Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Na pobudo predsednika vlade Janeza Janše Narodni in univerzitetni knjižnici v hrambo predan izvod Dalmatinove Biblije

  Na pobudo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše je bil Narodni in univerzitetni knjižnici v hrambo predan izvod Biblije, s celotnim naslovom Biblia, tu ie, vse Svetu pismu, Stariga inu Noviga testamenta, ki je bil do sedaj hranjen na gradu Brdo pri Kranju. Biblijo je prevedel in leta 1584 izdal Jurij Dalmatin. Predaja Biblije je potekala v sredo, 28. oktobra 2020, s strani Narodne in univerzitetne knjižnice sta jo prevzela ravnatelj Viljem Leban in vodja Oddelka za zaščito in restavriranje Andreja Kozjek. Narodna in univerzitetna knjižnica je izvod Biblije umestila med druga dela zbirke protestantskih tiskov, ki spadajo med največje dragocenosti knjižnice.

 • Nove informacije za javni agenciji, javni sklad in javne zavode s področja kulture v zvezi z omejitvami izvajanja kulturnih dejavnosti in druge splošne informacije

  Začel je veljati Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, številka 157/20), ki določa novo izjemo od prepovedi ponujanja storitev neposredno potrošnikom za knjižnice.

 • Video

  Kriza je priložnost za lepšo prihodnost

  O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so na popoldanski novinarski konferenci sodelovali strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar, Robert Masten iz Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani in vladni govorec Jelko Kacin.

 • Spremembe in dopolnitve Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

  Vlada je na dopisni seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji ter sprejela sklep, s katerim je odločila, da se za namen obvladovanja širjenja okužb s COVID-19, v javnih zdravstvenih in socialnih zavodih iz blagovnih rezerv uporabi določeno blago.

 • Poziv zdravstvenim domovom k zagotovitvi zadostnega števila kadra za zdravljenje obolelih s COVID-19 v bolnišnicah

  Ministrstvo za zdravje je pozvalo vse zdravstvene domove, da nemudoma pristopijo k dogovorom z bližnjimi bolnišnicami in zagotovijo kadre, kjer so potrebe za učinkovito obvladovanje epidemije COVID-19 največje. V polnem razmahu epidemije sta ključna sodelovanje in vzajemna pomoč.

 • Neformalna videokonferenca ministrov za zdravje

  Danes je potekala neformalna videokonferenca ministrov za zdravje Evropske unije, ki jo je pripravilo nemško predsedstvo Svetu Evropske unije. Predsedoval ji je nemški minister za zdravje Jens Spahn. Na videokonferenci je sodelovala tudi evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides in direktorica Evropskega centra za obvladovanje nalezljivih bolezni (ECDC) Andrea Amon. V razpravi je sodelovalo vseh 27 držav članic. Slovenijo je na konferenci predstavljala državna sekretarka dr. Tina Bregant.

 • Vlada sklenila podaljšati ukrepe iz odlokov za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19

  Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sklenila, da se na podlagi presoje Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 podaljša veljavnost odlokov o ukrepih in omejitvah za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19. Sprejela je tudi Informacijo o pogajanjih z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja glede povračila stroškov prevoza na delo in z dela.

 • Evropska sredstva za odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave na območju Ptuja

  V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko smo izdali odločitev o finančni podpori za projekt »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Mestna občina Ptuj«, ki ga bo izvajala Mestna občina Ptuj. Za 12,2 milijona evrov vreden projekt bo Kohezijski sklad prispeval dobrih 5,5 milijona evrov.

 • Video

  Državna sekretarka Bregant: »Vztrajnost nas bo pripeljala do cilja«

  Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant in vladni govorec Jelko Kacin.

 • Za teden dni podaljšane počitnice za osnovne in glasbene šole, za ostale izobraževanje na daljavo

  Na novinarski konferenci, ki je bila 30. oktobra, je ministrica prof. dr. Simona Kustec predstavila, kako bo pouk potekal v tednu od 2. do 6. novembra. Za osnovne in glasbene šole podaljšujemo počitnice za en teden. Srednje šole bodo pouk izvajale na daljavo, prav tako bo na daljavo potekalo izobraževanje odraslih, višje strokovne šole ter visokošolski zavodi pa izvajajo izobraževalni proces na daljavo, po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami. Odprti ostajajo tudi zavodi za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami.

 • Zdaj stopimo skupaj, pa čeprav narazen, in upoštevajmo ukrepe!

  Ministrstvo za obrambo je v sodelovanju z ministrom mag. Matejem Toninom in sodelavci ministrstva, Uprave za zaščito in reševanje ter pripadniki Slovenske vojske pripravilo krajši promocijski film, v katerem minister poziva vse, naj upoštevajo ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

 • Avtomatično podaljšanje veljavnosti terminskih vozovnic IJPP

  Ministrstvo za infrastrukturo je podpisalo sklep, s katerim se imetnikom mesečnih, polletnih in letnih vozovnic IJPP avtomatično podaljša veljavnost, saj jih zaradi neobratovanja javnega potniškega prometa niso mogli koristiti.

 • Na dveh javnih razpisih več kot 13 milijonov evrov za naložbe v kmetijska gospodarstva

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo danes v Uradnem listu objavilo dva javna razpisa iz naslova podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva v višini 13.015.046 evrov. Od tega je 9.015.046 evrov namenjenih za naložbe v ureditev hlevov, skladišč za krmo ter objektov za skladiščenje živinskih gnojil in nakup pripadajoče opreme, 4.000.000 evrov pa za kolektivne naložbe v ureditev zbirnih centrov ter nakup pripadajoče opreme za namen prve prodaje rastlinskih pridelkov. Vložitev vloge poteka od 23. novembra 2020 do vključno 27. januarja 2021 do 23.59. ure.

 • Predsednik vlade Janez Janša: Protikoronski ukrepi bodo podaljšani za teden dni

  Predsednik vlade Janez Janša je po večernem posvetu ožje vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine prek Twitterja po zaključku posveta sporočil, da bo število obolelih za covidom-19 glede na projekcije žal vsaj še nekaj časa naraščalo. "Ukrepi bodo zato podaljšani za teden dni," je napovedal.

 • Pripadniki Slovenske vojske sodelujejo pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa

  Danes so pripadniki Slovenske vojske, skladno z zahtevo Civilne zaščite Republike Slovenije, preselili laboratorij Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Slovenska vojska v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa sodeluje od začetka epidemije v Sloveniji. Od četrtka, 22. oktobra, so sile Slovenske vojske v takojšnji pripravljenosti nuditi pomoč prebivalcem Republike Slovenije. Več kot 200 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, katerih število se po potrebi poveča, je na voljo za pomoč sistemu zaščite in reševanja.

 • Evropska sredstva za kanalizacijo v porečju Savinje

  V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko smo izdali odločitev o finančni podpori za projekt »Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Savinje – Občina Celje, Štore, Vojnik«, ki ga bodo izvajale Mestna občina Celje, Občina Štore in Občina Vojnik. Za 11,1 milijona evrov vreden projekt bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 4,7 milijona evrov.

 • Minister Tonin sprejel veleposlanika Ljudske republike Kitajske

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je na vljudnostnem obisku na Ministrstvu za obrambo sprejel veleposlanika Ljudske republike Kitajske v Republiki Sloveniji Wang Shunqinga.

 • Pojav aviarne influence na Nizozemskem

  Nizozemska je včeraj obvestila Evropsko komisijo o potrditvi aviarne influence podtipa H5 pri starševski jati kokoši. Patogenost še ni določena, na podlagi visoke smrtnosti in drugih kliničnih znakov pa predvidevajo, da gre za visoko patogeno aviarno influenco (HPAI). Veterinarske oblasti so uvedle ukrepe v skladu z zakonodajo EU.

 • 80 odstotno nadomestilo v primeru obveznosti varstva otrok

  S protikoronskim paketom (PKP) 5, to je z Zakonom o ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), smo posebej uredili podlago odsotnosti z dela v primerih varstva otrok. V primerih, ko je onemogočeno institucionalno varstvo otroka (otroci do vključno 5. razreda osnovne šole), zaradi česar nastopi obveznost zagotavljanja varstva otroka na način, da delavec ne more opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, se takšna nemožnost opravljanja dela oz. odsotnost z dela delavca v skladu z veljavno delovnopravno ureditvijo presoja v okviru instituta višje sile. Višja sila daje delavcu tako pravico do odsotnosti kot tudi do nadomestila za odsotnost v višini 80 odstotkov osnove.

 • Poklon padlim v vojni za Slovenijo

  Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za obrambo Matej Tonin in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj so se ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve na ljubljanskih Žalah poklonili padlim pripadnikom slovenske policije in vojske v osamosvojitveni vojni.