Skoči do osrednje vsebine

Podaljšan rok za prijavo na nagradni natečaj za osnovnošolce »Neresnične informacije na spletu«

Ministrstvo za digitalno preobrazbo podaljšuje rok za prijavo na nagradni natečaj, na katerem bodo izbrani trije najboljši digitalni izdelki na temo »Neresnične informacije na spletu«. Za oddajo kreativnih izdelkov boste imeli na voljo kar mesec dni več časa! Izdelke sprejemamo do 14. aprila 2023.
Neresnične informacije na spletu

Neresnične informacije na spletu

Namen natečaja je spodbujati ozaveščanje učencev osnovnih šol o problematiki neresničnih informacij na spletu in družbenih omrežjih ter krepitev zavedanja o uporabi spletne komunikacije. Najboljši trije udeleženci bodo vabljeni na sprejem k ministrici dr. Emiliji Stojmenovi Duh.

K prijavi na nagradni natečaj vabimo osnovnošolke in osnovnošolce, ki želijo s svojimi umetniškimi in ostali kreativnimi izdelki v digitalni obliki na poseben način osvetliti tematiko neresničnih informacij na spletu. Natečaj poteka od 14. februarja do vključno 14. aprila 2023. Na natečaju lahko sodelujejo vsi učenci osnovnih šol in osnovnih šol s prilagojenim programom. Učenci naj se individualno prijavijo prek elektronskega naslova natecaj.mdp@gov.si s prijavnico, dostopno na koncu te novice.

Natečajni izdelki morajo biti poslani v digitalni obliki:

  • Fotografija izdelka,
  • Esej,
  • GIF,
  • Video,
  • Predstavitev,
  • Infografika,
  • Drugi digitalni mediji.

Izdelke, ki jih bodo udeleženci oddali na elektronski naslov natecaj.mdp@gov.si, bo pregledala in ocenila štiričlanska komisija, sestavljena iz vrst organizatorja natečaja. Komisija bo pri ocenjevanju upoštevala izvirnost, kreativnost vsebine, dovršenost izdelka, kakovost vizualnega prikaza in vključene izobraževalne vsebine na temo neresničnih informacij na spletu.

Način in rok oddaje prijave

Prijave, vključno z dokončnimi izdelki udeležencev, sprejemamo do 14. aprila 2023, do 23:55.

Postopek obravnave prijav in obveščanje o izboru ter merila in metodologija ocenjevanja

Izbor najboljših izdelkov bo potekal do 24. aprila 2023, ko bodo izbrani izdelki po izboru komisije objavljeni na organizatorjevi spletni platformi Facebook. Na tem družbenem omrežju bo nato do 1. maja 2023 do 12.00 potekalo glasovanje z všečki. Tisti trije kandidati, katerih izdelki bodo prejeli največ všečkov, bodo zmagovalci natečaja, njihova imena pa bodo še isti dan objavljena na spletnih portalih in straneh organizatorja. Kasneje bodo vabljeni tudi na sprejem k ministrici.

Zoper odločitve komisije o izboru desetih izbranih izdelkov ni pritožbe.

Informativna objava rešitev posameznih ekip

V nekomercialne namene ali za potrebe promocije bo organizator vse izdelke, ki jih bo ocenil kot primerne, javno in v celoti ali po delih objavil na svojih spletnih straneh in družbenih medijih (npr. Facebook, Twitter, YouTube) ter drugih komunikacijskih kanalih. Poleg slikovnega gradiva bodo javno objavljeni tudi nazivi osnovnih šol ter imena in priimki avtorjev, če bodo posamezniki s tem soglašali.

Obveščanje, objava nagrajencev in podelitev nagrad

Avtorji najboljših treh objav se bo s soglasjem skrbnikov z imenom in priimkom objavilo na spletnih straneh in v javnih občilih. Organizator bo s sprejema pri ministrici objavil slikovno gradivo.

Organizator bo pred objavo od izbranih avtorjev zahteval, da se identificirajo zaradi potrebe preverjanja izpolnjevanja pogojev iz natečaja.

Organizator si pridržuje pravico, da nagrade ne podeli, če ugotovi, da nagrajenec:

-              v posredovanem izdelku uporablja neprimerne, neustrezne ali žaljive vsebine;

-              ne izpolnjuje pogojev, določenih s temi pravili;

-              ne spoštuje teh pravil;

-              ni podal svojih resničnih podatkov;

-              ni avtor posredovanih izdelkov ter krši avtorske pravice tretjih oseb;

-              sodeluje v imenu tretjih oseb (z ali brez njihove vednosti).

Neprimerne, neustrezne ali žaljive so tiste vsebine, ki so omalovažujoče, ponižujoče, nemoralne, diskriminatorne, rasistične, ki spodbujajo k sovražnosti, nemoralnim ali nezakonitim dejanjem ali vsebujejo znake, ki so v nasprotju s cilji ali z vrednotami organizatorja oz. natečaja.

Stvaritve in avtorstvo

Udeleženci s prijavo na nagradni natečaj potrjujejo, da je njihov izdelek z vsemi pripadajočimi vsebinami  v celoti njihovo lastno, izvirno in še neobjavljeno avtorsko delo oziroma da ne kršijo nobenih avtorskih, izvajalskih pravic in/ali katerihkoli drugih pravic tretjih oseb ter da nihče v razmerju do organizatorja, v zvezi s katerokoli pravico, ki jo je organizator pridobil, ne bo uveljavljal nobenih denarnih zahtevkov niti katerihkoli drugih zahtevkov.

Zasebnost in varstvo podatkov

Organizator se obvezuje, da bo zbrane osebne podatke varoval in uporabljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in s Splošno uredbo o varstvu podatkov, samo za namen, za katerega so bili pridobljeni, in jih ne bo posredoval tretjim osebam.

Kontaktni podatki pooblaščene osebe za varstvo podatkov, imenovane pri organizatorju, so: jan.jakil@gov.si oziroma Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Pooblaščena oseba za varstvo podatkov, p. p. 631, Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana.

Organizator zbira in obdeluje osebne podatke posameznega udeleženca natečaja (ime in priimek, naziv osnovne šole in razred) za namen izvedbe natečaja, in sicer vodenje evidence udeležencev natečaja, preverjanje veljavnosti udeleženčeve privolitve glede njegovega statusa v izobraževalni ustanovi, identifikacijo izžrebanca, zagotovitev transparentnosti natečaja (objava imena, priimka, naziva in razreda osnovne šole v medijih in na spletu), preveritev starosti izžrebanca, obveščanje in nagrada upravičencu ter zagotovitev izpolnitve obveznosti iz tega natečaja.

Organizator hrani osebne podatke do poteka roka izpolnitve obveznosti, ki izhajajo iz tega natečaja in jih bo najkasneje v roku 10 dni po poteku roka za izvedbo nagrad izbrisal iz svojih evidenc, razen v primerih ko se podatki izbrišejo najkasneje v roku sedmih dni po prejemu zahteve o pozabi.