Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Objavljeno je letno poročilo za leto 2023

    Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je izdalo in objavilo letno poročilo za leto 2023. V nekoliko osveženi oblikovni podobi v njem predstavljamo ključne dejavnosti in dosežke slovenske diplomacije v preteklem letu, ki je bilo tudi na mednarodnem področju polno izzivov in preizkušenj. Pri spopadanju z njimi je Slovenija in njena diplomacija ponovno pokazala veliko odgovornost.

  • Slovenski vinarji osvojili Prago s svojimi izbranimi vini

    Več kot 60 slovenskih vinarjev je imelo v ponedeljek, 22. aprila 2024, edinstveno priložnost predstaviti svoja vrhunska vina potencialnim češkim poslovnim partnerjem. Popoldanskega dela dogodka se je udeležilo preko 120 čeških poslovnih in medijskih partnerjev.

  • Prve dvostranske gospodarske konzultacije na ravni generalnih direktorjev med Slovenijo in Črno goro

    Ob robu uradnega obiska predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar so v Podgorici potekale prve bilateralne gospodarske konzultacije na nivoju generalnih direktorjev, pristojnih za področje gospodarske diplomacije med Republiko Slovenijo in Črno goro.

  • Ministrica Fajon na okrogli mizi študentskega društva Globallis ob 20. obletnici Slovenije v EU

    Podpredsednica slovenske vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je udeležila okrogle mize na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, ki je potekala ob 20. obletnici članstva Slovenije v Evropski uniji. Dogodek je organiziralo Študentsko društvo za mednarodne odnose Globallis.

  • Ministrstvo na zagovor poklicalo odpravnika poslov Srbije v Sloveniji

    Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića po včerajšnji razpravi Varnostnega sveta Združenih narodov o poročilu misije Združenih narodov na Kosovu (angleško United Nations Mission in Kosovo – UNMIK) je nesprejemljiva in žaljiva ter v nasprotju z duhom slovensko-srbskih prijateljskih odnosov. Ministrstvo je zato na pogovor poklicalo odpravnika poslov Srbije.

  • Ministrica Fajon in deželni glavar Koroške Kaiser potrdila odlične odnose med Slovenijo in Koroško

    Predstavniki Republike Slovenije in Zvezne dežele Koroške so se na Brdu pri Kranju sestali na 7. zasedanju Skupnega odbora Slovenija-Koroška, ki sta mu sopredsedovala podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser. Oba sta potrdila odlične odnose in se zavezala k nadaljnjemu dobremu sodelovanju.

  • Na forumu na visoki ravni z državami Zaliva Fajon o graditvi strateškega varnostnega partnerstva

    Po zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v Luksemburgu so se zunanji ministri na visokem forumu srečali z ministri držav regionalne organizacije Svet za sodelovanje v Zalivu. Ministrica Fajon je v nagovoru poudarila pomen varnosti v Perzijskem zalivu in se zavzela za skupno strateško sodelovanje med EU in državami članicami Sveta za sodelovanje v zalivu.

  • Ministrica Fajon za odločnejše korake evropske diplomacije pri reševanju bližnjevzhodnega konflikta

    Na rednem mesečnem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v Luksemburgu se je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon močno zavzela za nadaljnjo pomoč Ukrajini ter za odločnejše korake evropske diplomacije pri reševanju konflikta na Bližnjem vzhodu.

  • Zaključek obiska na Kitajskem v znamenju razprav o podnebni krizi

    Ob zaključku obiska ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon na Kitajskem je v Pekingu potekala okrogla miza, ki sta jo soorganizirala Blejski strateški forum in kitajsko mislišče Center za Kitajsko in globalizacijo. V razpravi so se sogovorniki strinjali, da sta učinkovit multilateralizem in spoštovanje mednarodnega prava ključna pri uspešnem spopadanju s podnebnimi spremembami.

  • Četrti Strateški dialog med Slovenijo in ZDA

    Državna sekretarka Sanja Štiglic in pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske in evrazijske zadeve James O'Brien sta v Ljubljani vodila četrti strateški dialog med državama. Strateški dialog med Slovenijo in ZDA, ki je bil vzpostavljen leta 2020, predstavlja okvir za krepitev dvostranskega sodelovanja ter za izmenjavo stališč o vseh aktualnih vprašanjih v mednarodni skupnosti.

  • Slovenska diplomacija odpira vrata gospodarstvu za vstop na kitajski trg

    Podpredsednica slovenske vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je odprla poslovni forum v Šanghaju, kjer v spremstvu 71-članske gospodarske delegacije, nadaljuje z iskanjem priložnosti na kitajskem trgu. Poslovnega foruma se je udeležilo več kot 100 kitajskih podjetij. Srečala se je tudi z županom Šanghaja Gongom Zengom in svečano odprla razstavo Plečnikova Ljubljana.

  • Slovenija na političnih konzultacijah izrazila polno podporo Moldaviji na njeni evropski poti

    Na političnih konzultacijah v Sloveniji so z državnim sekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve Republike Moldavije Vladimirjem Cucem govorili državna sekretarja Sanja Štiglic in Marko Štucin ter politična direktorica na Mateja Norčič Štamcar. Govorili so predvsem o priložnostih dvostranskega sodelovanja in približevanju Moldavije EU in izmenjali poglede o varnostni situaciji v regiji.

  • Video

    Globalni izzivi zahtevajo konstruktivno sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko

    Zunanja ministrica in podpredsednica vlade Republike Slovenije Tanja Fajon zaključuje s političnim delom obiska na Kitajskem, potem ko se je srečala še z namestnikom ministra za trgovino Kitajske Ji Lingom. Zadnji del turneje po Aziji bo namenjen gospodarski diplomaciji, ministrico namreč na obisku spremlja številčna gospodarska delegacija.

  • Tradicionalno prijateljski odnosi dobra podlaga za slovensko-kitajsko sodelovanje v VS OZN

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je začela uradni obisk na Kitajskem, v okviru katerega se mudi v Pekingu, obiskala bo tudi Šanghaj. V štirih dneh bodo v ospredju politični dialog, na dvostranski ravni in znotraj Varnostnega sveta OZN, krepitev gospodarskega sodelovanja in predstavitev slovenske kulturne diplomacije.

  • Državni sekretar Štucin je sodeloval na izrednem srečanju zunanjih ministrov EU o Bližnjem vzhodu

    Državni sekretar Marko Štucin se je v imenu ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon udeležil videokonferenčnega izrednega srečanja zunanjih ministrov EU o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu. Srečanje je po napadu Irana na Izrael sklical Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

  • Obisk na Japonskem tudi v znamenju iskanja podpore za slovenski vodikov konzorcij

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon zaključuje obisk na Japonskem. Drugi dan se je sestala z namestnikom japonskega ministra za gospodarstvo, trgovino in industrijo Kazučikom Ivato ter s predstavnikoma največjega japonskega podjetniškega združenja Keidanren, izvršnim direktorjem korporacije Hitachi in predsednikom upravnega odbora druge največje japonske banke SMBC.

  • Ministrica Fajon: Želimo privabiti še več vlagateljev iz te visoko tehnološko razvite države

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na Japonskem z zunanjo ministrico Joko Kamikava govorila o dvostranskih odnosih in o sodelovanju v Varnostnem svetu OZN, predvsem v luči številnih konfliktov, ki potrebujejo odločno ukrepanje s strani mednarodne skupnosti. Prvi dan obiska v Tokiu je nagovorila predstavnike Japonsko-slovenskega poslovnega sveta in predavala na Univerzi Keio.

  • Državna sekretarka Štiglic na donatorski konferenci za Sudan najavila nov prispevek Slovenije

    Državna sekretarka Sanja Štiglic se je v Parizu udeležila Mednarodne donatorske konference za Sudan in sosednje države v organizaciji Francije, Nemčije in Evropske unije. V nagovoru pred zbranimi predstavniki približno 60 držav, je Štiglic poudarila, da je potrebno zaščiti civiliste in omogočiti neoviran dostop za humanitarno pomoč.

  • Odziv Slovenije na napad Irana na Izrael

    Slovenija odločno obsoja obsežen napad Irana na Izrael in poziva k umiritvi razmer v izogib nadaljnji destabilizaciji regije.

  • Ministrica Fajon sprejela predstavnike slovenske manjšine v Avstriji

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je srečala s predstavniki osrednjih organizacij slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Sogovorniki so se v razpravi osredotočili na ključna vprašanja glede položaja in razvoja slovenske manjšine tudi v luči priprav na bližnje zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Koroška, ki bo 24. aprila na Brdu pri Kranju.