Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Meroslovje v digitalnih okoljih

    Včeraj, 21. marca 2024 je v Portorožu, okviru 43. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti, potekal dogodek, Meroslovje v digitalnih okoljih, pod organizacijo Urada RS za meroslovje in Fakultete za organizacijske vede Kranj.

  • Minister Matjaž Han, v Celju otvoril prenovljen laboratorij za plemenite kovine

    Minister za gospodarstvo, turizem in šport g. Matjaž Han je danes, 13. marca 2024, na Uradu Republike Slovenije za meroslovje v Celju, otvoril prenovljen laboratorij za plemenite kovine. Laboratorij, kjer se preskušajo in označujejo izdelki iz plemenitih kovin, vsako leto zagotovi skladnost za cca 130000 izdelkov oziroma 1500 kg plemenitih kovin (zlata, srebra, paladija in platine).

  • Na trg Združenega kraljestva z oznako CE

    Združeno kraljestvo (ZK) namerava spomladi 2024 sprejeti zakonodajo, ki bo brez časovnih omejitev dovoljevala dajanje izdelkov z oznako CE in obrnjeno oznako epsilon na trg v ZK.

  • Republika Italija pristopila h Konvenciji o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin

    15. decembra 2023 je Republika Italija postala 22. članica mednarodne Konvencije o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin.

  • Meroslovna podpora v biologiji in kemiji

    Na Nacionalnem inštitutu za biologijo je pretekli teden potekal dogodek Meroslovna podpora v biologiji in kemiji s poudarkom na metodah molekularne biologije (angleško polymerase chain reaction- PCR). Dogodek je potekal v okviru projekta, Izhodišča za vzpostavitev sistema za identifikacijo in izmenjavo meroslovnih potreb na področju biokemijske analitike - Met4Lab.

  • Letno strokovno srečanje imenovanih oseb za izvajanje overitev meril

    Aktivnosti stalnega nadzora in kakovostnega poslovanja ter predajanja znanj je tudi letno strokovno srečanje imenovanih oseb za izvajanje overitev meril. Letos je srečanje potekalo v Kongresnem centru Camino v Žalcu in se ga je udeležilo veliko število imenovanih oseb, ki so z deljenjem svojih izkušenj iz prakse še dodatno obogatili program in zaključno razpravo.

  • Veliki jesenski živilski seminar

    V organizaciji Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na Gospodarski zbornici Slovenije je potekal že tradicionalni veliki jesenski živilski seminar katerega osrednja tema je bila verifikacija sistema upravljanja varnosti živil.

  • Dan odprtih vrat za srednje šole

    Letos obeležujemo že 15 let od kar Urad Republike Slovenije za meroslovje (Urad) organizira Dneve odprtih vrat za srednje šole. Namen tega dogodka je dijakom in profesorjem predstaviti področje meroslovja in pomen merjenj v praksi.

  • Preverjanje izvajalcev meril v okviru Modula 8

    Med 9. in 12. oktobrom je v okviru Modula 8, na bencinskem servisu v Postojni, potekalo preverjanje usposobljenosti izvajalcev overitev merilnikov tlaka v pnevmatikah. Modula se je udeležilo petnajst metrologov iz šestih imenovanih oseb (IO).

  • Urad izboljšal kalibracijske in merilne zmogljivosti na področju prostornine

    V laboratoriju za prostornino Urada za meroslovje smo na podlagi uspešnih sodelovanj v mednarodnih medlaboratorijskih primerjavah najvišjega meroslovnega nivoja izboljšali dve kalibracijski in merilni zmogljivosti (angleško Calibration and measurement Capability – CMC) objavljeni v podatkovni bazi mednarodnega urada za uteži in mere (francosko Bureau International des Poids et Mesures - BIPM).

  • Spletna delavnica Meroslovne potrebe na področju kemije, biologije in medicine

    28. septembra 2023 je bila izvedena zelo zanimiva spletna delavnica z naslovom Meroslovne potrebe na področju kemije, biologije in medicine. Katere namen je bil poglobiti sodelovanje z uporabniki in bolje poznati njihove meroslovne potrebe, kar je ključno zlasti pri razvoju razvoj novih področij, kamor ta hip sodijo merjenja v medicini in bio-analitiki.

  • Spremembe Pravilnika o merilnih instrumentih

    V veljavo je stopila sprememba Pravilnika o merilnih instrumentih, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 98/2023.

  • 90. Zasedanje Stalnega Odbora Konvencije o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin

    Urad Republike Slovenije za meroslovje se je 11. septembra 2023 udeležil 90. zasedanja Stalnega odbora Konvencije o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin, ki je tokrat potekalo v Edinburghu (Združeno kraljestvo). Zasedanju je predsedoval Scott Walter (Edinburški urad za preskuse).

  • »Barve Slovenije so v gospodarstvu, turizmu in športu prepoznane po vsem svetu«

    V Celju se je danes odprl 55. mednarodni obrtni sejem MOS, ki se ga je udeležil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. V svojem nagovoru se je dotaknil tudi nedavnih poplav in poudaril prizadevanja, da bi bila predplačila pomoči prizadetim podjetjem čim prej izplačana.

  • Objavljen je razpis za projekte Evropskega partnerstva za meroslovje

    Od 23. junija do 2. oktobra 2023 je odprt razpis za projekte Evropskega partnerstva za meroslovje, v katerem lahko poleg Urada Republike Slovenije za meroslovje in priznanih nosilcev nacionalnih etalonov (NNE) sodelujejo tudi zunanji partnerji.

  • Zagotavljanje veljavnosti rezultatov kontrole na področju meroslovja

    Na Dnevu akreditacije, ki je letos potekal 8. junija 2023 na Brdu pri Kranju, je bil glavni poudarek na vlogi akreditacije pri zagotavljanju podpore v prihodnosti svetovne trgovine. Na strokovnem delu dogodka je o tej tematiki na področju meroslovja spregovoril tudi mag. Matej Grum, vodja sektorja za fizikalna merjenja na Uradu Republike Slovenije za meroslovje.

  • Izvedeno preskušanje nove generacije Dopplerjevih merilnikov hitrosti 77 GHz

    Urad Republike Slovenije za meroslovje je v petek, 19. maja 2023, na zaprtem cestnem poligonu Avto moto zveze Slovenije (AMZS) Vransko izvedel preskušanje nove generacije Dopplerjevih merilnikov hitrosti 77 GHz ter lastne referenčne merilne opreme s pomočjo električnega vozila Tesla X Plaid.

  • Predstavitveni film ob dnevu meroslovja

    Trgovina s hrano predstavlja kar 20 procentov svetovne trgovine, zato merjenja na področju prehrane in prehranske verige igrajo odločilno vlogo za kakovost hrane ter konkurenčnost ponudnikov.

  • Obeležili svetovni Dan meroslovja 2023

    Urad Republike Slovenije za meroslovje je skupaj s Sekcijo proizvajalcev, uporabnikov in distributerjev merilne opreme – SiMER na Gospodarski zbornici Slovenije organiziral Dan meroslovja, ob spominu na podpis pomembne mednarodne pogodbe, Metrske konvencije, leta 1875 v Parizu.

  • EURAMET srečanje kontaktnih oseb tehničnega odbora za pretok potekalo v Sloveniji

    Urad Republike Slovenije za meroslovje je gostil pomembno srečanje kontaktnih oseb tehničnega odbora za pretok iz vseh evropskih nacionalnih meroslovnih inštitucij (NMI) in imenovanih inštitutov (DI). Srečanje je potekalo od 18. do 20. aprila 2023, v Ljubljani. Vse udeležence je v uvodu pozdravil tudi direktor Urada, dr. Samo Kopač.