Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na okrogli mizi študentskega društva Globallis ob 20. obletnici Slovenije v EU

Podpredsednica slovenske vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je udeležila okrogle mize na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, ki je potekala ob 20. obletnici članstva Slovenije v Evropski uniji. Dogodek je organiziralo Študentsko društvo za mednarodne odnose Globallis.
ministrica govori na okrogli mizi

Ministrica Tanja Fajon | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Slovenija bo letos praznovala 20 let članstva v Evropski uniji, kar predstavlja priložnost za refleksijo o dosedanjem delovanju Slovenije v Uniji in razmislek o prihodnjih smereh. V okviru praznovanja obletnice je študentsko društvo Globallis organiziralo okroglo mizo, na kateri so razpravljali o položaju Slovenije danes in njenih prihodnjih perspektivah.

Glede nizke volilne udeležbe na preteklih volitvah v Evropski parlament je ministrica Fajon povedala, da vidi izziv predvsem pri mlajši generaciji, saj so prav mladi tisti, ki se v manjšem številu udeležujejo volitev. "Zato se bomo letos posebej osredotočali na mlade, da jim približamo evropske politike. Sprememba komunikacije bi bila pomemben korak naprej, saj je za mlado generacijo zgodovinski spomin oddaljen. Mladim je potrebno pojasniti priložnosti, ki jih ponuja EU. Zavedati se pa tudi moramo, da nas tudi geopolitične razmere silijo v smer bolj močne, razširjene, odporne in konkurenčne Evrope," je povedala ministrica.

Ministrica je spregovorila tudi o tem, kako je Slovenija uspešna pri uveljavljanju svojih interesov v Evropski uniji in kje so ovire. "Ko razumemo naše cilje, lahko s kompromisi in z majhnimi koraki napredujemo. Pomembna so zavezništva in moč domače politike, ki usmerja prioritete. Izziv nastopi, če se ne zavedamo lastne vloge znotraj Evropske unije. Evropa nam nudi številne priložnosti, ki jih moramo prilagoditi svojim interesom. Kot manjša država smo trenutno med najbolj glasnimi zagovorniki miru v Gazi. Smo del skupine držav, ki zelo glasno in vztrajno poziva k premirju v Gazi, opozarja na kršitve mednarodnega in humanitarnega prava, in išče pot do rešitve dveh držav, ki bi zagotovila varnost ljudem v regiji," je poudarila ministrica.

Glede vprašanja o uvedbi kvalificirane večine pri procesih odločanja na področju skupne zunanje in varnostne politike EU je ministrica povedala, da je "nujno okrepiti hitro odzivanje v luči globalnih izzivov. Pomembno je učinkovito izkoristiti obstoječe mehanizme brez spreminjanja pogodb, ob hkratnem varovanju nacionalnih interesov."

Na dogodku so sodelovali tudi Igor Mally, državni sekretar za evropske zadeve v kabinetu predsednika vlade, dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, veleposlanik Ivo Vajgl, nekdanji zunanji minister, veleposlanik in evropski poslanec, ter prof. dr. Ana Bojinović Fenko, redna profesorica na Katedri za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede.

"Želim si, da bomo Evropejci v prihodnje še okrepili moč, odpornost, konkurenčnost, da bomo vlagali v znanje, inovacije in razvoj, ter da bomo znali ohraniti naše vrednote: demokracijo, solidarnost, pravno državo in človekove pravice. To je moč Evrope. To je mehka moč Evrope", je v zaključku še dodala ministrica.