Skip to main content

Minister Cerar meets Foreign Minister Al-Malki to discuss Gaza situation

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes sešel s palestinskim ministrom za zunanje zadeve in razseljene osebe dr. Riadom Malkijem, ki se v Ljubljani mudi na delovnem obisku. Reden dialog s palestinskimi sogovorniki je za Slovenijo dragocen za celovito razumevanje dogajanja v bližnjevzhodni regiji in razmer v Palestini.

Minister dr. Miro Cerar in palestinski minister dr. Avtor: STARiad Malki | Author STA

1 / 3

»Slovenija podpira vse pobude OZN za zmanjševanje napetosti z Izraelom. Naša država kot dejavna članica EU zagovarja stališče, da je v izraelsko-palestinskem sporu edina sprejemljiva rešitev v obliki dveh držav, s Palestino znotraj meja iz leta 1967 in Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav. Bližnjevzhodni mirovni proces se žal že dlje časa ne premakne z mrtve točke. Politika spreminjanja razmer na terenu ne prispeva k tvornemu iskanju politične rešitve spora,« je po pogovorih ocenil slovenski minister.

»Slovensko delovanje v Organizaciji združenih narodov je tradicionalno usmerjeno v varstvo in spodbujanje človekovih pravic, spoštovanje mednarodnega prava ter spodbujanje koncepta človekove varnosti. Slovenija podpira prizadevanja Palestine glede članstva v mednarodnih organizacijah in pri vzpostavitvi lastne države,« je še dejal minister dr. Cerar.

Ministra sta se pogovarjala o možnostih tesnejšega sodelovanja v gospodarstvu in kulturi ter pri promociji turizma. Govorila pa sta tudi o varnostnih vprašanjih v regiji in napetostih v Perzijskem zalivu.

Slovenija po svojih močeh pomaga prebivalcem Gaze pri lajšanju humanitarnih razmer. Decembra lani je zunanje ministrstvo nakazalo največjo humanitarno donacijo doslej za postavitev obrata za razsoljevanje vode, za kar bo Slovenija namenila pol milijona, Evropska komisija pa dodatnih 70 milijonov evrov.

»Slovenija se zaveda poslanstva in pomena dela Agencije ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu. Zaskrbljeni smo, ker bo zaradi zmanjšanja sredstev za njeno delovanje ogroženo šolanje več kot pol milijona otrok v šolah, ki jih agencija finančno podpira,« je na pogovorih dejal slovenski minister. Slovenija je za delovanje UNRWA v obdobju 2018–2020 namenila 165.000 evrov.

Palestinski minister se je zahvalil za slovensko politično podporo in pomoč pri rehabilitaciji žrtev konflikta iz Gaze. Na zdravljenje v Sočo je v zadnjih desetih letih prišlo 109 otrok, ki so pretrpeli poškodbe med napadi na Gazo. Še dodatnih tristo se jih v okviru skupnega projekta Mednarodne fundacije za razminiranje ITF in URI Soča zdravi v Gazi. Otrokom iz Gaze pomaga tudi fundacija nekdanjega predsednika dr. Danila Türka, ki je skupaj z ITF na rehabilitacijo v Slovenijo pripeljala že okoli 170 otrok.

»Slovenija s pomočjo ITF in strokovnjakov URI Soča v betlehemski bolnišnici Harmallah vzpostavlja center za rehabilitacijo žrtev konfliktov z Zahodnega brega in Gaze,« je še pojasnil slovenski minister. Center financira Sklad za mednarodni razvoj OPECA, zunanje ministrstvo pa zagotavlja sredstva usposabljanje osebja v URI Soča.

Palestinski minister se sestal tudi s predsednikom Državnega zbora Dejanom Židanom, predsednikom Odbora za zunanjo politiko Matjažem Nemcem in predsednikom Skupine prijateljstva s Palestino Matejem T. Vatovcem.