Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Poziv k uvrstitvi na seznam strokovnjakov za izvedbo storitve IP Scan Enforcement

    Zainteresirane strokovnjake s področja intelektualne lastnine vabimo k sodelovanju pri izvajanju storitve s področja uveljavljanja pravic intelektualne lastnine (poimenovane IP Scan Enforcement) v okviru Sklada za pomoč malim in srednje velikim podjetjem Urada Evropske unije za intelektualno lastnino.

  • Evropski patentni urad je predstavil strateški načrt do leta 2028

    Upravni svet Evropske patentne organizacije je včeraj sprejel nov strateški načrt Evropskega patentnega urada, ki predstavlja pomemben korak naprej v prizadevanjih za trajnost poslovanja. Strateški načrt temelji na petih dejavnikih in vključuje kazalnike uspešnosti, ki bodo zainteresiranim stranem omogočili vpogled v napredek v okviru vsakega dejavnika.

  • Seznam strokovnjakov za izvajanje storitve IP Scan Enforcement

    Objavljen je seznam strokovnjakov s področja intelektualne lastnine, ki bodo v Sloveniji za mala in srednje velika podjetja (MSP) izvajali storitev s področja uveljavljanja pravic intelektualne lastnine (poimenovane IP Scan Enforcement) v okviru Sklada za pomoč malim in srednje velikim podjetjem Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO).

  • Podpis memorandumov prinaša okrepljeno sodelovanje s portugalskim in latvijskim uradom

    Včeraj se je zaključilo trilateralno srečanje Urada za intelektualno lastnino, Portugalskega inštituta za industrijsko lastnino in Latvijskega patentnega urada. Namen srečanja je bil podpis memorandumov o soglasju in delitev znanja ter primerov dobrih praks, zlasti na področju neživilskih geografskih označb, avtorskega prava in podeljevanja patentov.

  • Umetniška dela, ki prehajajo v javno domeno v 2024: kaj to pomeni za ustvarjalnost?

    Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Intellectual Property Office - EUIPO) je v svojem februarskem novičniku objavil članek o procesu, ki opisuje lastnost avtorskih pravic, in sicer prehod umetniških del v javno domeno. Kaj to pravzaprav pomeni za ustvarjalni svet in umetniška dela?

  • Izdano novo dovoljenje za kolektivno upravljanje sorodnih pravic

    Urad za intelektualno lastnino je 16. februarja 2024 kolektivni organizaciji AIPA, k. o. izdal dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic soavtorjev avdiovizualnih del.

  • Nagradni razpis za izjemne dosežke na področju oblikovanja DesignEuropa Awards

    Do 15. marca je odprt razpis Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office – EUIPO) za izjemne dosežke na področju oblikovanja DesignEuropa Awards. Nagrada poudarja pomen kvalitetnega oblikovanja in njegov vpliv na gospodarski, družbeni, kulturni in okoljski razvoj.

  • Brošura Mediacija v sporih na področju intelektualne lastnine

    Urad Evropske unije za intelektualno lastnino je pripravil brošuro o mediaciji kot eni izmed oblik alternativnega reševanja sporov (ARS) v primerih sporov na področju intelektualne lastnine. V njej so med drugim predstavljene prednosti mediacije in informacije, kako mediacija običajno poteka. Brošura je na voljo v slovenskem jeziku.

  • Izdani novi dovoljenji za kolektivno upravljanje sorodnih pravic

    Urad za intelektualno lastnino je 26. januarja 2024 kolektivni organizaciji AIPA, k. o. izdal dve dovoljenji za kolektivno upravljanje sorodnih pravic.

  • Predstavitev novosti Odborov za pritožbe Urada Evropske unije za intelektualno lastnino

    Strokovnjaki Odborov za pritožbe Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office - EUIPO) so danes slovenski zainteresirani javnosti predstavili novosti in praktične primere reševanja pritožb na področju znamk in modelov. Dogodka se je udeležilo večje število zastopnikov, sodnikov in drugih strokovnjakov s področja intelektualne lastnine.

  • Razpis za nagrade za mala in zagonska podjetja, ki uspešno uporabljajo intelektualno lastnino

    Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization – WIPO) je objavila razpis za podelitev globalnih nagrad malim in zagonskim podjetjem, ki s pomočjo pravic intelektualne lastnine uresničujejo svoje poslovne ideje. Lani je to prestižno nagrado prejelo slovensko podjetje Aerosol d.o.o.

  • Poziv k uvrstitvi na seznam strokovnjakov za izvedbo storitve IP Scan Enforcement

    Zainteresirane strokovnjake s področja intelektualne lastnine vabimo k sodelovanju pri izvajanju storitve s področja uveljavljanja pravic intelektualne lastnine (poimenovane IP Scan Enforcement) v okviru Sklada za pomoč malim in srednje velikim podjetjem Urada Evropske unije za intelektualno lastnino.

  • 20 milijonov nepovratnih sredstev za pomoč evropskim podjetjem na področju intelektualne lastnine

    Urad EU za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office - EUIPO) je objavil razpis za pomoč malim in srednje velikim podjetjem (MSP) s sedežem v EU na področju intelektualne lastnine.

  • Izobraževanje za strokovnjake s področja intelektualne lastnine

    Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office - EUIPO) 23. januarja 2024 organizira izobraževanje za strokovnjake s področja intelektualne lastnine, ki so zainteresirani za izvajanje storitve s področja uveljavljanja pravic intelektualne lastnine »IP Scan Enforcement«.

  • Skupni sporazum, sklenjen med SAZOR GIZ k. o. in Gospodarsko zbornico Slovenije

    Prejeli smo več vprašanj v zvezi s Skupnim sporazumom o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji, ki sta ga sklenila Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja SAZOR GIZ k. o. in Gospodarska zbornica Slovenije (v nadaljevanju: Skupni sporazum).

  • Možnost kandidature za direktorja Centra za mediacijo in arbitražo za patente

    Obveščamo vas, da je odprta možnost kandidature za mesto direktorja Centra za mediacijo in arbitražo za patente (Center), ki deluje v okviru Enotnega sodišča za patente.

  • Pregled dosežkov urada v 2023 in statistika nacionalnih prijav patentov, znamk in modelov

    V letu 2023 smo izvedli številne dejavnosti za promocijo intelektualne lastnine in močno okrepili mednarodno sodelovanje. Statistika števila prijav in podeljenih nacionalnih patentov v obdobju od januarja do oktobra 2023 je nižja kot v enakem obdobju lani, zabeležili pa smo za 6,8 odstotka več prijav znamk in za kar 63 odstotkov več prijav modelov.

  • Sporazum z Evropskim patentnim uradom prinaša nižje pristojbine za poizvedbe o stanju tehnike

    Evropski patentni urad in Urad za intelektualno lastnino sta podpisala upravni sporazum, na podlagi katerega bo določenim prijaviteljem nacionalnih patentnih prijav in imetnikom slovenskih patentov zagotovljena finančna podpora v obliki znižanja pristojbine za poizvedbo, ki jo bo izvedel Evropski patentni urad v okviru delovnega sporazuma, podpisanega 4. septembra letos.

  • Okrepitev sodelovanja z Višegrajskim patentnim inštitutom

    Urad za intelektualno lastnino in Višegrajski patentni inštitut (VPI) sta danes sklenila Memorandum o soglasju. Cilj memoranduma je s skupnimi dejavnostmi podpreti inovacijske ekosisteme Slovenije in štirih držav VPI.

  • V EU leta 2022 zaseženih 86 milijonov ponarejenih predmetov v vrednosti več kot 2 milijardi evrov

    Skupno poročilo Urada Evropske unije za intelektualno lastnino in Evropske komisije ugotavlja, da je bilo leta 2022 v Evropski uniji (EU) na zunanji meji in na notranjem trgu zaseženih približno 86 milijonov ponarejenih predmetov v vrednosti več kot 2 milijardi evrov, kar pomeni 3-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2021.