Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Nova Evropska kartica za invalide bo invalidom olajšala potovanje po EU

  Evropska kartica za invalide, skupaj s prenovljeno parkirno kartico za invalide, bo omogočila lažje potovanje po EU in dostop do številnih storitev ter prednostnega obravnavanja na enakopravni osnovi za invalide. To bo olajšalo življenje invalidom in jim omogočilo, da bolj neovirano uživajo vse prednosti potovanja in storitev po Evropi.

 • Ministrica Fajon vztrajno o nujnosti takojšnjega humanitarnega premirja v Gazi

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je udeležila neformalnega videokonferenčnega srečanja ministrov EU za zunanje zadeve o razmerah v Izraelu in regiji.

 • Slovenija vztrajno in odločno podpira okrepljeno sodelovanje med EU in Zahodnim Balkanom

  Podpredsednica Vlade RS in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je pozno popoldan v Bruslju sodelovala na srečanju zunanjih ministrov Evropske unije in šestih držav Zahodnega Balkana. Že drugo skupno srečanje letos je bilo namenjeno poglabljanju sodelovanja med EU in zahodnobalkanskimi državami na področju skupne zunanje in varnostne politike.

 • Odziv na širitveni sveženj 2023

  Evropska komisija je 8. novembra 2023 objavila širitveni sveženj za Zahodni Balkan in Turčijo ter prvič tudi za Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo. Širitveni sveženj vsebuje pregled in oceno stanja po ključnih področjih, kjer je potreben reformni napredek v posameznih državah.

 • Tanja Fajon: "Želim si, da bi bila leta 2030 EU razširjena, opolnomočena in bolj angažirana v svetu"

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v Berlinu sodelovala na ministrski konferenci z naslovom "Večja in močnejša Unija", ki jo je gostila nemška zvezna ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock. Udeleženci so razpravljali o tem, kako se lahko EU in njene prihodnje članice čim bolj pripravijo na širitev, ki je v novi geopolitični realnosti postala nujnost.

 • Slovenija z dodatnim humanitarnim prispevkom za Gazo

  Vlada Republike Slovenije je včeraj, 27. oktobra 2023, sprejela sklep, da Svetovnemu programu za hrano nameni 150.000 evrov za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu na območju Gaze.

 • Na Svetu za notranje zadeve o stanju v schengenskem območju

  Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je udeležil Sveta za pravosodje in notranje zadeve v Luksemburgu.

 • Slovenija se zavzema za prepoved uporabe glifosata

  V Bruslju je danes potekal sestanek zakonodajne sekcije za fitofarmacevtska sredstva v okviru Stalnega odbora za rastline, živali, hrano in krmo. Potekalo je glasovanje držav članic o zakonodajnem predlogu Evropske komisije, na katerem se je odločalo glede podaljšanja odobritve aktivne snovi glifosat.

 • Notranji ministri EU v Bruslju zlasti o migracijah

  Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je udeležil zasedanja Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve v Bruslju.

 • Državni sekretar Štucin na Svetu EU za splošne zadeve

  Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil rednega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve v Bruslju. Z razpravo o obrazloženem osnutku dnevnega reda so člani Sveta opravili priprave na oktobrsko zasedanje Evropskega sveta. V tem okviru so izmenjali mnenja o Ukrajini, reviziji Večletnega finančnega okvira za obdobje od 2021 do 2027, o gospodarskih vprašanjih ter zunanjih vidikih migracij.

 • Ministrica Šinko: »Potrebna bo znatna pomoč v sektorju kmetijstva, gozdarstva in ribištva«

  Na današnjem zasedanju Sveta za kmetijstvo in ribištvo so se ministri EU seznanili s škodo, ki jo je utrpelo slovensko kmetijstvo, gozdarstvo in akvakultura zaradi nedavnih poplav in plazov. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je v predstavitvi dejala, da je ministrstvo takoj po ujmi pristopilo k zbiranju podatkov o škodi in pripravi nujnih ukrepov pomoči.

 • Odziv na zadnji nagovor predsednice Evropske komisije v tem mandatu o stanju v Uniji

  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je imela danes v Evropskem parlamentu svoj zadnji nagovor o stanju v Uniji v tem mandatu, v katerem je podala oceno izpolnjenih političnih usmeritev in podala pregled izzivov do evropskih volitev v prihodnjem letu.

 • Državni sekretar Štucin na razpravi o močni in na izzive odporni EU

  Državni sekretar Marko Štucin je sodeloval na razpravi z naslovom "močna in odporna EU kot odgovor na izzive prihodnosti", ki jo je ob letošnjem govoru predsednice Evropske komisije, Ursule von der Leyen, o stanju v Uniji organiziralo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

 • Notranji ministri EU razpravljajo o paktu o migracijah in azilu

  Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se v Luksemburgu udeležuje Sveta ministrov EU za notranje zadeve. Ključni temi današnjega zasedanju, ki ju je v izjavi za javnost izpostavil minister, sta pakt o migracijah in azilu ter stanje v schengenskem območju.

 • Minister na zasedanju Sveta EU za energijo

  Evropski ministri na zasedanju Sveta EU za energijo razpravljajo o zmanjševanju porabe plina, spremembah trga z električno energijo in zelenem prehodu.

 • Notranji ministri o stanju v schengenskem območju ter azilu in migracijah

  Svet notranjih ministrov je dopoldanski del zasedanja namenil stanju v schengenskem območju. Z marcem 2023 se zaključuje aktualni enoletni schengenski cikel, zato je predsedstvo poročalo o stanju izvajanja prednostnih nalog, ki so jih za namen krepitve schengenskega območja decembra lani potrdili ministri.

 • Prosto delovno mesto vzdrževalca/voznika na Stalnem predstavništvu Slovenije pri EU

  Stalno predstavništvo Slovenije pri EU v Bruslju razpisuje prosto delovno mesto vzdrževalec/voznik.

 • Notranji ministri EU o vračanju migrantov in boju proti organiziranemu kriminalu

  Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik se udeležuje neformalnega zasedanja Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve v Stockholmu.

 • Začetek švedskega predsedovanja Svetu Evropske unije

  Minister za finance Klemen Boštjančič se je udeležil Sveta za ekonomske in finančne zadeve v Bruslju. V začetku letošnjega leta je predsedovanje Svetu Evropske unije (EU) prevzela Švedska, ki je v uvodu srečanja predstavila nadaljnji polletni program dela.

 • Državni sekretar Krajčič na zasedanju Sveta za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju

  Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je udeležil zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, zadnjega pod češkim predsedstvom. V ospredju so bile ribiške točke. Ministri so namreč skušali doseči politični dogovor o ribolovnih možnostih za Severno in Atlantsko morje ter Črno in Sredozemsko morje za prihodnje leto ter globokomorske staleže za prihodnji dve leti. V okviru kmetijskih točk so ministri opravili razpravo o razmerah na trgu, o ugotovitvah iz ocene zakonodaje EU o dobrobiti živali ter o strateških načrtih Skupne kmetijske politike.