Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na političnih konzultacijah izrazila polno podporo Moldaviji na njeni evropski poti

Na političnih konzultacijah v Sloveniji so z državnim sekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve Republike Moldavije Vladimirjem Cucem govorili državna sekretarja Sanja Štiglic in Marko Štucin ter politična direktorica na Mateja Norčič Štamcar. Govorili so predvsem o priložnostih dvostranskega sodelovanja in približevanju Moldavije EU in izmenjali poglede o varnostni situaciji v regiji.

Sogovorniki so v pogovorih izrazili veliko zadovoljstvo nad krepitvijo političnega dialoga med Moldavijo in Slovenijo, ki izkazuje vzajemno predanost prijateljskim odnosom na temelju spoštovanja demokratičnih vrednot in norm. Ob tem so se zavzeli za nadaljnjo poglabljanje odnosov in iskanje priložnosti na vrsti področij, vključno z razvojnim in gospodarskim sodelovanjem. Pozdravili so odločne korake moldavske vlade na področju krepitve odpornosti, pri čemer ji Slovenija nudi podporo tako na bilateralni ravni kot v okviru Evropske unije.

Slovenija je izrazila polno podporo Moldaviji pri njenem približevanju Evropski uniji ter pozdravila odločenost in zavezanost moldavskega vodstva evropski prihodnosti države. "Moldavija se po odločitvi Evropskega sveta o začetku pristopnih pogajanj nahaja v zgodovinsko prelomnem trenutku in Slovenija ji pri tem želi stati ob strani", je poudarila politična direktorica Norčič Štamcar in dodala, da bo podpora še posebej pomembna v obdobju pred jesenskimi predsedniškimi volitvami in EU referendumom. Moldavija navkljub številnim izzivom uspešno uresničuje ambiciozno reformno agendo, pri čemer je pomembno, da tudi v prihodnje ohranja visok reformni ritem s poudarkom na temeljnih postulatih vladavine prava. Državni sekretar Štucin je ob tem izrazil interes Slovenije za nudenje pomoči v obliki prenosa znanj in izkušenj s področja pristopnih pogajanj k Evropski uniji.  

Sogovorniki so v pogovorih izmenjali tudi stališča o regionalnih varnostnih izzivih, vključno z dogajanjem v pridnestrski regiji. Državna sekretarka Štiglic je ob tem potrdila zavezanost Slovenije krepitvi bilateralnega sodelovanja in dialoga tudi na najvišji ravni ter izrazila podporo stabilnosti, razvoju in blaginji države ter njenih prebivalcev.