Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj naj se takoj začasno ustavijo

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Na Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da v zvezi z izvajanjem pogodb, ki jih je Slovenski regionalno razvojni sklad (Sklad) sklenil z izbranimi izvajalci na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc za leto 2022 (Javni razpis), prihaja do številnih nepravilnosti.

Na to smo Sklad v zvezi z izvajalcem Smart Naris tudi že večkrat opozorili. Danes smo od Sklada zahtevali takojšnjo začasno ustavitev vseh aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj.

V dneh po opravljenem izboru izvajalcev smo zaznali številne nepravilnosti omenjenega izvajalca; od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe). Glede na navedeno se pojavlja dvom v pravilnost celotnega izbirnega postopka za dodelitev sredstev v okviru Javnega razpisa ter dvom, ali morebiti prihaja do nepravilnosti pri izvajanju pogodb tudi pri drugih izvajalcih izobraževanj.

S ciljem, da se pravočasno raziščejo vse relevantne okoliščine v zvezi z izborom vseh izvajalcev in izvajanjem že sklenjenih pogodb z vsemi izvajalci, je ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh danes od Sklada zahtevala, da na vse izvajalce izobraževanj, s katerimi je sklenil pogodbe na osnovi Javnega razpisa, naslovi poziv za takojšnjo začasno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj, in sicer do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev oziroma nepravilnosti pri izvajanju že sklenjenih pogodb s strani izvajalcev. Iz poziva naj izhaja zahteva, da se izobraževanj do nadaljnjega ne izvaja. Hkrati je od Sklada zahtevala, da nemudoma ponovno preveri pravilnost opravljenega izbora izvajalcev ter pri vseh izvajalcih, s katerimi je sklenil pogodbe, izvede nadzor, ali izvajalci pogodbe izvajajo v skladu z določili razpisa, razpisne dokumentacije in sklenjenih pogodb. Zahtevala je, da nam končno poročilo o morebitnih nepravilnostih posreduje najkasneje do prihodnjega petka, 2. septembra 2022.