Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

    Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov (Uradni list, številka 35/2024): o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

  • Ministrica Fajon: »Slovenija se je v dvajsetih letih članstva v EU izkazala kot zagovornica miru«

    Pred dvajsetimi leti se je zgodila največja širitev EU doslej, na katero so se morale temeljito pripraviti tako Unija kot deset držav iz srednje, vzhodne in južne Evrope, ki so jim v naslednjih letih sledile še tri nove članice. Iz današnje perspektive je ta širitveni val videti kar pravi mali čudež, saj je ob številnih svetovnih in domačih izzivih težko vzdrževati enak tempo širitvenega procesa.

  • Osrednji poudarki delovanja Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov v aprilu 2024

    Mesec april, ko je Varnostnemu svetu OZN predsedovala Malta, je bil zaznamovan z razmerami v Gazi, nujnimi zasedanji po napadu na iranski konzulat v Damasku in iranskim napadom na Izrael. Potekal je dogodek o vlogi mladih pri soočanju z varnostnimi izzivi v Sredozemlju, odprta razprava o Bližnjem vzhodu ter glasovanje o resoluciji, ki predlaga polnopravno članstvo Palestine v OZN.

  • Odziv Slovenije na napad Irana na Izrael

    Slovenija odločno obsoja obsežen napad Irana na Izrael in poziva k umiritvi razmer v izogib nadaljnji destabilizaciji regije.

  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

  • Srečanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba s predsednikom Republike Poljske

    Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes sprejel predsednika Republike Poljske, Andrzeja Dudo. Osrednji temi pogovora sta bili vojni v Ukrajini in Gazi.

  • Po desetletju prizadevanj in trdega dela je bila v Haagu podpisana Ljubljansko-haaška konvencija

    Ministrica Tanja Fajon je kot predstavnica ene od 34 držav podpisala Ljubljansko-haaško konvencijo o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Konvencija je bila sprejeta maja 2023 v Ljubljani po desetletju prizadevanj in trdega dela slovenske diplomacije in naših mednarodnopravnih strokovnjakov.

  • Državni sekretar Marko Štucin opravil politične konzultacije v Varšavi

    Državni sekretar Marko Štucin se je v okviru konzultacij v Varšavi srečal s poljskim ministrom za EU Adamom Szłapko in državnim sekretarjem na zunanjem ministrstvu Andrzejem Szejno ter vodjo Urada za mednarodno politiko v Uradu predsednika Republike Poljske Mieszkom Pawlakom. V ospredju pogovorov so bili dvostranski odnosi med državama ter aktualne evropske in mednarodne teme.

  • Slovenija nastopila mandat nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov

    S 1. januarjem 2024 Slovenija drugič v zgodovini postaja nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Po prepričljivi izvolitvi s 153 glasovi in trimesečnem statusu opazovalke bo Slovenija v obdobju 2024-2025 sooblikovala odločitve za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. Delovala bo povezovalno in odgovorno, zavezana spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic.

  • 75. let splošne deklaracije človekovih pravic: enakost, svoboda, pravica za vsakogar

    10. decembra 2023 obeležujemo 75. obletnico sprejema Splošne deklaracije človekovih pravic, temeljnega mednarodnega dokumenta, ki je prvič nedvoumno izpisal nabor človekovih pravic, ki pripadajo vsakomur, brez izjem.

  • Na Evropski šoli v Bruslju vzpostavljena slovenska jezikovna sekcija

    Na zasedanju Sveta guvernerjev Evropskih šol, ki je potekal v Bruslju od 5. do 7. decembra, je bila soglasno potrjena vzpostavitev slovenske jezikovne sekcije na Evropski šoli Bruselj I. Slovenska sekcija bo uvedena s šolskim letom 2024/25.

  • Ministrica Fajon v Varnostnem svetu o razmerah na Bližnjem vzhodu: "Trajno premirje v Gazi je nujno"

    Ministrica Tanja Fajon je v New Yorku prvič nastopila na zasedanju Varnostnega sveta OZN o razmerah na Bližnjem vzhodu. V imenu Slovenije, ki bo s 1. januarjem 2024 postala nestalna članica Varnostnega sveta, je pozvala k takojšnjemu trajnemu premirju v Gazi, zaustavitvi nasilja, zaščiti civilistov, in pozvala Varnostni svet, da okrepi napore za vzpostavitev trajnega in pravičnega miru v regiji.

  • Ministrica Fajon na zasedanju Unije za Sredozemlje: "Vsi si želimo mir"

    Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Barceloni udeležila zasedanja ministrov za zunanje zadeve Unije za Sredozemlje, ki mu skupaj predsedujeta Visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell in podpredsednik vlade ter minister za zunanje zadeve in izseljence Jordanije Ayman Safadi.

  • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

  • Ministrica Fajon: "Ljudem na Bližnjem vzhodu moramo dati upanje za mir"

    Ministrica Tanja Fajon se je udeležila neformalnega srečanja ministrov EU za zunanje zadeve o položaju v Izraelu in regiji. Izrazila je solidarnost z Izraelom in vsemi civilnimi žrtvami.

  • Ministrica Fajon na 18. Blejskem strateškem forumu: "Solidarnost je pogoj za mir in varnost"

    Ministrica Tanja Fajon je z nagovorom otvorila 18. Blejski strateški forum, ki letos poteka pod naslovom "Solidarnost za globalno varnost" in tematsko sovpada z največjo naravno katastrofo v novejši zgodovini Slovenije, ki je prizadela številne prebivalce in uničila veliko domov. Goste sta nagovorila tudi predsednik Vlade RS Robert Golob in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

  • Slovenija je zaprosila za mednarodno pomoč

    Reševalna pomoč na večini območij, ki so jih prizadele poplave, prehaja v fazo zagotavljanja osnovnih pogojev za življenje in zagotavljanje komunikacij. Zaradi obsežnosti škode na prizadetih območjih se je Republika Slovenija odločila, da zaprosi za mednarodno pomoč preko mehanizmov EU in NATA.

  • Video

    Zaključek vrha Nata v Vilni: Slovenija bo aktivno prispevala k iskanju miru v Ukrajini

    V Vilni se je zaključil dvodnevni vrh Nata, ki so se ga udeležili predsednik vlade dr. Robert Golob, podpredsednica Vlade RS in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ter minister za obrambo Marjan Šarec.

  • Namera o sklenitvi neposredne pogodbe za prodajo službenega vozila

    Veleposlaništvo Republike Slovenije ponovno objavlja namero o sklenitvi neposredne pogodbe za prodajo službenega vozila.

  • Članstvo Slovenije v Varnostnem svetu je velika odgovornost in priložnost

    Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na današnji skupni novinarski konferenci predsednice republike Nataše Pirc Musar in predsednika vlade Roberta Goloba po izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN) izpostavila vsebinske prioritete članstva.