Skoči do osrednje vsebine

Šest spletnih mest za spremljanje vremenskih ujm

Neurja v pomladanskem in poletnem času povzročajo veliko preglavic in škode. Lahko ogrozijo tudi premoženje in zdravje. Lokacije in čas nenadnih neurij je v Sloveniji težko napovedati. Zato smo na Agenciji za okolje pripravili seznam spletnih pripomočkov, s katerimi je mogoče neurja spremljati in kar najbolj natančno oceniti njihovo dejansko moč ter kraj in čas delovanja.

Splošna vremenska napoved, osvežena na tri ure

Splošne vremenske napovedi je ponavadi moč zaslediti med radijskimi ali drugimi novicami. Osvežujejo se na tri ure od 6. do 18. ure. V njih napovemo tudi verjetnost intenzivnega vremenskega dogajanja (neurje, nalivi, toča).

Vremensko opozorilo

Ker se opozorila zgodijo redkeje in ste jih mogoče slišali le delno, lahko preverite bližajoče se izredne vremenske pojave na strani Vremensko opozorilo. Na osrednji sliki je vidno, na katerem območju je verjeten dogodek, na dnu strani pa je zapisan čas, kdaj je vremenski dogodek predviden in kakšne narave bo. Barve – zelena, rumena, oranžna, rdeča  – označujejo intenzivnost dogodka. Rdeča pomeni največjo intenzivnost.

Opozorila na Modri strani

Na tako imenovani Modri strani se opozorila pojavijo kot rumena ali oranžna polja v zgornjem levem oziroma desnem kotu spletne strani s povezavo na že omenjeno Vremensko opozorilo. Na mobilnih napravah se opozorilo pokaže na vrhu ekrana.

Kratkoročna avtomatizirana napoved

V podobnem prikazu padavin - kratkoročne avtomatizirane napovedi, je mogoče z izbiro parametra spremljati na primer samo točo. V spustnem meniju - Izbira parametra - je mogoče označiti možnost verjetnost toče. Na mobilnih napravah na zgornjem desnem krogu z devetimi pikami po kliku izberete možnost "Hail probability".

Storitev RSS (samodejno obveščanje o novih spletnih vsebinah)

Za posamezne pokrajine si je mogoče na strani Verjetnost trenutnega pojavljanja toče nastaviti privatno opozorilo za posamezno regijo s storitvijo RSS.

Za uporabnike Twitterja

Uporabniki Twitterja  se lahko pridružite računu, ki avtomatično opozori na nevarnost neurja nad Slovenijo. Na opozorilo pred neurji se je mogoče naročiti tudi za prikaz opozoril v posamezni  slovenski pokrajini: Severovzhodna  Slovenija, Severozahodna Slovenija, Osrednja Slovenija, Jugovzhodna Slovenija.

Posredujte te povezave še drugim, da se bodo lahko ustrezno odločali v primeru neurij.

Močno neurje s strelo

Neurje | Avtor: Blaž Šter