Skoči do osrednje vsebine

Praznovanje 50-letnice ustanovitve Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici

Državni sekretar mag. Marko Rusjan je bil 22. septembra slavnostni govornik na prireditvi ob praznovanju 50-letnice ustanovitve Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici. Ob tej priložnosti je v pritličju arhiva odprl prenovljene prostore – arhiv je bogatejši za novo čitalnico in predavalnico.
Klepe državnega sekretarja in dolgoletnega direktorja Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici  mag. Draga Trpina

Državni sekretar mag. Marko Rusjan in dolgoletni direktor Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici mag. Drago Trpin | Avtor: Pokrajinski arhiv v Novi Gorici

1 / 4

Kot je v govoru povedal državni sekretar mag. Rusjan, je Pokrajinski arhiv v Novi Gorici resda najmlajši med slovenskimi regionalnimi javnimi arhivi, a njegovi temelji segajo vsaj v čas po koncu druge svetovne vojne in iz takratne potrebe po novih arhivskih institucijah, ki ji je botrovala izguba upravnih središč, kot je bila Gorica. Ob tem je poudaril, da imajo arhivi v 21. stoletju še eno pomembno družbeno vlogo. V dobi, ko nas poplavljajo informacije, ko je težko prepoznati prava dejstva, kaj šele postaviti logične zaključke na osnovi teh dejstev, so arhivi, ki hranijo zgodovinska dejstva, še toliko pomembnejši. Zlorabi informacij v kakršnekoli namene se lahko vedno zoperstavimo z vpogledom v arhivsko gradivo. Institucija arhiva nam daje zagotovilo, da so to res preverjena dejstva in jih kot taka moramo sprejeti.

Pokrajinski arhiv v Novi Gorici zbira in ohranja arhivsko gradivo treh upravnih enot – ajdovske, tolminske in novogoriške – in deluje kot vezni člen celotnega severnoprimorskega kulturnega prostora. Sicer pa je arhivska stavba, delo goriškega arhitekta Ronija Nemca, edina stavba v Sloveniji, ki je bila namensko grajena za arhivsko dejavnost.

Ob okroglem jubileju so v arhivu izdali zbornik z naslovom Naših 50 let, ki je v pisni obliki dopolnil istoimensko razstavo, ki je na ogled v prostorih arhiva. Na spletni strani arhiva so zapisali: "Zbornik in razstava se sprehodita skozi zgodovino ohranjanja arhivske dediščine na območju severne Primorske, od skromnih začetkov v kletnih prostorih novogoriške občinske stavbe do izgradnje novega arhiva pa do današnjih dni, ko je v ospredju predvsem prehod k sodobnemu načinu poslovanja v dobi digitalizacije, predstavi pa tudi strokovno delo arhivistov, njihovo sodelovanje z ustvarjalci arhivskega gradiva na terenu ter kulturni utrip in družabno življenje v arhivu."