Skoči do osrednje vsebine

Odprte prijave za nagrado za zeleno infrastrukturo 2024

Nagrada Ko zelena infrastruktura postane posel (angleško Green Infrastructure goes business award), s sloganom Zelena, modra in podnebju prijazna, podpira inovativne ideje, produkte ali storitve za zeleno gospodarstvo ter spodbuja trajnostni razvoj v alpski makroregiji. Prijave so odprte do 1. septembra 2024.

Gre za natečaj v podporo zelenemu gospodarstvu in na naravi temelječim podjetjem v alpski makroregiji, ki se je začel izvajati v okviru Strategije EU za Alpsko regijo (angleško EU strategy for the Alpine region – EUSALP).  EUSALP je evropska strategija za trajnostni in inovativni razvoj Alpske regije. Povezuje mesta, ravnine, doline in gore s ciljem najti rešitve za izzive, ki jih lahko rešujemo samo skupaj v sodelovanju med 48 regijami iz sedmih držav: Avstrije, Francije, Nemčije, Italije, Lihtenštajna, Slovenije in Švice.

Iščemo inovativne izdelke, storitve, poslovne modele ali ideje s pozitivnim vplivom na zeleno infrastrukturo (naravni prostori z visoko ekološko kakovostjo). Nagrada 2024 še posebej poziva k rešitvam, ki prinašajo koristi za pametno upravljanje voda ter blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Na natečaju lahko sodelujejo vsi iz alpske makroregije: zagonska podjetja, že uveljavljena podjetja, ustanove, združenja, zasebniki ali ekipe.

Mednarodna žirija bo izbrala šest do osem zmagovalcev, ki lahko osvojijo naslednje nagrade:

  • individualno prilagojeno svetovanje, ki nagrajenemu podjetju ali ideji omogoči, da preide na naslednjo raven,
  • mednarodno mreženje z drugimi podjetji, strokovnjaki, sponzorji,
  • predstavitev mednarodnemu občinstvu na podelitvi nagrad v Sloveniji,
  • prisotnost na spletnem mestu.

Letošnjo izvedbo financiramo in podpiramo slovensko Ministrstvo za naravne vire in prostor, Posoški razvojni center, Avtonomna dežela Bolzano/Bozen (Južna Tirolska), Bavarsko deželno ministrstvo za okolje in varstvo potrošnikov, izvaja pa jo švicarska družba Planval.

Na spletni strani natečaja najdete podrobnejše informacije o Green Infrastructure goes business award 2024, ali pa pišete ekipi na elektronski naslov info@gi-goes-business.eu.