne 29. 4. 2022 objavilo 6. javni razpis za ukrep odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih, s katerim je razpisalo 250.000 evrov nepovratnih sredstev.

 • Objavljen 6. javni razpis za ukrep »Ribiška pristanišča, mesta iztovarjanja, prodajne dvorane in zavetja«

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu Republike Slovenije danes objavilo najavo o odprtju 6. javnega razpisa za ukrep Ribiška pristanišča, mesta iztovarjanja, prodajne dvorane in zavetja. Namenjen je naložbam za izboljševanje infrastrukture obstoječih ribiških pristanišč ter obstoječih mest iztovarjanja.

 • Zasedal odbor za podelitev nagrade Zlata čebela

  Pretekli teden (22. 4.) se je na 5. seji sestal Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela, ki je obravnaval prispele predloge za letošnjega nagrajenca. Do roka, to je do 15. 3. 2022, je odbor prejel 13 predlogov za 12 kandidatov za nagrado. Druga nagrada Zlata čebela bo podeljena v mesecu maju.

 • Odločitve s 122. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 122. seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Podaljšanje roka prijave na 8. javni razpis za podukrep 4.2 Podpora za kolektivne naložbe v predelavo

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek, 22. aprila v Uradnem listu objavilo Spremembo 8. javnega razpisa za podukrep 4.2 Podpora za kolektivne naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2022. Upravičenci lahko vlogo v elektronski sistem vložijo do vključno 30. junija.

 • Državni sekretar mag. Aleš Irgolič na dnevu odprtih vrat Zavoda Pod Strehco

  Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je na današnji svetovni dan Zemlje udeležil dneva odprtih vrat Zavoda Pod strehco, ki je potekalo na temo »Hrane ne mečemo stran«. Zavod Pod strehco je ob tej priložnosti predstavil novo podobo (prenovljene prostore) ter vlogo, ki jo bodo v prihodnosti opravljali med drugim na področju zagotavljanja toplih obrokov za socialno šibke, zmanjševanja presežkov hrane in preobrazbe le-teh v novo vrednost, medgeneracijskega sodelovanja ter projektnega sodelovanja s sorodnimi organizacijami trajnostnega in krožnega razmišljanja.

 • 22. april, svetovni dan Zemlje: Vlagajmo v naš planet!

  Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot po stoletja obeležujemo 22. aprila, letos poteka s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan zemlje v svojem sporočilu nagovarja vsakega izmed nas. »To je trenutek, ko lahko spremenimo vse. Zdaj je čas za neustavljiv pogum. Skupaj moramo vlagati v naš planet. Kajti zelena prihodnost je uspešna prihodnost«.

 • Državni sekretar Irgolič na otvoritvi genske banke šentjernejskega petelina

  Državni sekretar mag Aleš Irgolič se je udeležil otvoritve Slovenske genske banke za pasmo perutnine Šentjernejski petelin. Člani kulturnega in etnološkega društva Gallus Bartholomaeus od leta 1999 v sodelovanju z različnimi deležniki oblikujejo pasmo kokoši, Šentjernejski petelin. Letos so v Šentjerneju vzpostavili omenjeno Slovensko gensko banko.