Skoči do osrednje vsebine

Opozorilo pred pozebo

Po navedbah Agencije RS za okolje (ARSO) je tudi za prihodnje dni napovedana možnost jutranje pozebe in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe zaradi nizkih temperatur na kmetijskih rastlinah.
Zavarovanje kmetijskih rastlin pred pozebo z oroševanjem

Zavarovanje kmetijskih rastlin pred pozebo z oroševanjem | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od fenofaze rastline in drugih dejavnikov, so že prejšnji teden ob začetku hladnega vala pojasnili na ARSU. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

Medtem, ko ponekod marelice že zaključujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje predvsem na Primorskem in jugovzhodni Sloveniji že v polnem cvetenju. Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, kakšno stopinjo več mraza še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.

Informacije in tehnološka navodila za sadjarje za varstvo sadovnjakov pred pozebo