Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko si je ogledala potek obnovitvenih del na dvorcu Jelšingrad

Ministrica dr. Asta Vrečko je obiskala Občino Šmarje pri Jelšah, kjer si je ogledala potek obnove dvorca Jelšingrad in se udeležila slovesnega odprtja turistično-informacijskega centra (TIC) in stalne krajevne razstave v Skazovi hiši.

Ob začetku obiska v Občini Šmarje pri Jelšah si je ministrica dr. Asta Vrečko skupaj z županom Matijo Čakšem ogledala potek obnovitvenih del na dvorcu Jelšingrad. Ministrstvo za kulturo je iz sredstev Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) za obnovo namenilo 1.064.521,73 evra, Občina Šmarje pri Jelšah zagotavlja 482.725,33 evra, celotna vrednost obnove pa je ocenjena na 1.547.246,06 evra.

Ministrica dr. Asta Vrečko: »Vesela sem, da so obnovitvena dela v polnem teku in da gre vse po načrtih. Sodelovanje med občino in Ministrstvom za kulturo je odlično. Verjamem, da bo obnova končana v roku in obnovljen dvorec bo s tem pomembno dopolnil kulturno in turistično ponudbo v tem delu Slovenije. Gre za pomembno arhitekturo, eno redkih v neoislamskem slogu iz sredine 19. stoletja. Poleg Vile Rafut v Novi Gorici, kjer smo tudi letos zagotovili denar za prenovo, gre za edino celostno tovrstno arhitekturo pri nas.”

Obnova dvorca Jelšingrad se je začela avgusta 2023. Doslej so bili nameščeni podporni stropovi, določene stene in dimniki so bili podrti, odstranjeni so bili prhli ometi in leseni tramovni stropi, izvedena so bila betonska dela, nameščen je bil fasadni oder. V letu 2024 se bo nadaljevala statična stabilizacija objekta, zamenjano bo ostrešje dvorca, v pritličju dvorca pa se nadaljuje ureditev dveh soban. 

V drugem delu obiska se je ministrica dr. Asta Vrečko skupaj z županom Matijo Čakšem, Gregorjem Krajncem, direktorjem Zavoda za turizem, šport in mladino (TŠM) in dr. Markom Samcem, direktorjem Knjižnice Šmarje pri Jelšah, udeležila odprtja novih prostorov turistično- informacijskega centra (TIC) Šmarje pri Jelšah in stalne krajevne razstave, ki je popotovanje skozi čas nastanka sodobnega Šmarja, za katerega je v veliki meri zaslužen veleposestnik, narodni buditelj in rodoljub Franc Skaza.

Ob tem je župan Matija Čakš poudaril: »Pomembna osnova ponudbe in nadaljnjega turističnega razvoja kraja in Občine Šmarje pri Jelšah je naša bogata kulturna dediščina, za katero odgovorno skrbimo, jo ohranjamo, obnavljamo in v sodelovanju z javnima zavodoma skušamo približati obiskovalcem. Novi prostori TIC-a s sodobno in privlačno ponudbo in stalna krajevna razstava bosta nedvomno korak naprej k uresničitvi zastavljenih ciljev.«

Stalna razstava v Skazovi rojstni hiši poleg družine Skaza prikazuje tudi družbeni in kulturni napredek Šmarja pri Jelšah v drugi polovici 19. stoletja. Novi TIC bo ponujal informacije o turistični ponudbi, predstavljeni z novimi katalogi in v zanimivi digitalni obliki, omogoča pa tudi nakup lokalnih spominkov in daril.