Skoči do osrednje vsebine

Minister za javno upravo mag. Franc Props je s sodelavci obiskal Upravno enoto Koper

Minister za javno upravo mag. Franc Props, generalna direktorica Direktorata za stvarno premoženje Maja Pogačar in vodja Službe za upravne enote mag. Mirko Stopar so včeraj obiskali Upravno enoto Koper. Neposredna srečanja so priložnost za boljši vpogled v delo, aktualne izzive in delovne pogoje dela na upravni enoti.

Na obisku so se seznanili z delovanjem upravne enote ter s prostorskimi in tehničnimi razmerami za delo. Upravna enota sicer deluje znotraj novejšega Upravnega centra Koper, ki predstavlja enega največjih centrov državnih organov v zahodni Sloveniji in tako nudi javne storitve uporabnikom na enem mestu.

Načelnica UE Koper mag. Nataša Likar je ob srečanju pojasnila, kako geografska lokacija upravne enote in ekonomske razmere v regiji vplivata na fluktuacijo zaposlenih in obseg pripada zadev. Poudarila je, da je razumevanje teh dejavnikov ključno za učinkovito upravljanje. Izpostavila je potrebo po nadaljnji informatizaciji procesov, na primer vročanje zadev.

Pogovor je tekel tudi o priložnostih, ki jih nudita digitalizacija in povezovanje sistemov za večjo optimizacijo procesov in razbremenitev zaposlenih na upravnih enotah. Minister Props je izrazil zavezanost ministrstva k nadaljnjemu razvoju učinkovite ter odzivne državne uprave. Ena od priložnosti je tudi izmenjava dobrih praks med upravnimi enotami. Izpostavljena je bila vzpostavitev sistema usposabljanja zaposlenih zaradi pridobivanja potrebnih kompetenc, predvsem novozaposlenih. V praksi se kaže tudi interes po dodatnem usposabljanju na področju reševanja tujske problematike ter gradbenih zadev. 

Minister se je srečal tudi z zaposlenimi in odgovarjal na njihova vprašanja, pri tem pa se jim je zahvalil za njihovo predano delo, ki ga vsakodnevno vlagajo v zagotavljanje kakovostnih javnih storitev uporabnikom.

Obisk na upravni enoti je ponudil tudi priložnost za srečanje z županom Kopra, Alešem Bržanom, in direktorico občinske uprave, Ireno Kocijančič. Oba sta izpostavila pomen tesnega sodelovanja med lokalno skupnostjo in upravnimi organi, ki v Kopru poteka zgledno in učinkovito.