Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje ministrov za izobraževanje, raziskave, šport in mladino

do
Ministri za izobraževanje, raziskave, šport in mladino držav članic EU se bodo v prihodnjih dneh sestali na neformalnem virtualnem srečanju.

V petek, 27. novembra, se bo ministrica prof. dr. Kustec sestala z ministri Sveta EU, zadolženimi za raziskave. V ospredje bodo postavili razpravo o novih investicijskih ciljih za raziskave in inovacije - kako zasledovati cilj treh odstotkov BDP vsake države članice za raziskave in razvoj. Slovenija je v dosedanjih stališčih zagovarjala ambiciozen pristop Evropske komisije, istočasno pa opozarja na potrebo po večji učinkovitosti in boljših rezultatih vlaganj ter povezovanja raziskav z ostalimi področji. Ministrica dr. Simona Kustec bo na srečanju predstavila tudi prednostna področja predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. 

V ponedeljek, 30. novembra, sledi neformalna konferenca Sveta ministrov, pristojnih za izobraževanje in mladino. Naslavljali bodo ključna vprašanja - kam gre izobraževanje in ali so spremembe, ki se trenutno dogajajo v družbi, priložnost ali izziv za izobraževanje? Kako opredeliti Evropski izobraževalni prostor? Kaj nam je prinesel Covid-19, kako je spremenil izobraževanje ter kako ob tem zasledujemo evropske ključne cilje? Ministrica prof. dr. Simona Kustec bo predstavila strateški pogled na vizijo izobraževanja. Že v dopoldanskem času bodo zasedali ministri za mladino, ki bodo v ospredje postavili izzive mednarodnih izmenjav in čezmejnih prostovoljstev v času krize Covid-19.

V torek, 1. decembra, se bodo sestali ministri, zadolženi za šport. Razpravljali bodo o posledicah, ki jih je covid-19 prinesel na področju športa, predvsem športnih tekmovanj. Ministrica prof. dr. Simona Kustec bo predstavila stanje na področju športa v Sloveniji, ministri pa bodo naslovili tudi vprašanje, kaj lahko naredimo na EU ravni za boljši odziv športa v prihodnjih kriznih situacijah.