Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Strokovno predavanje za romske pomočnike in pomočnice v severovzhodni Sloveniji

    V ponedeljek, 18. decembra 2023, je v Tešanovcih potekalo strokovno predavanje z naslovom »Prepoznavanje zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanje v teh primerih«. Šlo je za deveto v vrsti niza usposabljanj, ki jih v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome organizira Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti.

  • Urad Vlade RS za narodnosti z RTV Slovenija podpisal anekse za dodatno financiranje programov

    Vlada je 7. decembra 2023 s sklepom prerazporedila pet milijonov evrov za sofinanciranje radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost v okviru Radiotelevizije Slovenija.

  • Strokovno predavanje na temo zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti

    V ponedeljek, 20. novembra 2023, je v Dolenjskih Toplicah potekalo strokovno predavanje z naslovom »Prepoznavanje zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanje v teh primerih«. Šlo je za osmo v vrsti niza usposabljanj, ki jih v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome organizira Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti.

  • Šesto periodično poročilo o izvajanju Evropske listine o regionalnih ali manjšinskih jezikih

    Vlada Republike Slovenije je na svoji 75. redni seji 12. oktobra 2023 sprejela Šesto periodično poročilo Vlade Republike Slovenije o izvajanju Evropske listine o regionalnih ali manjšinskih jezikih v Republiki Sloveniji (šesto periodično poročilo).

  • Uvodni sestanek projekta Nacionalna platforma za Rome (SIFOROMA6)

    V četrtek, 5. oktobra 2023, je v Ljubljani potekal uvodni sestanek šestega projekta Nacionalna platforma za Rome (SIFOROMA6). Obenem je šlo za sestanek razširjene delovne skupine za področje obravnave primerov zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti.

  • Šesto periodično poročilo o izvajanju Okvirne konvencije za varstvo narodnih manjšin v Sloveniji

    Vlada Republike Slovenije je na svoji 60. redni seji 20. julija 2023 sprejela Šesto periodično poročilo Vlade Republike Slovenije o izvajanju Okvirne konvencije Sveta Evrope za varstvo narodnih manjšin v Republiki Sloveniji.

  • Selitev Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti

    Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti se je preselil na novo lokacijo.

  • Predstavitev programov Stanovanjskega sklada Republike Slovenije občinam z romskim prebivalstvom

    V ponedeljek, 19. junija 2023, je v Šmarjeških Toplicah bila predstavitev programov Stanovanjskega sklada Republike Slovenije občinam z romskim prebivalstvom in podpornih programov v pomoč pri vključevanju romskih družin v nova bivalna okolja. Šlo je za tretji dogodek na to temo, ki je bil namenjen predvsem občinam z romskim prebivalstvom v jugovzhodni Sloveniji in romskim predstavnikom.

  • Zaključni dogodek projekta Nacionalna platforma za Rome (SIFOROMA5)

    V sredo, 14. junija 2023, je v Kongresnem centru Brdo bil zaključni dogodek projekta »Krepitev nacionalnega posvetovalnega procesa v Sloveniji preko nadaljevanja in nadgradnje dela Nacionalne platforme za Rome – SIFOROMA5«. Obenem je šlo za zaključni dogodek pobude RomaSam.eu in 15. obletnico delovanja Romskega akademskega kluba.

  • Razglasitev zmagovalnih video izdelkov natečaja »SIFOROMA«: Otrok naj bo otrok

    Urad Vlade RS za narodnosti je v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5) 14. februarja 2023 razpisal video natečaj »SIFOROMA«: Otrok naj bo otrok. Namen natečaja je bil ozaveščanje o nesprejemljivosti zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter o njihovih negativnih in škodljivih posledicah tako za posameznika kot družbo.

  • Sporočilo za javnost ob svetovnem dnevu Romov

    Rominje in Romi po vsem svetu 8. aprila praznujejo svetovni dan Romov in tako je tudi v Sloveniji. Tudi pri nas ob tej priložnosti potekajo številne prireditve, ki jih organizirajo romske ali druge organizacije, osrednja prireditev pa bo v organizaciji Zveze Romov Slovenije potekala v Gledališki dvorani Park v Murski Soboti v petek, 7. aprila 2023, z začetkom ob 18. uri.

  • Strokovni posvet o zdravstveni oskrbi Romov v Mariboru in okolici

    V ponedeljek, 3. aprila 2023, je v Mariboru potekal Strokovni posvet o zdravstveni oskrbi Romov v Mariboru in okolici. Organiziralo ga je Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Zvezo Romov Slovenije in Slovensko zvezo za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

  • Izvoljeni so člani Sveta romske skupnosti Republike Slovenije

    V četrtek, 30. marca 2023, so v Murski Soboti in v petek, 31. marca 2023, v Novem mestu potekale naknadne volitve predstavnikov in predstavnic romskih skupnosti v svetih samoupravnih lokalnih skupnosti v Svet romske skupnosti Republike Slovenije. Volitve je vodila volilna komisija, ki je po končanih volitvah ugotavljala izid glasovanja.

  • Sedmo strokovno predavanje na temo zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti

    V sredo, 29. marca 2023, je v Ljubljani potekalo strokovno predavanje z naslovom »Prepoznavanje zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanje v teh primerih«. Šlo je za sedmo v vrsti niza usposabljanj, ki jih v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5) organizira Urad Vlade RS za narodnosti.

  • Določen je vrstni red kandidatov za volitve v Svet romske skupnosti RS

    Urad Vlade RS za narodnosti je skladno z določbami Zakona o romski skupnosti v Republiki Sloveniji razpisal naknadne volitve predstavnikov in predstavnic romskih skupnosti v svetih samoupravnih lokalnih skupnosti v Svet romske skupnosti Republike Slovenije.

  • Naknadne volitve članov v Svet romske skupnosti Republike Slovenije

    Urad Vlade RS za narodnosti je skladno z določbami Zakona o romski skupnosti v RS in na podlagi dogovorov, sprejetih na sestankih z izvoljenimi predstavniki romskih skupnosti v občinskih svetih občin, ki so potekali 22. februarja 2023 in 7. marca 2023 v Novem mestu in Murski Soboti, razpisal naknadne volitve predstavnikov romskih skupnosti v občinskih svetih občin v Svet romske skupnosti RS.

  • Nacionalna platforma za Rome in RomaSam.eu

    V Sloveniji se z ozaveščanjem o pomenu izobraževanja in s podporo mladim v romski skupnosti za doseganje čim višje stopnje izobrazbe že 15 let aktivno ukvarja Romski akademski klub. Gre za edino romsko nevladno organizacijo pri nas, ki združuje in v kateri delujejo visoko izobražene Rominje in Romi.

  • Javni razpis za sofinanciranje projektov osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih

    V ponedeljek, 27. februarja 2023, je v Ljubljani v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5) potekala predstavitev Javnega razpisa za sofinanciranje projektov osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih v letih 2023 in 2024, ki je bil 10. februarja 2023 objavljen v Uradnem listu RS številka 17/23.

  • Svet romske skupnosti Republike Slovenije se je konstituiral

    V ponedeljek, 20. februarja 2023, je z začetkom ob 10. uri potekala konstitutivna seja Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, ki jo je na podlagi določb Zakona o romski skupnosti v Republiki Sloveniji sklical Urad Vlade RS za narodnosti.

  • Odločba o sofinanciranju dvojezičnosti za leto 2023

    Vlada Republike Slovenije je 2. februarja 2023 izdala Odločbo o sofinanciranju dvojezičnosti in uresničevanja ustavnih pravic avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti v letu 2023.