Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob: »Skupaj ustvarjamo boljšo Slovenijo«

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil simbolnega polaganja temeljnega kamna nove investicije japonske korporacije Yaskawa v Kočevju.

Investicija v skupni vrednosti 32 milijonov evrov predvideva gradnjo dveh novih objektov - Evropskega robotskega distribucijskega centra v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) in nove, sodobne stavbe za inženiring in proizvodnjo robotskih sistemov. Predsednik vlade je zbrane tudi nagovoril.

Novi robotski distribucijski center v Kočevju bo ustvaril enotno točko za sprejem in izpolnjevanje naročil robotov na območju Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (EMEA). Njegovo uradno odprtje je predvideno v letu 2025 in bo omogočilo učinkovito skladiščenje in distribucijo ter tudi zagotovilo visokokakovostne roke dobave in dostave robotov strankam po vsem svetu. Drugi del Yaskawine naložbe v Kočevju zajema gradnjo nove stavbe za inženiring in proizvodnjo robotskih sistemov, proizvodno podjetje Yaskawa Ristro svoje poslovanje namreč širi iz Ribnice še v Kočevje.

Pred slovesnostjo je potekalo tudi poslovno srečanje, kjer so gostje spregovorili o dosedanjem odličnem gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Japonsko ter priložnostih za krepitev in vzpostavljanje novih poslovnih priložnosti med državama.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v nagovoru uvodoma povedal: »Ravno danes je druga obletnica, ko smo na volitvah dobili mandat volivk in volivcev, da popeljemo Slovenijo v boljše čase. Že takrat smo vedeli, da želimo doseči večjo blaginjo naših prebivalcev in da moramo pri tem staviti na gospodarski razvoj.«

Predsednik vlade dr. Golob je prepričan, da je ravno gospodarski razvoj generator nadaljnjega znanja. »Samo z rastjo znanja in inovacij lahko ohranimo globalno konkurenčnost našega gospodarstva in ustvarjamo dodano vrednost,« je povedal in dodal, da vlada usmerja velike napore v realizacijo vizije povezovanja gospodarstva in znanja, povezovanja lokalnih skupnosti in podjetij. »Skupaj ustvarjamo boljšo Slovenijo,« je poudaril.

Japonska je tretje največje svetovno gospodarstvo. Za Slovenijo je pomemben gospodarski partner in najpomembnejši investitor iz Azije. Velja tudi obratno, saj je Slovenija postala pomemben japonski gospodarski partner v Evropi. Investicije podjetja Yaskawa so zgleden primer sodelovanja, ki prispeva k razvoju lokalnega okolja in ustvarjanju novih delovnih mest, k prepoznavnosti Slovenije in njenega znanja v svetu na področju naprednih tehnologij.

»Japonska je res oddaljena, ampak je kljub temu naš najpomembnejši azijski partner, tako po naložbah kot tudi po mednarodni trgovini. Poslovno sodelovanje z Japonsko vsa leta konstantno narašča,« je izrazil zadovoljstvo dr. Golob. »Veseli me, da se ob pregledu preteklih uspehov že pogovarjamo o prihodnjih projektih sodelovanja, ki bodo v še poglobili sodelovanje s prijateljsko Japonsko.«

Sodelovanje temelji na visokih tehnologijah znanja na področju robotike, industrializacije, digitalizacije in energetike. »Današnje polaganje temeljnega kamna ni le simbolično delanje, ampak korak, ki jasno govori, kako uspešni smo lahko, ko se združi poslovni svet, župan z vizijo, in ko temu prisluhne tudi država. Tako nastanejo največje zgodbe, ki ne ostanejo le v lokalni skupnosti ali državi, ampak so prepoznavne v celem svetu. Verjamem, da bodo roboti iz teh obratov, dejansko v funkciji napredka, blaginje in boljšega življenja za lokalno skupnost, za vse zaposlene in na koncu tudi za celotno državo,« je povedal predsednik vlade.