Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek s predstavniki turizma in gospodarstva o novih razvojnih priložnostih

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes mudil na delovnem obisku v treh belokranjskih občinah, Metlika, Črnomelj in Semič. Obisk je sovpadal z objavo podatkov o turističnem obisku te destinacije, ki je to poletje rekorden.

Minister Počivalšek na ogledu turistične destinacije Gače | Avtor: MGRT

Med občinami, v katerih je bilo v juliju ustvarjenih več kot 20.000 nočitev, se je število teh glede na julij 2019 najizraziteje povečalo v občinah Metlika, za 95 in Črnomelj, za 143 odstotkov.

Minister je izrazit porast zanimanja za to regijo pripisal turističnim bonom, velik del zaslug za to, da je postala Bela krajina hit letošnjega poletja pa gre po njegovem prepričanju pripisati tudi »pristni gostoljubnosti domačinov in zelo skladnem in tesnem sodelovanju vseh treh občin«. Turizem je, kot je poudaril na srečanju z vodstvi vseh treh občin, dejavnost, ki je brez sodelovanja in povezovanja ni, zato je županjo in župana pozval k še bolj odločnim skupnim aktivnostim. »Nova finančna perspektiva odpira mnogo prostora za uresničitev dobrih načrtov in če so ti povezani z novimi delovnimi mesti in priložnostmi za mlade, jih je vredno podpreti.«

Minister se je seznanil z načrti za razvoj letališke dejavnosti v Prilozju pri Metliki. Del pet-zvezdičnih turističnih doživetij je tudi dobra povezljivost vseh turističnih destinacij znotraj Slovenije, k čemur bi lahko vzpostavitev rednih storitev na področju letalskih turističnih prevozov, veliko pripomogla.

Minister je obiskal tudi osrednje belokranjsko-dolenjsko smučarsko središče Gače, kjer se upravljalci že vrsto let trudijo vzpostaviti zanimivo ponudbo skozi vse leto, ob tem pa se – ob stalnemu pomanjkanju naravnega snega in pravih zim, srečujejo z vrsto administrativnih težav. Kot so poudarili tudi predstavniki belokranjskih občin, je projekt oživitve in ohranitve Gač kot rekreativnega središča, prevelik zalogaj za lokalne skupnosti, zato si želijo več podpore s strani države.

Vodstva občin so ministra podrobno seznanila tudi z načrti na gospodarskem področju. Vse tri belokranjske občine imajo urejene poslovne cone, za katere je med investitorji čedalje več interesa. Minister je izpostavil program spodbujanja gospodarskih investicij, ki se je doslej izkazal za uspešnega. »Gospodarstvo je motor razvoja. Dobra delovna mesta pa jamstvo, da obmejna območja, kot je Bela krajina, na srednji in dolgi rok ne bodo izgubljala mladih ljudi in njihovega znanja.«

Načrte, ki mu jih je predstavilo vodstvo belokranjskega razvojno informacijskega centra ter projekti, ki jih v njihovem podjetniškem inkubatorju razvijajo mladi podjetniki je minister ocenil »kot najboljši primer tega, kar mladi v Beli krajini potrebujejo«. Kot je dejal, mora Bela krajina znova postati regija, v kateri ne bo lepo samo živeti, temveč se bo v njej mogoče tudi ustvarjalno izražati in delovati.

Minister Počivalšek je na obisku sogovornikom predstavil nekatere aktualne razpise za podporo gospodarstvu in zagotovil nadaljnjo podporo vsem razvojni programom, namenjenim obmejnim območjem.