Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na Nova24TV: Slovenija je odporna tako na koronavirus kot na sovraštvo, ki ga nekateri sejejo

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost na Nova24TV. V pogovoru je govoril o cepljenju, epidemiji in okrevanju po epidemiji ter o upoštevanju omejitvenih ukrepov v Sloveniji. Govoril je tudi o zdajšnjem političnem položaju, o krizi opozicije, o tem, kako nestabilno politično okolje vpliva na boj z epidemijo. Predsednik vlade se je v pogovoru odzval tudi na grožnje, ki jih prejemajo poslanci koalicijskih strank in stranke Desus.
Predsednik vlade Janez Janša je bil gost na Nova24TV

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost na Nova24TV | Avtor: Office of the Prime Minister

1 / 3

V pogovoru najprej dejal, da je Evropska komisija zagotovila dovolj cepiva za vse. "Res pa je, da v tem trenutku ni države na svetu, ki bi imela dovolj cepiv jutri, ker so bila odobrena pred kratkim in ker so proizvodne kapacitete proizvajalcev omejene." Ob tem je poudaril, da je cepivo, ki prihaja, varno. Cepivo so odobrili tako Evropska agencija za zdravila kot tudi državni regulatorji držav članic.

V nadaljevanju je govoril o cepljenju. "Kako hitro bomo sposobni uporabiti cepivo, je odvisno od tega, kako hitro se bomo organizirali, koliko zaupamo znanosti in ne nasedamo teorijam zarote ter šarlatanom, ki razglašajo, da virusa ni." Zato, da bomo kos logističnemu zalogaju pri cepljenju, je vlada imenovala posebnega koordinatorja za logistiko cepljenja. Na to mesto je imenovala dosedanjega uradnega govorca za covid-19 Jelka Kacina. Glede na dinamiko cepljenja in načrt dobav bomo brez ukrepov, ki nam zdaj omejujejo svobodo gibanja in normalno življenje, po njegovem mnenju lahko zaživeli na začetku junija. "Računamo pa, da bomo z dodatnimi dobavami ta čas skrajšali najmanj za en mesec, in nekateri ukrepi, ki zdaj veljajo, ne bodo več potrebni." Dejal je tudi, da se vlada bori za dodatne dobave cepiva. "Ko bo cepivo na voljo, bo uporabljeno na podlagi prioritet, brez klientelizma in brez stranskih vrst,« je poudaril.

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju pogovora še pojasnil: "Če bomo pri strategiji cepljenja dosledni in bomo najprej zavarovali tiste, ki so najbolj ogroženi, potem bo tudi splošna nevarnost virusa manjša, bo pa še obstajala." Ob tem je dejal, da je virus treba izkoreniniti, če ne, se bo spet pojavil. "Pomembno je, da tega ne storimo le mi, ampak tudi sosednje države, celotna EU, cel kontinent, cel svet, ker sicer se bo virus ponovno pojavil."

Glede razmer v zdravstvu je dejal, da moramo v Sloveniji nadoknaditi velike zamude ter da naš zdravstveni sistem potrebuje močne okrepitve. "V zdravstvo se je v zadnjih 15 letih izjemno malo vlagalo. Ni se vlagalo v zdravstvene kapacitete, ne za izboljšanje plačnega sistema v zdravstvu, ne za izgradnjo domov za ostarele." Ob tem je poudaril, da se bo to spremenilo. "S pomočjo evropskih sredstev bomo zagnali nekatere investicije, ki že dolgo časa čakajo in imajo že brado. Potrebujemo pa za to neko stabilnost in nek mir ter ne vsak teden najavo neke nove interpelacije." Pojasnil je, da imamo v Sloveniji osmo najstarejše prebivalstvo na svetu, ki je zaradi koronavirusa najbolj ogroženo, zato moramo cepiti pol milijona ljudi.

V nadaljevanju je govoril o opoziciji in dejal, da igra v epidemiji umazano igro po formuli: "Čim slabše za državo, toliko boljše za KUL". Ob tem je poudaril, da so epidemijo uporabili kot politično orožje. "A v naši zgodovini se nikoli ni izšlo dobro, kadar so se politični cilji zasledovali ne glede na žrtve. Politični nasledniki tistih, ki so to že počeli, danes uporabljajo enako formulo."

Glede očitkov, da vlada pri sprejemanju omejitvenih ukrepov ne posluša stroke, je predsednik vlade dejal: "Mi ne poslušamo stroke, ki jo je prejšnja vlada dala v ospredje, kot je gospa Nina Pirnat, ki je rekla, da je to malo hujša gripa in da je treba kihati v rokav. Če bi poslušali to stroko, bi nam zdravstveni sistem razpadel že spomladi." Ob tem je dejal, da vlada posluša resno slovensko in evropsko stroko, pa tudi širše. Posebej je omenil, da je imel pred dnevi videokonferenco z ministrom za zdravje iz Tajvana. "To je država, ki se najbolj uspešno spopada s covidom, ker imajo izkušnje izpred skoraj 20 let, ko so imeli SARS." Ob tem je poudaril, da je tudi Evropska unija glede novega koronavirusa združila potenciale znanja.

Predsednik vlade je glede vložitve konstruktivne nezaupnica dejal, da gre pri tem za brutalen patetični izliv ideološkega sovraštva zoper drugače misleče. Dejal je, da bi v besedilo nezaupnice lahko napisali tudi: "Mi, prvorazredni, mislimo, da je oblast v Sloveniji rezervirana samo za nas, rojeni smo za to, da smo na oblasti, in vse, kar je proti temu, ogroža demokracijo."

V nadaljevanju pogovora je predsednik vlade govoril o dvojnih merilih, s katerimi se spoprijemamo v Sloveniji. Omenil je, da na družbenih omrežjih v zadnjih dveh tednih prejel nekaj sto groženj s smrtjo od oseb z imeni in priimki. "Nekatere grožnje preiskuje policija, tožilstvo pa načrtno blokira kakršno koli sankcioniranje. Če v Avstriji nekdo grozi kanclerju s smrtjo, dobi dve leti zapora, če pri nas nekdo grozi Borutu Pahorju, dobi enajst let zapora. Meni je grozil policist, ki ga je levica ob sankcijah branila, sodišče pa ga je nato vrnilo na delovno mesto." Ob tem je predsednik vlade dejal, da so nasilje na Kapitolu v Ameriki vsi obsodili. Hujše nasilje v Sloveniji pa obsodi samo demokratična stran, »kaviar levica« pa to nasilje zavije v svobodo izražanja. "Če grozijo predsedniku vlade z levice, je tisti, ki grozi, obsojen na enajst let zapora, če grozijo predsedniku vlade z desnice, pa je to svoboda izražanja." Ta dvojna merila so eden od ključnih problemov slovenske demokracije. "Če institucije in osrednji mediji podpirajo dvojna merila, s tem neposredno ubijajo demokracijo, in v Sloveniji se to dogaja celo v času epidemije." Ob tem je dodal, da so tudi v strankah KUL poslanci, ki ne odobravajo dvojnih meril, a so utišani in potisnjeni v ideološko sovraštvo.

V nadaljevanju pogovora je poudaril, da je v tem mandatu in v tej sestavi državnega zbora alternativa preprosta: "Ali imamo vlado, ki se kljub polenom pod noge bori in je uspešna, ali pa imamo vlado, ki je enkrat sama že razpadla in so vrgli puško v koruzo v času epidemije, vodila pa jo je nadkoalicijska, drastično radikalna stranka Levica." Ob tem je dodal, da tudi, če porušijo to vlado, nove vlade ne bo oziroma bo zelo hitro propadla, zaradi epidemije pa bomo plačali ceno.

Ob koncu pogovora je predsednik vlade dejal še, da je treba zdržati. "Imamo dovolj cepiva in vemo, da bomo epidemijo premagali." Ob tem je opozoril tudi, da Slovenija ni takšna, kot se prikazuje v osrednjih medijih. "Vem, da imamo podporo ljudi. Vsak dan jo čutim, dobim ogromno sporočil podpore." Pojasnil je, da je zdravorazumska večina dovolj močna in da je Slovenija odporna tako na koronavirus kot na sovraštvo, ki ga nekateri sejejo.