Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka nocoj na otvoritvi Borštnikovega srečanja

Slavnostna otvoritev 56. Borštnikovega srečanja bo nocoj, 18. junija 2021, ob 20 uri v Veliki dvorani SNG Maribor. Zbrane bosta poleg državne sekretarke dr. Ignacije Fridl Jarc nagovorila tudi umetniški direktor festivala Aleš Novak in župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič. Uvodnim pozdravom bo sledila sodobnoplesna predstava Nomad v izvedbi belgijske skupine Eastman ter režiji in koreografiji večkrat nagrajenega in mednarodno priznanega režiserja Sidija Larbija Cherkaouija.
Pogled od strani na plesalca, ki na odru kleči na tleh z upognjenim telesom nazaj in dvignjenimi rokami, upognjenimi v komolcih.

Utrinek z otvoritvene sodobnoplesne predstave Nomad | Avtor: fotografije: Filip Van Roe

1 / 2

Osrednji del letošnjega Borštnikovega srečanja predstavlja neuresničen lanski tekmovalni program, saj je organizatorjem festivala tik pred razglasitvijo epidemije covida-19 lani uspelo izvesti le uvodni dan festivala. Na njem se bo zvrstilo osem predstav po izboru selektorja Roka Bozovičarja.

Festival kljub negotovim časom ohranja tudi mednarodno razsežnost, saj se ga bodo udeležili številni gostje iz tujine. Poleg tega nadaljujejo s prizadevanji za vzgojo novih občinstev ter vključenost študentov, čemur sta namenjena sklopa Mlado in Študentsko gledališče. Letos program selijo tudi pred domove za starejše občane in druga nova prizorišča.

Festival je pomemben za promocijo in uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, povezanosti slovenskega gledališkega prostora, razvoj novih občinstev, relevantnost strokovnih presoj in vrednotenje ustvarjalnih dosežkov, prav tako pa tudi za mednarodno promocijo slovenskega gledališča ter razvoj strokovne refleksije.

Letošnje Borštnikovo srečanje se bo sklenilo 27. junija 2021, ko bodo podelili nagrade in Boršnikov prstan za življenjsko delo. Letos ga prejme Jette Ostan Verjup, dansko-slovenska igralka, ki od leta 1989 živi in ustvarja v Sloveniji, od leta 2004 pa je stalna članica Mestnega gledališča ljubljanskega. Na festivalu bo nastopila v tekmovalnem programu v predstavi Mestnega gledališča ljubljanskega Sedem dni.

Več o programu Boršnikovega srečanja na strani borstnikovo.si