Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Notranji ministri EU poudarili pomen projekta povezljivosti informacijskih sistemov za večjo varnost

  Ministri EU za notranje zadeve so na današnjem delovnem kosilu v okviru zasedanja Sveta EU za notranje zadeve odprto razpravljali o vzpostavljanju interoperabilnosti (povezljivosti informacijskih sistemov) v državah članicah, ki bi moralo biti končano do konca leta 2023. Doslej smo na ravni EU in v državah članicah opravili že ogromno dela pri tem velikem projektu za povezljivost informacijskih sistemov na področju pravosodja in notranjih zadev.

 • Svet za splošne zadeve o usklajevanju ukrepov proti covidu-19, odnosih Unije z Združenim kraljestvom in Konferenci o prihodnosti Evrope

  Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes v vlogi predsedujočega udeležil prvega rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Bruslju.

 • Za krepitev sodelovanja EU z JV Evropo pri boju proti nezakoniti trgovini s strelnim orožjem

  Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je v imenu slovenskega predsedstva udeležil videokonferenčnega srečanja na temo boja proti nezakoniti trgovini s strelnim orožjem v JV Evropi, katerega namen je krepitev regionalnega sodelovanja za preprečevanje nedovoljene trgovine s strelnim orožjem.

 • Pogovor državnega sekretarja dr. Raščana s predsedujočim EUMC

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na vljudnostni pogovor sprejel generala Claudia Graziana, predsedujočega Vojaškega odbora Evropske unije (EUMC).

 • Na Bledu voditelji začenjajo strateško razpravo o prihodnosti Evrope

  Eden osrednjih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije – 16. blejski strateški forum – se je začel z otvoritvenimi nagovori gostitelja, ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja, predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. "Prepoznati moramo strateške odzive na izzive, s katerimi se soočajo tako naši državljani v vsakdanjem življenju kot Evropa kot celina. Prepoznati moramo politike, pri katerih je EU zgled svetu, in vključiti tisto, kar smo se naučili v preteklih krizah," je poudaril minister dr. Logar v slovesnem nagovoru v Festivalni dvorani na Bledu.

 • Minister dr. Logar s španskim zunanjim ministrom Albaresom za močnejšo, na izzive odpornejšo Unijo

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na povabilo španskega ministra za zunanje zadeve, EU in sodelovanje Joséja Manuela Albaresa Buena danes na obisku v Kraljevini Španiji. Srečal se je z Odboroma za zunanje in evropske zadeve španskega Kongresa poslancev. Slovenija in Španija bilateralne odnose poglabljata, se usklajujeta in vzdržujeta reden dialog s ciljem močnejše, na izzive odpornejše Unije, ki deluje usklajeno in govori z enim glasom.

 • Konzultacije generalne direktorice za zadeve EU z namestnikom državnega sekretarja za razvoj evropskih odnosov z Madžarske

  Generalna direktorica za zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve Barbara Sušnik je preko avdio-videokonferenčnega sistema opravila redne konzultacije z namestnikom državnega sekretarja za razvoj evropskih odnosov na Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Józsefom Magyarom.

 • Notranji ministri izražajo solidarnost z državami EU na meji z Belorusijo

  Slovensko predsedstvo Svetu EU je danes organiziralo izredno videokonferenčno srečanje ministrov za notranje zadeve v okviru mehanizma Sveta EU za odzivanje na krize (IPCR), ki ga je vodil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ministri so izrazili solidarnost s prizadetimi državami na zunanji meji EU z Belorusijo – Latvijo, Litvo in Poljsko – in podprli dodatno pomoč.

 • Izredno zasedanje evropskih ministrov za zunanje zadeve o razmerah v Afganistanu

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil videokonferenčnega izrednega zasedanja ministrov za zunanje zadeve Evropske unije glede zadnjih dogodkov v Afganistanu. Ministri so se osredotočili na koordinacijo Evropske unije pri evakuaciji evropskih državljanov in afganistanskega lokalnega osebja, ki je pri delovanju podpiralo države članice in Unijo.

 • Neformalno srečanje generalnih direktorjev za zadeve EU

  Generalna direktorica Direktorat za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik je preko videokonference gostila neformalno srečanje generalnih direktorjev za zadeve EU.

 • Ministri za notranje zadeve pokazali politično voljo za postopni napredek pri oblikovanju skupne migracijske politike EU

  Ministri za notranje zadeve so na neformalnem srečanju v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, ki ga je gostil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, pokazali politično voljo za postopni napredek pri oblikovanju skupne migracijske politike EU.

 • Minister dr. Logar na obisku na Irskem slavnostno odprl slovensko veleposlaništvo v Dublinu

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se danes mudi na delovnem obisku na Irskem. Z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve in za obrambo Simonom Coveneyjem, sta potrdila zelo dobre in prijateljske odnose med državama. Skupaj sta slavnostno odprla nove prostore veleposlaništva Republike Slovenije v Dublinu. "Ponovno odprtje veleposlaništva je pomemben mejnik, da še bolj okrepimo politične, gospodarske, kulturne in druge vezi med državama," je poudaril minister dr. Logar.

 • Pogovor državnega sekretarja Dovžana s predsednico Evropskega ekonomsko-socialnega odbora Christo Schweng

  Državni sekretar Gašper Dovžan in predsednica Evropskega ekonomsko-socialnega odbora Christa Schweng sta osrednjo pozornost v današnjem videokonferenčnem pogovoru namenila prioritetam slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, še posebej Konferenci o prihodnosti Evrope in Zahodnemu Balkanu. Izmenjala sta informacije in stališča glede ključnih tem, o katerih bi bilo potrebno razpravljati v prihodnosti ter o načrtih in aktivnostih slovenskega predsedstva Svetu Unije in Evropskega ekonomsko-socialnega odbora v povezavi s tem.

 • Državni sekretar Gašper Dovžan sprejel ministrico za pravosodje Madžarske dr. Judit Varga

  Državni sekretar Gašper Dovžan je danes sprejel ministrico za pravosodje Madžarske dr. Judit Varga, ki je odgovorna tudi za koordinacijo zadev Evropske unije. Ministrica dr. Varga se bo udeležila neformalnega zasedanja Sveta Evropske unije za pravosodje in notranje zadeve, ki 15. in 16. julija 2021 poteka na Brdu pri Kranju.

 • Minister dr. Logar v Odboru Evropskega parlamenta za ustavne zadeve in Odboru Evropskega parlamenta za zunanje zadeve

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v Odboru Evropskega parlamenta za ustavne zadeve in Odboru Evropskega parlamenta za zunanje zadeve predstavil prioritete predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

 • Minister dr. Logar s predsednikom Evropskega parlamenta Sassolijem odprl Europe Readr v Bruslju

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v Parku državljanov v Bruslju skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in direktorico mreže nacionalnih kulturnih inštitutov (EUNIC) Gitte Zschoch slavnostno odprl Europe Readr, vodilni kulturno-promocijski projekt slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. »Slovensko predsedstvo postavlja kulturo in ustvarjalnost visoko na agendo Evropske unije,« je v uvodnem nagovoru poudaril minister dr. Logar.

 • Predstavitev prioritet predsedovanja v Evropskem parlamentu na področju izobraževanja, mladine in športa in bilateralna srečanja z evropskimi komisarji

  Ministrica prof. dr. Simona Kustec je v okviru tridnevnega delovnega obiska Bruslja na Odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) izpostavila: »Prizadevali si bomo za Evropsko vizijo znanja, izobraževanja in raziskav za zeleno in digitalno prihodnost.«

 • Državni sekretar Gašper Dovžan nastopil na Širitvenem dnevu Odbora regij

  Državni sekretar Gašper Dovžan se je 13. julija, v obliki avdio-video konference, udeležil 6. Širitvenega dneva, ki ga je v sodelovanju s slovenskim predsedstvom Svetu Evropske unije, tradicionalno organiziral Odbor regij. Omizju na visoki ravni je predstavil ključne poudarke ter načrte predsedovanja. Sodelovala sta tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja Maciej Popowski iz Evropske komisije in poročevalec Odbora regij za širitveni sveženj 2020 ter vodja hrvaške delegacije v Odboru regij Nikola Dobroslavić.

 • Državni sekretar dr. Raščan na seji Odbora Evropskega parlamenta za razvoj predstavil prioritete slovenskega predsedovanja

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na zasedanju Odbora Evropskega parlamenta za razvoj (DEVE) preko avdio-video konference predstavil ključna prednostna področja programa slovenskega predsedovanja na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Osrednji prioriteti predsedovanja, skupni obema področjema, sta voda in enakost spolov. Napovedal je finančni prispevek Slovenije v višini 500.000 evrov v mehanizem COVAX AMC (Advanced Market Commitment), ki je namenjen zagotavljanju delitve cepiv in odpravljanju posledic pandemije v državah v razvoju. Prav tako je napovedal donacijo 48.000 odmerkov cepiva za Bosno in Hercegovino in pa že izvedeno donacijo 250.000 odmerkov cepiva za Egipt.

 • Slovenija podpira delovanje Inovacijskega vozlišča EU že od njegove ustanovitve

  Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes v vlogi predsedujočega Svetu ministrov za notranje zadeve sodeloval na virtualnem seminarju o Inovacijskem vozlišču EU za notranjo varnost. Na dogodku, ki sta ga organizirala Evropska komisija in Koordinator EU za boj proti terorizmu, so udeleženci razpravljali o tem, kako je mogoče bolje izkoristiti obstoječe raziskave in jih uporabiti za spodbujanje inovacij in krepitev notranje varnosti EU. Udeleženci so tudi izmenjali poglede o inovacijskem vozlišču, ki bo spodbujalo sinergije in sodelovanje v okviru notranje varnosti EU, razpravljali o povečanju kapacitet EU za preizkušanje in testiranje ter njihovo usmerjanje.