Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch pri slovenski manjšini v Videmski pokrajini v Italiji

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v ponedeljek, 27. julija 2020, odpravila na dvodnevni uradni obisk slovenske manjšine v Videmski pokrajini v Italiji. Prvi dan je svoj obisk pričela v Kanalski dolini, popoldne pa je preživela v Reziji. Današnji dan pa je namenila srečanjem v Terski in Nadiški dolini. Obisk je bil v prvi vrsti namenjen seznanitvi z delovanjem, organiziranostjo in pogovoru s predstavniki avtohtone narodnostne manjšine o aktualnih izzivih, s katerimi se spopadajo. Obiska v Videmski pokrajini se je udeležil tudi državni sekretar dr. Dejan Valentinčič. Prav tako sta ministrico spremljala predsednika obeh krovnih organizacij Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij in Ksenija Dobrila, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze.

 • Novinarska konferenca ob sprejemu ASEF štipendistov pri ministrici dr. Heleni Jaklitsch

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes, 24. julija, na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejela štipendiste Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF) slovenskega rodu, ki te dni v Sloveniji nabirajo nova znanja in izkušnje.

 • Sestanek o ohranjanju arhivskega gradiva med slovenskimi skupnostmi zunaj Slovenije

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v četrtek, 23. julija, srečala s tremi arhivarkami z Arhiva Republike Slovenije.

 • Srečanje ministrice dr. Helena Jaklitsch s predstavniki koordinacije AGRASLOMAK

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes sestala s predstavniki koordinacije AGRASLOMAK, ki povezuje slovenske zamejske kmetijske organizacije iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Sestanka se je udeležil tudi državni sekretar na uradu dr. Dejan Valentinčič.

 • Pozdrav ministrice dr. Helene Jaklitsch pohodnikom pohoda od Malega Triglava do Triglava

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes zjutraj v Trojanah z veseljem pozdravila naše rojake iz Porabja, člane Porabskega kulturnega in turističnega društva (PKTD) Andovci, ki se te dni mudijo na poti od Malega Triglava v Andovcih v Porabju in vse do Triglava v Sloveniji. Čestitala jim je, da so se odpravili na tako pot od Malega Triglava na veliki Triglav. Povedala je, da jih občuduje, da se vsako leto odločijo za tak podvig in da ji je žal, da ne more vsaj del poti prehoditi z njimi, saj tudi sama rada hodi v hribe.

 • Srečanje ministrice dr. Jaklitsch s predsednico društva VTIS

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes sestala s predsednico Društva v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) Kristi Hodak. Srečanja se je udeležil tudi državni sekretar na uradu dr. Dejan Valentinčič.

 • Obeležitev 100. obletnice požiga in podpisa dogovora o soglasju za vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni manjšini v Italiji

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je 13. julija 2020 zbrane nagovorila na simbolnem polaganju vencev ob obeležitvi 100. obletnice požiga in podpisa dogovora o soglasju za vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni manjšini v Italiji. Dan je zaključila na Repentabru, kjer je obiskala prireditev Narodni dom - dva glasova. Pred tem pa je bila del slovenske delegacije, ki jo je vodil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob slovesnemu podpisu memoranduma o soglasju za vrnitev Narodnega doma v Trstu.

 • Srečanje ministrice Jaklitsch z novoizvoljeno poslanko hrvaškega sabora gospo Barbaro Antolić Vupora

  Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes obiskala novoizvoljena poslanka hrvaškega sabora gospa Barbara Antolić Vupora, ki je tudi zelo aktivna članica slovenske narodne manjšine. Ministrica Jaklitsch ji je še osebno čestitala za ta uspeh, pogovor pa je tekel tudi o možnostih izboljšanja uresničevanja pravic slovenske manjšine na Hrvaškem, za kar se bo gospa Antolić Vupora zavzemala.

 • Predstavitev knjige Majde Starman Ostali smo na Koroškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila predstavitve knjige Ostali smo na Koroškem avtorice Majde Starman, ki je izšla pod okriljem Mohorjeve založbe Celovec.

 • Srečanje ministrice dr. Helene Jaklitsch s Ferencem Kalmárjem, ministrskim komisarjem in sopredsedujočim Slovensko-madžarske mešane komisije

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, se je danes, 8. julija, na Brdu pri Kranju srečala s Ferencem Kalmárjem, ministrskim komisarjem za razvoj sosedske politike Madžarske in sopredsedujočim Slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje izvajanja Sporazuma zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine v Madžarski in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji.

 • Virtualni sestanek s Svetovno mrežo Univerze v Ljubljani

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je preko avido-video konference udeležila sestanka Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL).

 • Slovesnosti v počastitev 100-letnice rojstva znamenite antropologinje, etnologinje in jezikoslovke dr. Branislave Sušnik

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je v petek, 3. julija, v Medvodah udeležila slovesnosti v počastitev 100-letnice rojstva znamenite antropologinje, etnologinje in jezikoslovke dr. Branislave Sušnik, ki je živela in delovala v Paragvaju.

 • Obisk ministrice dr. Helene Jaklitsch na Koroškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se 1. in 2. julija mudila na Koroškem, kjer se je srečala z avstrijsko zvezno ministrico za ženske in integracijo, pristojno tudi za manjšinska vprašanja v uradu zveznega kanclerja dr. Suzanne Raab in koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem.

 • Srečanje s predstavniki organizacij civilne družbe

  Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so danes obiskali predstavniki organizacij civilne družbe, ki delujejo z namenom povezovanja Slovencev v zamejstvu in po svetu z matično domovino.

 • Usklajevalno srečanje s predstavniki slovenske manjšine v Avstriji

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je pred jutrišnjim srečanjem z avstrijsko zvezno ministrico za integracijo Susanne Raab in v luči srečanja s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem v Ljubljani sestala s predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

 • Ministrica dr. Helene Jaklitsch pri rojakih v Porabju na Madžarskem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 22. junija, odpravila na prvi uradni obisk pri rojakih v Porabju na Madžarskem.

 • Prvi uradni obisk ministrice dr. Helene Jaklitsch pri manjšini na avstrijskem Koroškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 19. junija, odpravila na prvi uradni obisk pri slovenski manjšin na avstrijskem Koroškem. Zjutraj se je na sedežu generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu delovno srečala s predstavniki osrednjih političnih organizacij, nato je izmenjala stališča s predstavniki obeh osrednjih kulturnih organizacij. Popoldne je bilo namenjeno srečanju s predstavniki Iniciative slovenski konsenz za ustavne pravice (SKUP), proti večeru pa se je odvilo še srečanje s predstavniki slovenskih medijev na Koroškem.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na prvem uradnem obisku pri Slovencih na Hrvaškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes, 17. junija, odpravila na prvi celodnevni uradni obisk zunaj Slovenije. Obiskala je slovensko manjšino na Hrvaškem. V prvem delu je obiskala predstavnike slovenske skupnosti v Gorskem Kotarju, kjer si je ogledala tudi lokacijo za vzorčno kmetijo. V popoldanskem delu se je na Reki srečala s predsednico Zveze Slovenskih društev na Hrvaškem dr. Barbaro Riman ter predstavniki slovenskih društev. Namen srečanja je bilo vzpostavitev stika in predstavitev izzivov, s katerimi se soočajo Slovenci na Hrvaškem. Še posebej so izpostavili demografski upad števila uradno opredeljenih Slovencev, težave pri izvedbi pouka slovenskega jezika in želje po večji politični zastopanosti v prihodnje. Prvega uradnega obiska na Hrvaškem se je udeležil tudi državni sekretar dr. Dejan Valentinčič.

 • Odpoved prireditve Dobrodošli doma in Vseslovenskega srečanja v državnem zboru

  Dragi rojaki,

  vsako leto se v začetku julija zberemo v domovini. Izmenjamo kakšno lepo slovensko besedo in preživimo nekaj časa skupaj. Letošnje leto je žal drugačno leto, zaradi pandemije in tudi številnih omejitev potovanja, se dogodka marsikdo ne bi mogel udeležiti. Zato vas obveščamo, da letos prireditve Dobrodošli doma, ki bi moral biti 4. 7. v Ribnici, ne bo. Prav tako se ne bo izvedlo Vseslovensko srečanje v državnem zboru.

  Ostanite zdravi in se že veselimo, da vas prihodnje poletje ponovno pozdravimo v Sloveniji.

 • Neformalno srečanje s predstavniki Slovencev na Madžarskem

  Ob robu redne seje Komisije Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu sta se ministrica dr. Helena Jaklitsch in državni sekretar dr. Dejan Valentinčič neformalno sestala s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andreo Kovacs in predsednikom Državne slovenske samouprave na Madžarskem Karlom Holcem.

Iskalnik