Skoči do osrednje vsebine

Odlog 12. ministrske konference Svetovne trgovinske organizacije

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Generalni Svet Svetovne trgovinske organizacije se je pozno v petek, 26. novembra 2021, odločil, da se 12. ministrska konferenca Svetovne trgovinske organizacije, ki bi morala potekati v Ženevi od 29. novembra do 3. decembra 2021, preloži za nedoločen čas in znova skliče, ko bodo zdravstvene razmere in potovalni ukrepi to omogočali.

Svet za zunanje zadeve v sestavi trgovinskih ministrov, predviden ob robu 12. ministrske konference od 29. novembra do 3. decembra 2021, je prav tako preložen za nedoločen čas.

Minister Zdravko Počivalšek je ob novici o odlogu MC12 povedal: "Zdravje in varnost ljudi sta vedno na prvem mestu, zato pozdravljamo odločitev Generalnega sveta Svetovne trgovinske organizacije, da se zasedanje preloži. Seveda so na pravilih temelječi in odprti večstranski trgovinski odnosi pomembni in ostajajo visoko na naši agendi. Formalno zasedanje Sveta za zunanje zadeve v sestavi trgovinskih ministrov, ki smo ga načrtovali ob robu ministrske konference, je preloženo, z ministri EU za trgovino pa še naprej intenzivno sodelujemo, da zagotovimo uspešna pogajanja. V vmesnem času si bomo še naprej prizadevali za cilje, ki smo si jih zadali v okviru konference, in nadaljevali delo glede usklajevanja promocije in zaščite trgovinskih interesov držav članic Evropske unije."

Preložitev konference je odziv na nenadni izbruh seva covida-19, ki je zelo nalezljiv in zaradi katerega se številne delegacije konference ne bi mogle udeležiti.