Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

  • Evropska komisija je 1. decembra 2022 začela največje javno posvetovanje o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti evropskih raziskav in inovacij, ki zajema obdobje 2014-2027. Evropska komisija bo zbirala vaše prispevke, ki bodo uporabljeni za naknadno vrednotenje Obzorja 2020 (2014-2020), vmesno vrednotenje programa Obzorje Evropa (2021-2027) in prihodnji Strateški načrt Obzorje Evropa, za leta 2025–2027.

  • Predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič sta obiskala Narodno univerzitetno knjižnico (NUK). Z ravnateljem NUK Viljemom Lebnom sta si ogledala prostore, nato pa sta predstavila načrte vlade glede NUK II. Gradnja se bo predvidoma začela leta 2023 in končala 2026.

  • Univerza v Ljubljani in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta podpisala pogodbi o sofinanciranju izgradnje novega objekta Veterinarske fakultete in kampusa Medicinske fakultete na Vrazovem trgu.

Aktualno

Dogodki

  do

Mesec znanosti 2022

V letu 2022 se Mesec znanosti vrača v svoji bolj uveljavljeni podobi. Od konca septembra do konca decembra se bodo zvrstili številni dogodki na različnih področjih znanosti in znanstvene politike. Med njimi bodo tudi nekatere novosti kot so Dan odprte znanosti 2022 in dan odprtih vrat slovenskih superračunalnikov ter uveljavljeni dogodki kot je podelitev nacionalnih nagrad na področju znanosti in inovacij, delavnice od duševnem zdravju raziskovalcev Mlade akademije in letni posvet raziskovalcev v tujini, ki ga organizira društvo VTIS.

  do
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana
(TV prenos na RTV SLO)

Podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti

Republika Slovenija izjemne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti nagrajuje že vse do leta 1997. O nagradah in priznanjih odloča Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki vsako leto podeli največ 15 nagrad in priznanj.

  do
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Masarykova 16
Velika dvorana

Evropska misija "Mesta": Določanje prvih korakov k podnebno nevtralnemu mestu

Namen dogodka je odpreti razpravo o prvih korakih, ki so potrebni, da mesto stopi na poti podnebne nevtralnosti. Osrednji del dogodka bodo predstavljale 3 delavnice, ki se bodo posvečale javnemu potniškemu prometu, energetski učinkovitosti in krožnemu gospodarstvu.
Dogodek bo predstavljal vzorčen primer vključevanja deležnikov v proces odločanja pri obravnavi široke tematike podnebne nevtralnosti. Prinesel bo nabor konkretnih in uresničljivih ukrepov, ki se jih morajo mesta lotiti na samem začetku procesa doseganja podnebne nevtralnosti do 2030.