Skoči do osrednje vsebine

Nuklearna elektrarna Krško po 30 dneh remonta ponovno dobavlja energijo v električno omrežje

Letošnji remont je bil prvi v podaljšani življenjski dobi elektrarne. Poleg menjave dela goriva so bila med remontom izvedena obsežna vzdrževalna dela in nekatere tehnološke izboljšave oziroma nadgradnje. S tem bo Nuklearna elektrarna Krško še naprej zagotavljala visok nivo jedrske in sevalne varnosti, kar je bistvenega pomena za dolgoročno varno obratovanje elektrarne.

Pomembnejše izvedene aktivnosti so bile prenova grobih rešetk na vstopnem kanalu Save, posodobitev napajanja kontrolnih palic, zamenjava izmenjevalca toplote v sistemu za hlajenje komponent, zamenjava merilnega sistema za meritev nivoja reaktorskega hladila med zaustavitvijo elektrarne, izvedba zaščite pred izpadom ene faze ter zamenjava sekundarne opreme na 110-kilovoltnijh (kV) in 400-kV poljih v stikališču Nuklearne elektrarne Krško, dograditev nadzornega sistema na dveh transformatorjih in dela na visokotlačni turbini. Pregledano je bilo stanje pomembnih črpalk ter toplotnih izmenjevalcev, izvedene so bile neporušitvene preiskave in zamenjana izrabljena vodila sredične instrumentacije. Kvaliteta in ustreznost izvedenih del je bila preverjena z nekaj sto nadzornimi preskusi.

Uprava za jedrsko varnost je skrbno spremljala vse remontne dejavnosti s poudarkom na zagotavljanju jedrske varnosti med zaustavitvijo elektrarne. Uprava za jedrsko varnost je že pred remontom pregledala in odobrila izvedbo določenih sprememb in dejavnosti med remontom. Strokovno pomoč pri nadzoru so nudili strokovnjaki domačih in tujih pooblaščenih organizacij za ocenjevanje jedrske in sevalne varnosti. V skladu s slovenskimi predpisi je elektrarna lahko ponovno začela proizvajati električno energijo šele potem, ko so pooblaščene organizacije in Upravi za jedrsko varnost potrdili, da so bila vsa dela ustrezno opravljena, vsi preizkusi uspešni in da je za jedrsko varnost ustrezno poskrbljeno.

Uprava za jedrsko varnost ocenjuje, da je bil remont zelo dobro organiziran in izveden, saj so bila uspešno zaključena in v celoti izvedena vsa za varnost pomembna načrtovana dela. Naslednji remont v Nuklearni elektrarni Krško je predviden čez 18 mesecev, jeseni leta 2025.